ZRK Syrena i odtwarzacz CD
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
ZRK Syrena i odtwarzacz CD
Witam. Mam być może głupie pytanie. Podłączyłem odtwarzacz CD pod wejście gramofonowe w odbiorniku Syrena. Czy to może coś szkodzić? Gra ładnie, bez przesteru z pasmem gdzieś do 10 kHz, może troszkę mniej. Pozdrawiam!
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: ZRK Syrena i odtwarzacz CD
Dopóki nie postanowisz wyciąć dziury w obudowie by go tam umieścić na stałe to nic nie szkodzi 
Pozdrawiam
Matizz

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
- tetroda
- 625...1249 postów
Ja na przykład do Mazura podłączam mp3...
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Może warto w kablu, którym podłączasz się do wejścia gramofonowego wstawić dwukierunkowego transila na kilka woltów? Nie wiem jak to wygląda w EF22, ale w innych lampach zwarcia siatek z anodą lub siatką drugą wcale nie są takie rzadkie. Kondensator 0.02uF na wejściu gramofonowym może przepuścić wystarczający ładunek do uszkodzenia wyjścia CD albo może mieć/dostać przebicie...Fonitran pisze:Podłączyłem odtwarzacz CD pod wejście gramofonowe w odbiorniku Syrena. Czy to może coś szkodzić?
Tomek
Ciekawe jaka byłaby scena stereo przy dwóch "Syrenach" odpowiednio ustawionych i podłączonych...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Dzięki za pomoc. W takim razie na wszelki wypadek domontuje do kabla transil.
kaem - też wpadłem na pomysł takiego stereo. Podłączyłem na drugi kanał odbiornik EAW, o scenie nie ma co mówić, odbiorniki różniły się barwą, ale liczy się, że spróbowałem.
kaem - też wpadłem na pomysł takiego stereo. Podłączyłem na drugi kanał odbiornik EAW, o scenie nie ma co mówić, odbiorniki różniły się barwą, ale liczy się, że spróbowałem.

Można by też spróbować stereofonii w krajowych odbiornikach dwugłośnikowych, np. "Aida" (oczywiście wyprowadzając przewody głośnikowe na zewnątrz przy pomocy wtyków/gniazd przedłużająych i podłączając je do bezpiecznego dla nich wzmacniacza).
Szkoda, że w Polsce prawie nie produkowano lampowych "radii" stereo z wbudowanymi głośnikami... Tu widać jak bardzo odstawał nasz przemysł od czołówki typu Grundig, Nordmende, itp.
Szkoda, że w Polsce prawie nie produkowano lampowych "radii" stereo z wbudowanymi głośnikami... Tu widać jak bardzo odstawał nasz przemysł od czołówki typu Grundig, Nordmende, itp.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Stereo nie mieliśmy ale chociaż UKF był.