Końcówka mocy na PL36.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Końcówka mocy na PL36.
Witam,
chciałbym zaprojektować i wykonać końcówkę mocy na lampie PL36. Jednak moja wiedza nie jest na tyle wystarczająca aby taki układ zaprojektować dla jakiejś typowej aplikacji. Czy mógłbym prosić o jakieś linki informacje, prowadzące krok po kroku jak wykonać wszystkie obliczenia etc. Czemu akurat PL36. Bo akurat je posiadam i chciałbym je wykorzystać. Czytałem trochę na temat tej lampy, i mimo, ze więcej postów było pochlebnych ku układowi PP to ja jednak skusiłbym się na aplikację Single Ended. Na mocy rzecz jasna nie zależy mi.
Pozdrawiam,
Bubx.
chciałbym zaprojektować i wykonać końcówkę mocy na lampie PL36. Jednak moja wiedza nie jest na tyle wystarczająca aby taki układ zaprojektować dla jakiejś typowej aplikacji. Czy mógłbym prosić o jakieś linki informacje, prowadzące krok po kroku jak wykonać wszystkie obliczenia etc. Czemu akurat PL36. Bo akurat je posiadam i chciałbym je wykorzystać. Czytałem trochę na temat tej lampy, i mimo, ze więcej postów było pochlebnych ku układowi PP to ja jednak skusiłbym się na aplikację Single Ended. Na mocy rzecz jasna nie zależy mi.
Pozdrawiam,
Bubx.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Końcówka mocy na PL36.
http://www.loewenkatapult.de/xl504.htm
PL500/PL504 to praktycznie ta sama lampa tylko z cokołem magnowalowym.
PL500/PL504 to praktycznie ta sama lampa tylko z cokołem magnowalowym.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
A na niskich zniekształceniach?bubx pisze:mimo, ze więcej postów było pochlebnych ku układowi PP to ja jednak skusiłbym się na aplikację Single Ended. Na mocy rzecz jasna nie zależy mi.
Na stronie "FONAR" jest wzmacniacz MELOMAN 25 .Mozna go powtórzyć na tych lampach -troche skorygować .
Na zniekształceniach również mi nie zależy, końcówka wraz z lampowym preampem ma napędzić gitarę basową lub elektryczną 
Wiem, że może mam zbyt wygórowane wymagania, jednak czy jest opcja w tej aplikacji wykorzystać tylko jedną lampkę ?
I jaki transformator głośnikowy będzie do tego odpowiedni, czy nada się jakiś niedrogi i łatwy do kupienia ?

Wiem, że może mam zbyt wygórowane wymagania, jednak czy jest opcja w tej aplikacji wykorzystać tylko jedną lampkę ?
I jaki transformator głośnikowy będzie do tego odpowiedni, czy nada się jakiś niedrogi i łatwy do kupienia ?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
No to TU masz przykład (gitarowiec) , choć wg mnie układ zbyt przekombinowany, a TUTAJ masz bardziej normalny układ, choć ten potencjometr w katodzie (też dość dziwacznie) może być ciężki do zdobycia.
Na pojedynczej lampie nie warto według mnie. Trafa trzeba by było zamawiać chyba...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
No to jak do gitary to może się nawet da, aczkolwiek nie wiem czy jest sens się biedzić z tą lampą (nietypowa podstawka, kapturek, nietypowe parametry żarzenia) w celu zaoszczędzenia 5zł na (np.) 6P1P (lampa o podobnej mocy admisyjnej), na której wzmacniacz zbudować łatwiej, i to o lepszych parametrach i mniejszym zapotrzebowaniu na moc żarzenia. Generalnie argument za jakąś konkretną lampą brzmiący "bo taką mam" nie jest zbyt mądry (a niestety częsty) a jest proszeniem się o kłopoty i, często, dodatkowe koszty. Pół biedy jesli posiadana lampa nadaje się do danego zastosowania, tutaj jednak jest to mocno dyskusyjne.bubx pisze:Na zniekształceniach również mi nie zależy, końcówka wraz z lampowym preampem ma napędzić gitarę basową lub elektryczną
Z tego co się orientuję, to przy Ua=250V powinno się dać zaadaptować do PL36 jakiś typowy transformator głośnikowy.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Układ SE na tej lampie nie ma najmniejszego sensu, wg mnie jeżeli koniecznie na PL36/PL500/PL504, to tylko PP (jak np. w wymienionym wczesniej Melomanie).
Jakby to były EL36 (z których ja mam zamiar korzystać) to miałem tanią jak barszcz propozycję trafa zasilającego... do PL będzie zawsze gorzej ze wzgledu na żarzenie.
a mógłbyś podać tą proporcję ? Bo akurat mam 2 takie lampypainlust pisze:Jakby to były EL36 (z których ja mam zamiar korzystać) to miałem tanią jak barszcz propozycję trafa zasilającego... do PL będzie zawsze gorzej ze wzgledu na żarzenie.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
viewtopic.php?f=7&t=15120
Proszę bradzo. Tego typu trafa chodzą poniżej ceny miedzi jaka na nich jest...
Proszę bradzo. Tego typu trafa chodzą poniżej ceny miedzi jaka na nich jest...