Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów!
Na wejściu chciałbym się do was zwrócic o pomoc w następującej sprawie!
Otóz znalazłem u siebie w piwnicy jakiś czas temu dwie walizki w których znajduje się sprzęt do naprawy starych radioodbiorników, a przynajmniej z tego co znalazłem w internecie tak wynika...Otóż chodzi o to, że znalazłem na ten temat informacje na stronie http://www.radiomuseum.org - niestety nie są one dość wyczerpujące, a mój niemiecki jest nie najlepszy.
- Pierwsza walizka to Rundfunk-Reparaturgerät 2002 a link do tego modelu http://www.radiomuseum.org/dsp_modell.c ... l_id=74056
- Druga to WE256 (WE 256) link: http://www.radiomuseum.org/dsp_modell.c ... l_id=74384
Obie rzeczy są prawdopodobnie sprawne, ale nie potrafię ich uruchomić bo się na tym nie znam. Zresztą nie zabardzo chcę się za to zabierać, aby tego nie popsuć. Posiadam też zdjęcia którę moge przesłać na życzenie.
Wobec tego moje pytanie brzmi następująco:
- Czy mógłby mi ktoś podać wiecej informacji na temat tego sprzętu lub jakiś link do strony, najlepiej anglojęzycznej.
- Co mógłbym zrobić z tym, ewentualnie sprzedać jeśli ktoś by był zainteresowany. Czy ma to jakąś wartość materialną lub historyczną.
W razie dodatkowych pytań proszę pisać. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje na ten temat.
Pozdrawiam
Sprzęt do naprawy starych radioodbiorników
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2 posty
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Sprzęt do naprawy starych radioodbiorników
Te urządzenia to coś w rodzaju multimetru (pierwsze) i tester lamp (drugie). Informacje o tym są do znalezienia w Internecie (przynajmniej do tego drugiego), pogooglaj używając nazw z tego co znalazłeś w radiomuseum.org. IMO (ale nie jestem pewien - nie znam aż tak dobrze niemieckiego rynku) nie mają abyt dużej wartości, bo kolekcjonerzy skupiają się głównie na radiach a nie na aparaturze pomiarowej, a wartość użytkowa ich jest niewielka. Nawet tester lamp jest dziś w zasadzie nieprzydatny, bo potrafi działać tylko z kilkoma najstarszymi typami lamp.lukaszkmieciak pisze: - Czy mógłby mi ktoś podać wiecej informacji na temat tego sprzętu lub jakiś link do strony, najlepiej anglojęzycznej.
- Co mógłbym zrobić z tym, ewentualnie sprzedać jeśli ktoś by był zainteresowany. Czy ma to jakąś wartość materialną lub historyczną.
W razie dodatkowych pytań proszę pisać. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje na ten temat.
Pozdrawiam
Jakbyś to chciał sprzedać to jesetm ewentualnie zainteresowany (zależy od ceny :), ale po Świętach, jak mi się wyjaśni sytuacja finansowa.
-
- 2 posty
Oki. Dziekuje slicznie. Jeszcze bede grzebal w internecie, a co do sprzedazy to nie ma problemu - myslalem zeby to na allegro wystawic ale najpierw chcialem sie cos o tym dowiedziec. W razie czego mozemy sie jakos dogadac jesli bedziesz po swietach dalej zainteresowany to prosze o maila i wtedy bysmy ustalili szczegoly. lkmieciak@poczta.onet.pl
Dziekuje za info i jakby cos to czekam na maila.
POZDRAWIAM!
Dziekuje za info i jakby cos to czekam na maila.
POZDRAWIAM!
Łukasz