natężenie prostownika

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mariusz
50...74 posty
50...74 posty

natężenie prostownika

Post autor: mariusz »

Mam banalne pytanie, bo mnie chyba ostatnio coś przyćmiło, mianowicie
jaki prąd po wyprostowaniu można pobierać z prostownika na duodiodzie
np; uzwojenia mają 2 x 100 mA obciążalności, to czy w tym układzie
jest 200 mA czy 130 mA bo straciłem ostatnio głowę czytając różną
literaturę bo są w niej pierdoły a podstaw ani na lekarstwo .
:!: :?: Pomóżcie Mariusz :oops: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

prostownik dwupołówkowy

Post autor: ampliman »

Witam w klubie. Ja ostatnio również łapię się na wątpliwościach podstawowych. Ale pocieszam się, że ma to miejsce bo się nad różnymi rzeczami zastanawiam.
Problem, który poruszasz jest według mnie rozwiązany np. w książeczce Pana Flisaka "transformatory i dławiki", która jest (niestety coś ostatnio bardzo pomału :( ) udostępniona na stronie http://www.trioda.com/. W rozdziale zatytułowanym "ZASTOSOWANIE TRANSFORMATORÓW W URZĄDZENIACH RADIOWYCH - transformatory sieciowe" jest pokazane obliczenie prostownika dłupołówkowego na lampie próżniowej. Prąd uzwojenie wtórnego jest tam oznaczony jako I2 (u Ciebie będzie to 2xI2), zaś prąd z prostownika jako I0.
Z przedstawionej analizy wynika, że
I2 = 1,1I0. To 1,1 to pewien praktyczny współczynnik. Uwaga: jako I2 jest przyjęta amplituda a nie wartość skuteczna. Stąd niestety gdy podane jest, że uzwojenia mają np. 2x100mA to z prostownika nie pobieramy 200mA, lecz nadal około 100mA (przy przeliczeniach należy pamiętać o ewentualnym przeliczeniu wartości amplitud i wartości skutecznych, a ewentualne współczynniki np. to 1,1 w książce mogą się trochę różnić pomiędzy sobą).
Ten stan rzeczy tłumacze sobie, że chociaż każde z uzwojeń trafa ma wydolność 100mA to przez prostownik prąd płynie naprzemienie raz z jednej raz z drugiej połówki uzwojenia. Nie ma więc zrównoleglenia prądów i na wyjściu nie mamy 200mA.
To oczywiście moja interpretacja, którą dzielę się z pewną nieśmiałością :oops: .
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Awatar użytkownika
Nieznaczny
125...249 postów
125...249 postów

Obciążenie prostownika

Post autor: Nieznaczny »

Jeśli obciążalność uzwojenia transformatora podana jest w wartościach skutecznych to układ będzie dawał około wspomnianego 130mA. Konkretna wartość (czytaj: skladowa stala będzie się nieco zmieniać w zależności od parametrów prostownika). Powód: czytaj post wyżej.
Pozdr. Nieznaczny
mariusz
50...74 posty
50...74 posty

natężenie prostownika

Post autor: mariusz »

Dzięki za sygestie.
:roll: Pozdrawiam Mariusz :!:
ODPOWIEDZ