Od wielu lat zastanawiałem się dlaczego wiele renomowanych firm w produkowanym przez siebie sprzęcie audio (tym z "wyższej półki") stosuje specjalne kondensatory, ponoć zaprojektowane właśnie do tego celu przez firmy słynące z produkcji doskonałych komponentów biernych. Czyżby różniły się one czymś szczególnym od kondensatorów zwykłych? Oczywiście mam tu na myśli "coś", co da się zmierzyć. Postanowiłem to sprawdzić doświadczalnie. Jako pierwsze zbadałem kondensatory uznane za dość popularne, choć i wśród nich były trzy typy, które często spotykam również w sprzęcie audio (np. ulubiony przez audiofili Panasonic FC).
Zmierzyłem pojemność, upływność, stratność, oraz rezystancję szeregową ESR i indukcyjność.
Następnie nabyłem wiele typów kondensatorów o tej samej pojemności 100 uF (dla ułatwienia porównania ich parametrów), ale jednocześnie będących przedmiotem "westchnień" audiofilów (ceny tych kondensatorów potrafią być nawet 100 razy wyższe niż ceny kondensatorów "zwyczajnych"). Często stosowane są one do "tuningu" sprzętu audio.
Niestety, wyniki pomiarów tych najdroższych bardzo mnie rozczarowały..

Zacznę od impedancji kondensatorów o niewygórowanych cenach i stosunkowo dobrych parametrach.
ESR kondensatorów przy częstotliwości 100 kHz:
SANYO OS-CON 100 uF/16 V - 31 mR
Panasonic FM 100 uF/50 V - 45 mR
Teapo serii SC 100 uF/50V - 71 mR
Rubycon seria ZL 100 uF/ 25V- 95 mR
Panasonic FC 100 uF/ 63 V - 177 mR
SANYO S.E.2 100 uF/25 V - 185 mR
TEAPO SEK 100 uF/25 V - 212 mR
ELWA 100 uF/ 25 V - 410 mR (polski, z lat 80', po uformowaniu)
Rubycon YXA 100 uF/63 V - 577 mR
W pierwszym załączniku przedstawiłem charakterystyki impedancji tych kondensatorów w funkcji częstotliwości (w przedziale 200 kHz do 10 MHz). W kolejnym parametry kondensatorów audiofilskich. Zmierzyłem jeszcze upływność wszystkich tych kondensatorów po 3, 12, 24...72 godzinach formowania. Sprawdziłem też parametry kondensatorów podczas ich formowania. Część wyników muszę jeszcze wprowadzić do tabel i dopiero wówczas zamieszczę je na Forum.
Co zdaniem Was, Koledzy, można jeszcze zbadać, by wychwycić różnicę między kondensatorami popularnymi i tymi stosowanymi w audio? Jakie jeszcze parametry mogą mieć znaczenie w przypadku kondensatorów przeznaczonych do zastosowań w urządzeniach audio?
Pozdrawiam,
Romek