Napawa głośnika

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Napawa głośnika

Post autor: Marcin K. »

Witajcież! Mam duży głośnik z radia EAW ze wzbudzeniem, mam zamiar go założyć do EAK ale jest zjedzona membrana. Jak to najlepiej naprawić? Czym i jak kleić żeby zachować w miarę dobre parametry odtwarzania? Cewki ma sprawne więc szkoda mi go wywalać.
Pozdrawiam!
Załączniki
glosnik_1.jpg
glosnik_2.jpg
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Napawa głośnika

Post autor: Lech S. »

Witam.
Według mnie membrana i górne zawieszenie do wymiany. Można coś podebrać. Na Allegro jest trochę elementów drgających do głośników. W ramach wzajemnej pomocy mogę to złożyć w całość.
Pozdrawiam
Lech S.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Ciężko będzie dopasować jakąś nową membranę bo mój głośnik jest dość głęboki a współczesne głośniki były bardziej płaskie. Nie wiem co by z tego wyszło ponadto ta membrana jest cieniutka a nowe są twarde. Resor owszem ale z membraną ciężko :?
Leszku jeśli tylko miałbyś chęć i ochotę w pomocy to czemu nie :) Z taką naprawą głośnika się jeszcze nie spotkałem niestety.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Marcin K. pisze:Ciężko będzie dopasować jakąś nową membranę bo mój głośnik jest dość głęboki a współczesne głośniki były bardziej płaskie. Nie wiem co by z tego wyszło ponadto ta membrana jest cieniutka a nowe są twarde. Resor owszem ale z membraną ciężko :?
Byłem kiedyś w tej firmie http://www.acoustic.wirtuale.pl/ i wygląda, że naprawiają wszystko, a membranę są w stanie dorobić (choć być może trzeba pogadać z szefem). Tyle, że drogo.

Jasiu
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Fonar :arrow: Artykuły :arrow: Inne :arrow: Amatorskie wykonanie membrany do głośnika
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ