On nawet tych 25W raczej nie osiągnie, przeglądając z grubsza opis i zdjęcia...
Marketing pełną gębą, osoba nie znająca tematu kupi, będzie chwalić brzmienie lamp, będą chwalić inni słuchacze, nie świadomi tego, że to tak naprawdę LM1875...
Z tego, co opisał autor tekstu wynika, że lampy są włączone w jakimś tam układzie o bardzo małym wzmocnieniu jako przedwzmacniacz (pewnie wtórniki), który steruje "właściwym" wzmacniaczem. Ale z tym przeżarzaniem to przegięli ostro...
adamst_ pisze:Z tego, co opisał autor tekstu wynika, że lampy są włączone w jakimś tam układzie o bardzo małym wzmocnieniu jako przedwzmacniacz (pewnie wtórniki), który steruje "właściwym" wzmacniaczem. Ale z tym przeżarzaniem to przegięli ostro...
Tam w ogóle nie ma zasilacza anodowego...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Nie wiem koledzy czy pamiętacie kolesia, który na Allegro zrobił wzmacniacz na krzemie, na wierzch wywalił 4 stabilitrony i opisywał jakie to wzmacniacz ma lampowe brzmienie
Już same wyjścia głośnikowe w stylu 4-16 ohm dają do myślenia, bo tak uniwersalnego TG to ja jeszcze w życiu nie widziałem
A gdyby to miała być hybryda to po co EL84? Przecież to bez sensu. Bufor na wejściu by wystarczył do "wzbogacenia" charakterystyk. No i ten przebieg na oscyloskopie... jeśli to miał być sinus to się niezbyt udało.
Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
To takie kombinowanie jak w starych telewizorach - żeby zmniejszyć o połowę moc traconą na rezystorach szeregowych w obwód żarzenia dawano diodę - jak na załączonym poniżej obrazku.
Fugasi źle zrozumiałeś chyba, co miał na myśli Maciej - trafa , które załączyłeś mają pokazane możliwe do użyskania przekładnie dla różnych obciążeń przy założonym Ra, a jak mniemam Maciej miał na myśli, że jeśli w lampowcach jest możliwość zmiany impedancji podłączanych głośników, to przełącza się uzwojenia wtórne przełacznikiem 4-8-16 ohm a w prezentowanym wzmacniaczu tego nie ma...
Dokładnie o to mi chodziło. Jedna para wyjść głośnikowych na kanał i taki rozstrzał
A co do żarzenia w TV to znam ten patent. Tylko, że tu nie ma TV żarzonego szeregowo z sieci, więc po co taki slalom?
Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?