subwoofer lampowy na GDN 30/100 i GU50
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- kuziniecow
- 25...49 postów
subwoofer lampowy na GDN 30/100 i GU50
Witam!!!
Chcę zrobić subwoofer lampowy na GDN 30/100 i teraz mam pytania:
Jakie zastosować trafo głośnikowe?
Czy uzupełni bas w wzmacniaczu na EL86 ?
Czy mogę zastosować jako trafo głośnikowe toroida sieciowego?
Jeżeli zastosuję toroida to będzie ten subwoofer dawał bas?
Za wszelkie odpowiedzi dziękuję, jak by co to będe dalej zadawał pytania.
Chcę zrobić subwoofer lampowy na GDN 30/100 i teraz mam pytania:
Jakie zastosować trafo głośnikowe?
Czy uzupełni bas w wzmacniaczu na EL86 ?
Czy mogę zastosować jako trafo głośnikowe toroida sieciowego?
Jeżeli zastosuję toroida to będzie ten subwoofer dawał bas?
Za wszelkie odpowiedzi dziękuję, jak by co to będe dalej zadawał pytania.
Re: subwoofer lampowy na GDN 30/100 i GU50
To jest nieopłacalne przedsięwzięcie...
- kuziniecow
- 25...49 postów
Dlaczego?
Chcę żeby cały zstaw był lampowy.
Chcę żeby cały zstaw był lampowy.
To kup/zrób takie kolumny, żeby oddzielna kolumna niskotonowa nie była potrzebna.
- Teslacoil
- 625...1249 postów
Powinno wyjść. Końcówkę zrób na dwóch GU50 w SEPP, będzie to miało ok. 25W. Impedancja wyjściowa takiego stopnia będzie coś koło 900 omów, więc podpasuje np. 150 watowy toroid do halogenów 12V nawijany podwójnie - rozdzielenie wyprowadzeń i spięcie w szereg tak powstałych dwóch uzwojeń wtórnych da potrzebną przekładnię 10. Lampy końcowe trzeba będzie żarzyć każdą z osobnych uzwojeń z uwagi na dopuszczalne napięcie katoda-grzejnik.
Powyższe to czysta teoria, bardzo przybliżona, trzeba wszystko policzyć. Wypróbuję to kiedyś, jak będę mógł odłożyć kielnię i ponownie pochwycić lutownicę...
Powyższe to czysta teoria, bardzo przybliżona, trzeba wszystko policzyć. Wypróbuję to kiedyś, jak będę mógł odłożyć kielnię i ponownie pochwycić lutownicę...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
IMHO taki toroid będzie miał za małą indukcyjność, a subwoofer z pasmem zaczynajacym się grubo powyżej 100Hz to absurd.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Teslacoil
- 625...1249 postów
Nie wiem ile takie trafo może mieć indukcyjności. Dla dołu 20Hz starczyłoby ok. 7 henrów.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Maksymalna moc wzmacniacza mocy małej częstotliwości na lampach GU50 w klasie B wynosi 100W przy zasilaniu napięciem anodowym 800V i napięciem siatek drugich 250V.
Ratujmy stare tranzystory!
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
O transformatorach chyba gdzieś już było. Żeby uzyskać sensowną fd i moc do niskich tonów, trzeba nawinąć potworka.
Swoją drogą - co to za marne zestawy głośnikowe, że potrzebują z dołu wsparcia od GDN30/100? Przecież to mało subbasowy głośnik
Lepiej poprawić zestawy główne, zamiast konstruować kolejną drogę. A jak już, to tranzystorowo i na innym głośniku.
Swoją drogą - co to za marne zestawy głośnikowe, że potrzebują z dołu wsparcia od GDN30/100? Przecież to mało subbasowy głośnik

Lepiej poprawić zestawy główne, zamiast konstruować kolejną drogę. A jak już, to tranzystorowo i na innym głośniku.
Rozsądniejsze chyba będzie przywrócenie do życia jakiegoś BIS'a, ale to i tak karkołomne wyzwanie. GDN30/100 ma miękkie zawieszenie i będzie nim majtało we wszystkie strony - końcówka lampowe tego niestety nie wytłumi - bas będzie może i potężny ale niskiej jakości. Prędzej sukces wróże z GDN38/200 na twardym zawieszeniu i w obudowie kilkusetlitrowej.....
-
- 2500...3124 posty
Albo BSW154II i 100 litrowe pdełko........
Najlepiej kupić jakiś w miarę porządny sub aktywny - strasznej różnicy w charakterze dźwięku nie odczujesz. Słuchałem już takiego zestawu i jest całkiem miło 

"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
A co będzie źrodłem sygnału dla tego wzmacniacza subwoferowego?
I jakie parametry ma ten sygnał?
Po zapoznaniu sie z pasmem subwofera -wynika ,że mozna dół okreslić na 30Hz a górę na 200Hz .Przerabiałem do subwooera popularne wzm. mocy tranzystorowe.
Przy uzyciu filtrów otrzymywało się bas subwofera z odbiorników popularnych jakich bylo pełno na rynku -typu :dwie kolumienki i dobry odbiornik oraz zmieniacz
płyt.Subwofery były robione przez amatorów .W wiekszosci uzywane były do odtwarzania efektów specjalnych jakie były na sciezkach dźwiękowych ogladanych filmów.
Z ciekawosci odsłuchałem -oczywiscie -wzglednie cicho -to co było na jakims filmie z samolotami.Typu : walka -bomby -wybuchy itp itd.
Oczywiście cos pare razy było głośniej ale poza tym nic specjalnego.
W tak waskim paśmie -do wykonania wzmacniacza bedą potrzebne lampy mocy o duzym pradzie katody.Wzorek jest : U=-L dI/dt.Zatem przy indukcyjności L -niekoniecznie olbrzymiej -zasadniczą rolę ma zmiana prądu w czasie .W tym przypadku mmoże byc zastosowany jakiś stopień PP nawet na transf. sieciowym -ale z lampami mocy o niskim napieciu zasilania i dużej wydajności prądowej. Sa takie lampki jak EL81.
I jakie parametry ma ten sygnał?
Po zapoznaniu sie z pasmem subwofera -wynika ,że mozna dół okreslić na 30Hz a górę na 200Hz .Przerabiałem do subwooera popularne wzm. mocy tranzystorowe.
Przy uzyciu filtrów otrzymywało się bas subwofera z odbiorników popularnych jakich bylo pełno na rynku -typu :dwie kolumienki i dobry odbiornik oraz zmieniacz
płyt.Subwofery były robione przez amatorów .W wiekszosci uzywane były do odtwarzania efektów specjalnych jakie były na sciezkach dźwiękowych ogladanych filmów.
Z ciekawosci odsłuchałem -oczywiscie -wzglednie cicho -to co było na jakims filmie z samolotami.Typu : walka -bomby -wybuchy itp itd.
Oczywiście cos pare razy było głośniej ale poza tym nic specjalnego.
W tak waskim paśmie -do wykonania wzmacniacza bedą potrzebne lampy mocy o duzym pradzie katody.Wzorek jest : U=-L dI/dt.Zatem przy indukcyjności L -niekoniecznie olbrzymiej -zasadniczą rolę ma zmiana prądu w czasie .W tym przypadku mmoże byc zastosowany jakiś stopień PP nawet na transf. sieciowym -ale z lampami mocy o niskim napieciu zasilania i dużej wydajności prądowej. Sa takie lampki jak EL81.