Przebudowa gramofonowego pre
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przebudowa gramofonowego pre
Poniżej schemat który jest częścią zintegrowanego wzmacniacza, wykorzystuję w nim tylko gramofonowy pre. Układ jest odrobinę uproszczony bo w oryginale oba stopnie były jeszcze dzielone przełącznikiem źródeł, a między nimi był kondensator sprzęgający.
W tej postaci układ daje bardzo dobry dźwięk i można uznać że pod tym względem jest Ok. Z małym wyjątkiem, bo poziom sygnału wyjściowego jest trochę za niski.
Pre podłączone jest do dwustopniowej końcówki mocy na EL84 i jest problem z jej wysterowaniem.
Z większością płyt jest znośnie, ale niektóre z niższym poziomem głośności grają zbyt cicho.
Wzmacniacz z innym źródłem, na przykład cd, gra bardzo dobrze i nie ma takich problemów.
Poziom sygnału z wkładki to około 5mV, gdybym chciał spróbować wysoko poziomowych MC to o normalnym słuchaniu nie ma mowy.
Proszę o poradę, co można zmienić bez projektowania całości od nowa, gra to bardzo fajnie i nie chcę za mocno ingerować w układ.
Czy zamiana Ra i Rk w drugiej lampie na odpowiednio 220k i 2,2k ( to jedyne co przychodzi mi do głowy ) nie będzie wymagało większych zmian?
Można oczywiście dodać kolejny stopień, ale tego chciałbym uniknąć.
W tej postaci układ daje bardzo dobry dźwięk i można uznać że pod tym względem jest Ok. Z małym wyjątkiem, bo poziom sygnału wyjściowego jest trochę za niski.
Pre podłączone jest do dwustopniowej końcówki mocy na EL84 i jest problem z jej wysterowaniem.
Z większością płyt jest znośnie, ale niektóre z niższym poziomem głośności grają zbyt cicho.
Wzmacniacz z innym źródłem, na przykład cd, gra bardzo dobrze i nie ma takich problemów.
Poziom sygnału z wkładki to około 5mV, gdybym chciał spróbować wysoko poziomowych MC to o normalnym słuchaniu nie ma mowy.
Proszę o poradę, co można zmienić bez projektowania całości od nowa, gra to bardzo fajnie i nie chcę za mocno ingerować w układ.
Czy zamiana Ra i Rk w drugiej lampie na odpowiednio 220k i 2,2k ( to jedyne co przychodzi mi do głowy ) nie będzie wymagało większych zmian?
Można oczywiście dodać kolejny stopień, ale tego chciałbym uniknąć.
Re: Przebudowa gramofonowego pre
Korekcja jest bierna, można więc eksperymentować z zwiększaniem wzmocnienia poszczególnych wzmacniaczy.
Dziękuję za wpis!
Wymieniłem rezystory na 100k i 1,2k, tylko takie miałem pod ręką.
Jest zdecydowanie lepiej, poprawiła się dynamika, a przede wszystkim gra głośniej
Spróbuję jeszcze z większymi rezystorami, głośność powinna zbliżyć się do tej z cd.
Układ choć prosty do bólu gra wyśmienicie.
Zastanawiam się nad jego sklonowaniem w nowej obudowie, integra wróciłaby do oryginalnej wersji.
Czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak powinien wyglądać zasilacz do tego układu?
Mam trafo które daje na wtórnym 210V, jest też odczep na 6,3V.
Wymieniłem rezystory na 100k i 1,2k, tylko takie miałem pod ręką.
Jest zdecydowanie lepiej, poprawiła się dynamika, a przede wszystkim gra głośniej

Spróbuję jeszcze z większymi rezystorami, głośność powinna zbliżyć się do tej z cd.
Układ choć prosty do bólu gra wyśmienicie.
Zastanawiam się nad jego sklonowaniem w nowej obudowie, integra wróciłaby do oryginalnej wersji.
Czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak powinien wyglądać zasilacz do tego układu?
Mam trafo które daje na wtórnym 210V, jest też odczep na 6,3V.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
A napisałeś co to za lampa? Coś nie mogę zauważyć.
Faktycznie, mój błąd
Lampa to 6N2P.

Lampa to 6N2P.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
W takim razie zwiększanie Ra ma sens, ale też tylko do pewnej granicy. Dając więcej niż 220k nic już nie osiągniesz, bo lampa ma dużo mniejszą rezystancję wewnętrzną. Chcąc jeszcze bardziej zwiększyć wzmocnienie musiałbyś dodać jeszcze jeden stopień albo powiększyć wzmocnienie dalszej części układu. Może zmniejszając trochę USZ jeżeli jest duże?
Uruchomiłem zmodyfikowany układ w osobnej obudowie.
Konieczne okazało się dodanie kolejnego stopnia, bo o ile z wkładką MM było całkiem nieźle, to z MC HO brakowało gainu.
Po dodaniu stopnia SRPP okazało się z kolei że jest go za dużo...
Odłączyłem pojemności w katodach, wzmocnienie zmniejszyło się, ale mimo to poziom wyjściowy jest wyższy niż z cd.
Co do dźwięku, jest jak na mój gust kapitalnie.
Proszę o ocenę, czy można / trzeba coś w tym układzie poprawić?
Jest trochę cichego brumu, ale to wina słabej filtracji. W tej chwili zasilacz to: 210V~ > mostek > C > R > C. Żarzenie napięciem stałym 12,6V ( dwie lampy w szeregu ) z filtracją C > R > C.
Mam zalegającą EZ80, ale trafo "tylko" 0 - 210V.
Czy zasilacz taki jak poniżej ma prawo zadziałać poprawnie z tym układem?
Konieczne okazało się dodanie kolejnego stopnia, bo o ile z wkładką MM było całkiem nieźle, to z MC HO brakowało gainu.
Po dodaniu stopnia SRPP okazało się z kolei że jest go za dużo...

Odłączyłem pojemności w katodach, wzmocnienie zmniejszyło się, ale mimo to poziom wyjściowy jest wyższy niż z cd.
Co do dźwięku, jest jak na mój gust kapitalnie.
Proszę o ocenę, czy można / trzeba coś w tym układzie poprawić?
Jest trochę cichego brumu, ale to wina słabej filtracji. W tej chwili zasilacz to: 210V~ > mostek > C > R > C. Żarzenie napięciem stałym 12,6V ( dwie lampy w szeregu ) z filtracją C > R > C.
Mam zalegającą EZ80, ale trafo "tylko" 0 - 210V.
Czy zasilacz taki jak poniżej ma prawo zadziałać poprawnie z tym układem?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Ja bym spróbował zamienić kolejność stopni, tzn dodatkowy stopień o dużym wzmocnieniu dać na początek, a korekcję dopiero dalej. W ten sposób będzie szansa na mniejsze szumy i zakłócenia. Przynajmniej teoretycznie.
Myślałem jeszcze nad dwoma stopniami - obydwa SRPP, miedzy nimi korekcja - jeśli jeden dodaje takiego poweru to może "dadzą rade" z wzmocnieniem.
A co myślisz o zasilaczu na EZ80?
A co myślisz o zasilaczu na EZ80?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Przebudowa gramofonowego preampu
EZ80 to mocna lampa o dopuszczalnym prądzie wyjściowym 90mA. Jej zaletą jest duże dopuszczalne napięcie między katodą, a żarzeniem. Trochę za mocna jak na przedwzmacniacz o poborze prądu rzędu kilku mA.
Ratujmy stare tranzystory!
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Dla MM luksus, dla MC może być ciut mało. Zależy jaki masz wzmacniacz mocy.ianoosh pisze:Myślałem jeszcze nad dwoma stopniami - obydwa SRPP, miedzy nimi korekcja - jeśli jeden dodaje takiego poweru to może "dadzą rade" z wzmocnieniem.
Overkill, ale jeszcze w granicach dobrego smaku, gdyż nie ma wielkiego wyboru mniejszych lamp prostowniczych.ianoosh pisze:A co myślisz o zasilaczu na EZ80?