Radziecki telewizor "Białoruś" - naprawa i uruchomienie

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dominik9419

Radziecki telewizor "Białoruś" - naprawa i uruchomienie

Post autor: dominik9419 »

Witam! Dziś niespodziewanie stałem się posiadaczem telewizora który widać na poniższym zdjęciu. Według osoby która mi go dała jest on radzieckiej produkcji, lata 60te. Z relacji byłej właścicielki, wnioskuję że telewizor był niewiele używany, a stał długo w złych (niestety) warunkach.
Poniżej film, w którym wszystko dokładnie wytłumaczyłem. Odbiornik jeszcze przed czyszczeniem. Dodać mogę tylko że wtyczka, której nie mogłem odczepić od ścianki tylnej jest już zdjęta - była przykręcona.

http://www.youtube.com/watch?v=e4zH7jeU4XM

Chcę zreanimować ten telewizor. Po 1 odnowię mu skrzynkę. Mam małe doświadczenie, odnawiałem skrzynkę dwóch radyjek Pionier z pozytywnym skutkiem.
Co do wnętrza to przede wszystkim należy uzupełnic braki - rozwalony kondensator i dwie lampy na zasilaczu. Niestety nie znam modelu telewizora, nie mam do niego schematu i nawet nie wiem jakie lampy i kondensatory są mi potrzebne. Telewizor posiada kineskop chyba taki jak w Wiśle - okrągły. I tutaj rodzi się pytanie. Czy przy wyjmowaniu chassis z telewizora faktycznie mam bardzo uważać na kineskop bo jak go źle złapię to wybuchnie? Tak mi mówił jakiś znajomy co się podobno zna, ja wolę na własnej skórze nie sprawdzać prawdomówności jego słów. Po głębszych oględzinach wnioskuję że w telewizorze należy:
1. Uzupełnić braki w postaci lamp i jednego elektrolitu
2. Wymienić "kartoflaki" i elektrolity które już na pewno nie mają odpowiednich pojemności
3. Posprawdzać czy nie ma jakichś pourywanych lub popalonych elementów typu rezystor itp.

Jednak do tego wszystkiego potrzebny jest schemat, więc jeśli ktoś zna ten typ telewizora bardzo bym prosił o pomoc. Proszę mi jeszcze napisać czy ten telewizor jest jakiś rzadki, czy może nie.
Na koniec dodam że osoba od której wziąłem ten telewizor ma jeszcze jeden, podobny, też ruski oraz trochę nowszego Neptuna 4XX ale nie wiem czy mi da bo ponoć to nie jej i się musi zapytać. Nie mniej jednak darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda i trzeba się cieszyć tym co się ma (zawsze marzyłem o takim odbiorniku).
Tak więc czekam na odpowiedzi :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr, 23 września 2009, 23:24 przez dominik9419, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Bardzo stary ruski telewizor - naprawa i uruchomienie

Post autor: Thereminator »

Ruskie to mogą być pierogi... :twisted: a telewizor radziecki.
Na kineskop faktycznie trzeba uważać - bez wątpienia implozyjny, inaczej nie byłoby pancernej szyby z przodu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
traxman

Post autor: traxman »

I nie koniu tylko koniowi...
dominik9419

Błędy już poprawiam, a jeśli to wszystko to może przejdziemy do reanimacji?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Po pierwsze primo to jak masz do niego ściankę to na ściance masz napisane jak się nazywa ten OTV. Powinien być też opis jakie lampy gdzie siedzą.
Po drugie primo bardzo ostrożnie wyciągnij chassis z obudowy i porządnie i cholernie ostrożnie odkurz je za pomocą miękkiego pędzelka i odkurzacza.
Resztę zobaczymy później.
Swoją drogą świetny OTV, może być podobny konstrukcyjnie do Wisły. Może to jakiś Rekord?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Mam podobny, tylko z adapterem na wyrchu, i nazywa się "Białoruś"...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
dominik9419

Drogi Marcinie, gdybyś oglądał film, widział byś że ścianki tylnej zachowało się baaardzo mało :( Praktycznie same opisy gałek. Gdy będe miał z czego, zrobie sobie nową ściankę (robiłem już do Serenady kolegi).
Jutro wyjmę telewizor z obudowy, jednak się boję że znajdę w środku coś martwego :shock:
Ale raczej nie, bo w tym budynku gdzie był telewizor to on stał na drugim telewizorze - ten drugi jak pisałem wcześniej został tam.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

dominik9419 pisze:Radzieckiej
Przymiotniki piszemy małą literą.
dominik9419 pisze:ja wolę na własnej skórze nie sprawdzać prawdomówności jego słów.
Prawdomówność czyjaś, lecz prawdziwość czyiś słów.

Słowo zreanimować istnieje, jednak jest stosunkowo rzadko spotykane w stosunku do reanimować.
O przecinkach już nie wspomnę :twisted: .

Aha, no i tytuł tematu :D
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Alek

Post autor: Alek »

Całego filmu nie obejrzałem, gdyż tu za granicą łącze jest takie sobie. Widać jednak, że roboty będzie dużo.
Spróbuj ustalić model po kineskopie. Jeśli jest tam kineskop jak w Wiśle (często na cokole kineskopu był nadruk) to przeszukaj schematy różnych starych "Rekordów" lub "Tiempów". Sprawdzając, czy występują te same lampy ustalisz to. Wydaje mi się, że to będzie najpewniej coś z tej serii. Może Rekord 2.
Po ustaleniu typu proponuję starannie oczyścić chassis i uzupełniać braki. Do próbnego choćby uruchomienia daleka droga.
dominik9419

KaKa - nie czepiaj się. Gdyby komuś przeszkadzały błedy, które robię to jest to zajęcie dla admina lub moderatora a nie dla Ciebie. Poza tym nie wnosisz nic nowego do tematu.

Alku - wbrew pozorom ten odbiornik nie jest w tak złym stanie! Bliżej przy nim posiedziałem i doszedłem do pewnych wniosków: Lampa która jest uszkodzona, posiada na bańce symbol więc kupie takie dwie i będzie dobrze. Kondensator, którego nie ma to na 99,9% taki sam był jak ten obok, wiec też mały problem. Jutro wyjmuję chassis ze skrzynki :idea:
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

dominik9419 pisze:Błędy już poprawiam, a jeśli to wszystko to może przejdziemy do reanimacji?
Najwyraźniej to nie było jeszcze wszystko. :D

P.S. W jakim stanie są cewki? Czy w ogóle jeszcze są? :roll:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

:arrow: dominik9419
Jeżeli stwierdzisz, że jednak nie dasz rady go naprawić, to mogę zaproponować odkupienie go od Ciebie... :wink:
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
dominik9419

KaKa pisze:P.S. W jakim stanie są cewki? Czy w ogóle jeszcze są? :roll:
Nareszcie coś sensownego... Odpowiedź na te pytanie poznasz jutro.

ufoglonojad pisze::arrow: dominik9419
Jeżeli stwierdzisz, że jednak nie dasz rady go naprawić, to mogę zaproponować odkupienie go od Ciebie... :wink:
Pomyślimy :) Najpierw jednak chcę zaopatrzyć się w to, czego nie ma czyli lampy prostownicze i powymieniać elektrolity. Potem posprawdzam czy nie ma jakichś ubytków i odpalę OT :)
Alek

Re: Bardzo stary radziecki telewizor - naprawa i uruchomienie

Post autor: Alek »

A masz pewność, że siedziały tam dwie identyczne lampy :| :?: . Poszukaj wprzódy schematu. Lepiej dwa razy dłużej poczekać z uruchomieniem niż potem żałować uszkodzeń. Oto na przykład, jeśli odbiornik stał w wilgoci to pierwsze włączenie może zakończyć żywot transformatorów, zwłaszcza transformatora linii.

P.S. Proponowałbym, abyś był bardziej krytyczny co do swej osoby. Byłoby to z dużym pożytkiem dla wszystkich, w tym i Ciebie. Polepszy to zdecydowanie atmosferę na forum, a także zaoszczędzi mi zmartwień jako moderatorowi :roll: ...
dominik9419

Re: Bardzo stary radziecki telewizor - naprawa i uruchomienie

Kłopotem jest znaleźć schemat nie wiadomo do czego. Wcześniej ktoś pisał, że ma podobny, tylko z gramofonem na górze. Bardzo proszę tą osobę o obejrzenie filmu i porównanie ze swoim. Jeśli środek taki sam to poproszę schemat, o ile go kolega posiada. Dodam że puki co w telewizorze naliczyłem 6 lamp, oczywiście liczyłem także tę brakującą, a pod uwagę wziąłem także kineskopową. Jeśli jednak są jeszcze jakieś, to pewnie ukryte w jakiejś puszce.