Przełącznik żarzenia i mieszanie lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przełącznik żarzenia i mieszanie lamp
Witam. Chciałbym zapytać czy przy zastosowaniu poniższego przełącznika żarzenia można eksperymentowac z używaniem jednocześnie lamp ECC83 i 6N2P EW.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: Przełącznik żarzenia i mieszanie lamp
Jesli masz taki przelacznik dla kazdej lamp z osobna to raczej nie widze problemu, by w ukladzie byly pomieszane ECC83 i 6N2P... Ale moze niech ktos madrzejszy sie ode mnie wypowie 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Można, ale po co? Lutujesz podstawki tak jak masz lampy i już, chcesz je 'w locie' podmieniać?Ghost_CO pisze:Witam. Chciałbym zapytać czy przy zastosowaniu poniższego przełącznika żarzenia można eksperymentowac z używaniem jednocześnie lamp ECC83 i 6N2P EW.
Tak przełącznik byłby dla każdej lampy osobno. Też mi sie wydaje że nie powinno być z tym problemu ale wolę zapytać bo może ktoś już robił takie eksperymenty i mógłby się szerzej wypowiedzieć o tym zagadnieniu.
Nie chce podmieniać ich w locie. Chciałbym raczej poeksperymentować czy użycie różnych kombinacji lamp ma jakiś wpływ na brzmienie.
Nie chce podmieniać ich w locie. Chciałbym raczej poeksperymentować czy użycie różnych kombinacji lamp ma jakiś wpływ na brzmienie.
A co tu za filozofia? W 6N2P występuja dwa grzejniki połączone równolegle, które żarzy się podając napięcie 6,3V na nóżki nr 4 i 5 a ECC83 oferuje możliwość połączenia grzejników równolegle - dla żarzenia napięciem 6,3V bądź szeregowo dla napięcia 12,6V. W pierwszym przypadku (tylko ten nas interesuje) podajemy żarzenie na połączone ze sobą nóżki 4 i 5 oraz nóżkę 9, w drugim (tu niewykorzystany), na 4 i 5, 9 pozostawiając wolną.
I zgodnie z tym musi działać komutacja.
I zgodnie z tym musi działać komutacja.
_
dam tylko radę, jak będzie stosować te przełączniki to łatwo o plątaninę kabli, w jednej konstrukcji własnie tak miałem, że przez te przełączniki (a raczej plątaninę) miałem przydźwięk (niewielki ale słyszalny), w następnej konstrukcji też z tego skorzystałem i sądzę że tym razem też pojawi się jakiś przydźwięk dlatego myślę o stałym, zobaczymy jak będzie.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
A może ten przydźwięk jest spowodowany czymś innym? Te przełączniki nie zawsze wiążą się z plątaniną, wystarczy odrobina staranności i przemyślenia jak to zrobić, a przewody nie muszą być bardzo grube, jedna lampa pobiera mało prądu na żarzenie, wystarczy się postarać.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Mój atomic ma takie przełączniki i nie miałem żadnych problemów z przydźwiękiem, pomimo żarzenia prądem zmiennym (z symetryzacją do masy potencjometrem 220Ω).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
raczej na 90% żarzenie, bo przerabiałem konstrukcję parokrotnie, szyna masy dobrze poprowadzona więc jestem przekonany że to od żarzenia, ale dziś już tego nie sprawdzę
pozdrawiam,
Paweł
Paweł