Chciałem przygotować ciekawszy układ symulatora głośnika, który być może przyda się do forumowych Atomiców

Ciekawszy, niż to co ogólnie znajdziecie w sieci. Układ oparty jest na jednym z lepszych urządzeń tego typu - Marshall SE100. Wyodrębniłem z niego sam układ filtrów, a z nich ten, który wg mnie brzmiał najlepiej i najlepiej sprawdzał się w nagraniach. Projekt ma też kilka przydatnych dodatków, które czynią go uniwersalnym i możliwym do zastosowania w różnych warunkach.
Po kolei:
Zasilanie układu:
Przyjąłem zasilanie niesymetryczne bo takie częściej jest pod ręką. Zakres 9-30V DC. Na płytce jest dodatkowy filtr CRC. Gdyby dostępne napięcie było wyższe, to na płytce przewidziane jest miejsce na diodę zenera, np. 24V, która sprowadzi napięcie zasilające do wartości bezpieczniej dla wzmacniaczy operacyjnych. W zależności od napięcia zasilania i rodzaju diody zenera należy dobrać rezystor Ry. Standardowo, nie używając diody, jego wartość może mieć 10-22Ohm. Wejście zasilania zabezpieczone jest przed odwrotną polaryzacją.
Wejście sygnału:
Spokojnie można podłączyć układ do wyjścia preampu. Na płytce znajduje się rezystor Rx, który wraz z potencjometrem głośności tworzy tłumik sygnału. Wzór na dzielnik napięcia wszyscy znają, w zależności od amplitudy sygnału i napięcia zasilania trzeba sobie obliczyć wartość Rx tak, żeby nie nastąpiło przesterowanie wejścia. Wejście pierwszego WO jest zabezpieczone diodami, tak więc w razie jakichś wysokich szpilek w sygnale nic się nie stanie.
Wyjście:
Na płytce jest miejsce na gniazdo jack mono do druku. Sygnał jest niesymetryczny.
Montaż:
Płytkę można zamocować do chassis przy pomocy potencjometru Volume i gniazda jack. Jeśli jednak takie rozwiązanie nie odpowiada, to przewidziane są otwory w rogach do mocowania na dystansach.
Schemat: Widok płytki od strony elementów: PDF z pcb, wydruk gotowy do "prasowania", wystarczy wydrukować ze skalą 100%.