Artykuł w EP
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Artykuł w EP
Świetnie, enigmatyczny temat wątku, a w poście tylko link.....
Pozdrawiam
Matizz
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 125...249 postów
zawsze ktoś moze umieścić skany artykułu, a wtedy link nie bedzie już enigmatyczny..... 

-
- 125...249 postów
w zalacznikach jak wyzej zdjecia artykulu...
Pozdawiam TP
Pozdawiam TP
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Ała, jaka słabizna 
Wygląda na przetłumaczenie wprost artykułu z lat '50. Kto teraz używa kondensatorów 40uF do zasilania poważnych stopni mocy w audio?
Do tego "dławik przeciwsobny", który owszem, nie nasyca się, ale ma za to inny problem - nie działa.
Na datę powstania tekstu wskazuje też "możliwość obniżenia dolnej częstotliwości wzmacniacza do 20-30Hz". Mnie jakoś wychodzi kilka Hz bez dławików i stabiliwoltów, za to ze współczesnymi kondensatorami.
Podsumowując, wydaje mi się, że byłby to ciekawy tekst, gdyby zamieszczono go jako tłumaczenie artykułu z epoki, najlepiej z odpowiednim komentarzem i wskazaniem błędów i miejsc, w których dokonał się postęp przez ostatnie pół wieku

Wygląda na przetłumaczenie wprost artykułu z lat '50. Kto teraz używa kondensatorów 40uF do zasilania poważnych stopni mocy w audio?
Do tego "dławik przeciwsobny", który owszem, nie nasyca się, ale ma za to inny problem - nie działa.
Na datę powstania tekstu wskazuje też "możliwość obniżenia dolnej częstotliwości wzmacniacza do 20-30Hz". Mnie jakoś wychodzi kilka Hz bez dławików i stabiliwoltów, za to ze współczesnymi kondensatorami.
Podsumowując, wydaje mi się, że byłby to ciekawy tekst, gdyby zamieszczono go jako tłumaczenie artykułu z epoki, najlepiej z odpowiednim komentarzem i wskazaniem błędów i miejsc, w których dokonał się postęp przez ostatnie pół wieku

Witam,
Znam ten artykuł i postanowiłem sprawdzić działanie. Niestety w moim przypadku skutek był odwrotny od zamierzonego. Zamiast zredukować tętnienia powiększyły się 10 krotnie. Dwa jednakowe uzwojenia na wspólnym rdzeniu podłączone jak na schemacie. Co więcej, nie ma znaczenia czy drugie uzwojenie L2 jest podłączone przeciwsobnie czy szeregowo skutek jest ten sam. Być może coś pomyliłem dlatego proszę o pomoc. (prostownik na schemacie symboliczny - był mostek gretza)
Znam ten artykuł i postanowiłem sprawdzić działanie. Niestety w moim przypadku skutek był odwrotny od zamierzonego. Zamiast zredukować tętnienia powiększyły się 10 krotnie. Dwa jednakowe uzwojenia na wspólnym rdzeniu podłączone jak na schemacie. Co więcej, nie ma znaczenia czy drugie uzwojenie L2 jest podłączone przeciwsobnie czy szeregowo skutek jest ten sam. Być może coś pomyliłem dlatego proszę o pomoc. (prostownik na schemacie symboliczny - był mostek gretza)
-
- 1875...2499 postów
Zwróć tylko uwagę ,że użyto lampy prostowniczej 5c3s która to może pracować z kondensatorem do 40uF . Gdyby użyć tam diod germanowych czy krzemowych to można tam dać spokojnie 470uF .Piotr pisze: ↑sob, 5 czerwca 2010, 11:52 Ała, jaka słabizna
Podsumowując, wydaje mi się, że byłby to ciekawy tekst, gdyby zamieszczono go jako tłumaczenie artykułu z epoki, najlepiej z odpowiednim komentarzem i wskazaniem błędów i miejsc, w których dokonał się postęp przez ostatnie pół wieku![]()
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Temat przeciwsobnego dławika i zasady jego niedziałania pojawiał się na forum wielkrotnie. Ostatnio kilka tygodni temu. Natomiast został dobrze opisany przez Piotra jakieś 10+ lat temu. Dlatego wystarczy użyć forumowej wyszukiwarki zamiast wykopywać i podbijać archiwalne tematy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
No właśnie, wystarczyło użyć wyszukiwarki i podać linka a nie informować o takiej możliwości...Thereminator pisze: ↑śr, 9 lutego 2022, 21:15 Temat przeciwsobnego dławika i zasady jego niedziałania pojawiał się na forum wielkrotnie. Ostatnio kilka tygodni temu. Natomiast został dobrze opisany przez Piotra jakieś 10+ lat temu. Dlatego wystarczy użyć forumowej wyszukiwarki zamiast wykopywać i podbijać archiwalne tematy.
viewtopic.php?f=8&t=38295
Dziękuję za link,
przyznam, że nie zrozumiałem ponieważ każdy przedstawia tam inaczej sprawę a że nie działa to się przekonałem osobiście...
Podsumowując = ten sposób podłączenia dławika w zasilaczu to fikcja literacka ale skoro publikuje to EP to jak traktować inne artykuły ?
przyznam, że nie zrozumiałem ponieważ każdy przedstawia tam inaczej sprawę a że nie działa to się przekonałem osobiście...
Podsumowując = ten sposób podłączenia dławika w zasilaczu to fikcja literacka ale skoro publikuje to EP to jak traktować inne artykuły ?
- kubafant
- 2500...3124 posty
Tam merytoryka kuleje. Pamiętam jak kiedyś publikowałem artykuł o mierniku lamp elektronowych, to musiałem się wykłócać z redaktorem o poprawny zapis jednostek... 

lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
a który miernik Kolega ma na myśli bo były publikowane przynajmniej dwu autorów ?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.