Bambino a Telefunken
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Bambino a Telefunken
http://allegro.pl/item716798760_adapter ... nalne.html
Poza przejęzyczeniem w nazwie firmy zauważyłem też coś ciekawego. Mechanizm tego gramofonu jest niemal identyczny jak w Bambino 4. Ta sama gałka zmiany prędkości, guma talerza, kształt obudowy od mechaniki. Jedyną różnicą jest mocowanie, zawieszenie ramienia. Co ciekawe Polacy robili chyba identyczne głośniki.
Bambino było robione na licencji, czy Polacy odgapili?
No chyba, ze to jakiś tranzystron, a ktoś nakleił logo Telefunkena..
Poza przejęzyczeniem w nazwie firmy zauważyłem też coś ciekawego. Mechanizm tego gramofonu jest niemal identyczny jak w Bambino 4. Ta sama gałka zmiany prędkości, guma talerza, kształt obudowy od mechaniki. Jedyną różnicą jest mocowanie, zawieszenie ramienia. Co ciekawe Polacy robili chyba identyczne głośniki.
Bambino było robione na licencji, czy Polacy odgapili?
No chyba, ze to jakiś tranzystron, a ktoś nakleił logo Telefunkena..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Re: Bambino a Telefunken
Raczej samorobny składak Bambino + Mister Hit. Takie tranzystorowe "Bambino 5" z ramieniem Telefunkena.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Gramofony początkowo robiono na licencji Telefunkena, podobnie jak magnetofony na licencji Thomsona, a później Grundiga mam gdzieś źródło informacji - poszukam.
Żadna tajemnicaBobekmaster pisze: Bambino było robione na licencji, czy Polacy odgapili?

Edit: sprawdziłem - pierwsza licencja na gramofony (w tym stereo i ze zmieniaczem) została kupiona od Telefunkena w 1968.
Pozdrawiam,
Jasiu
Fakt, posiadałem zakupioną w latach 70-tych (chyba w Bomisie ), płytkę wzmacniacza stereo z logo Telefunken, z gramofonu , wykonaną na układach scalonych TBA 810 i niemieckimi potencjometrami. Reszta elementów - polska. Zdaje się, że firma Telefunken w latach 80-tych została wykupiona przez Thomsona.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Mogliśmy tez my produkować dla Telefunkena, takie współprace się zdarzały. Mało kto wie, że w latach 80-tych w Polsce produkowane były magnetowidy profesjonalne BCN51 dla BOSHa (na częściach BOSHa), z czego co któryś był dla nas.marekb pisze:Fakt, posiadałem zakupioną w latach 70-tych (chyba w Bomisie ), płytkę wzmacniacza stereo z logo Telefunken, z gramofonu , wykonaną na układach scalonych TBA 810 i niemieckimi potencjometrami. Reszta elementów - polska. Zdaje się, że firma Telefunken w latach 80-tych została wykupiona przez Thomsona.
Częsty był proceder spłacania licencji artykułami wyprodukowanymi na tej właśnie licencji.tszczesn pisze: Mogliśmy tez my produkować dla Telefunkena, takie współprace się zdarzały.
Jasiu
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jasiu- Jak możesz, to zamieść materiały nt. gramofonów, i licencji na nie.
Napewno magnetofony szpulowe ZK120, 140 itp były na licencji Grundiga. Przykładów jest pełno.
Pytanie z innej beczki:
Ile było wersji Bambino? Ja naliczyłem w sumie 4. Czy było np "Bambino 5"?
Pozdrawiam
P.S. Nie zalega komuś Bambino 3 lub 4?
Napewno magnetofony szpulowe ZK120, 140 itp były na licencji Grundiga. Przykładów jest pełno.
Pytanie z innej beczki:
Ile było wersji Bambino? Ja naliczyłem w sumie 4. Czy było np "Bambino 5"?
Pozdrawiam
P.S. Nie zalega komuś Bambino 3 lub 4?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Owszem, ale w przypadku sprzętu profesjonalnego oznacza to też, że licencjobiorca jest w stanie zapewnić odpowiednie warunki produkcji i uruchamiania sprzętu, że licencjodawca jest w stanie sprzedawac te produkty pod własną marką.Jasiu pisze:Częsty był proceder spłacania licencji artykułami wyprodukowanymi na tej właśnie licencji.tszczesn pisze: Mogliśmy tez my produkować dla Telefunkena, takie współprace się zdarzały.
BTW - Taki korektor TBC ZEUS był co prawda projektowany przez Ampexa, w laboratorium Ampexa, ale w sporej części przez inżynierów z Polski dorabiających na Zachodzie

- tetroda
- 625...1249 postów
Co prawda nie ten sam, ale podobny jest tu. Bambino 5 nie było, a gramofon z Allegro to nie Tranzyston, lecz przerobiony amatorsko G560fs
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
marekb pisze:Fakt, posiadałem zakupioną w latach 70-tych (chyba w Bomisie ), płytkę wzmacniacza stereo z logo Telefunken, z gramofonu , wykonaną na układach scalonych TBA 810 i niemieckimi potencjometrami. Reszta elementów - polska. Zdaje się, że firma Telefunken w latach 80-tych została wykupiona przez Thomsona.
Raczej nie - AEG - Telefunken - jeśli w Łodzi stoją u jednego przewoźnika 4 sztuki tramwajów GT8 (ex Freiburg) z napędem chopperowym AEG - Telefunken zamontowanym w połowie lat 90-tych (na dodatek sprytny system - jak padnie elektronika można się przełączyć się do tradycyjnego rozruchu z klasycznym nastawnikiem - przy czym można było nadal jako opcję sterować nastawnikiem nie korbą ale za pomocą serwo sterowanego joystickiem). Ja wół na tabliczce AEG Telefunken a nie Thomson...
Ten gramofon telefunken to wygląda jak Fonica WG580f. Podobnie było z misterhitem 

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Identycznie wyglądają też WG-414 Unitry i Mister Hit 2000 Telefunken - zapewne nasi robili na licencji albo murzynili dla TFK...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.