Trochę inny transformator...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Trochę inny transformator...
Ktoś kiedyś chciał w jakimś wątku (chyba Kaka), żeby wykonać zdjęcia takiego śmiesznego transformatora. Wątku nie udało mi się odnaleźć i stąd nowy temat 

Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Re: Trochę inny transformator...
O! dziękuję uprzejmie, choć nie przypominam sobie
. Co nie zmienia faktu, że pierwszy raz takie trafo widzę. 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Ciekawe tak to to poskładać, chyba nie nawijają blachy na cewkę, a przewijanie cewki przez rdzeń też raczej mało prawdopodobne. Chyba, że jest to rdzeń składany z połówek?
-
- 2500...3124 posty
Rdzeń nie jest skladany z połówek. A jak to namotali to zagadka. Miałem taki transformatorek w zasilaczu jakiegos analogowego tunara satelitarnego. Wspominałem juz kiedys o nim
- Teslacoil
- 625...1249 postów
To proste, uzwojenie jest z połówek, pewnie jeszcze ze szczeliną złożone...odkrywcze, nie ma co
.

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Czy to aby na pewno transformator? Trudno dopatrzeć się zalet takiego rdzenia a tym bardziej ciągłości obwodu magnetycznego. Może to jednak dławik?ufoglonojad pisze:zdjęcia takiego śmiesznego transformatora
Tomek
To na pewno transformator. Ma dwa uzwojenia i pochodzi z ładowarki do akumulatorów samochodowych. A ponieważ ta ładowarka nie jest górnych lotów (chociaż producent deklaruje moc ponad 200W; fizycznie trafo ma niewiele miedzi jak na taką moc
), to musi być jakiś prosty sposób nawijania.
Ja obstawiam, że "technologicznie" rdzeń jest nawijany wokół uzwojenia
. Być może tak: na podłodze leży pas blachy i ktoś zwija rdzeń wokół uzwojenia.
Jeżeli chodzi o ciągłość obwodu magnetycznego to oczywiście jest zachowana (a nawet zachowane są dwie ciągłości
).

Ja obstawiam, że "technologicznie" rdzeń jest nawijany wokół uzwojenia

Jeżeli chodzi o ciągłość obwodu magnetycznego to oczywiście jest zachowana (a nawet zachowane są dwie ciągłości

Ostatnio zmieniony wt, 30 czerwca 2009, 17:07 przez Jarosław, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
No tak,ufoglonojad pisze:Jeżeli chodzi o ciągłość obwodu magnetycznego to oczywiście jest zachowana (a nawet zachowane są dwie ciągłości).

Tomek
Mogę zmierzyć prąd jałowy (dopiero jutro lub pojutrze).
A dlaczego krążek jest dzielony? Bo to budżetówka, i rdzeń nawijali z wszystkiego, co się dało (podejrzewam, że z pasków różnych szerokości, może to są jakieś odpady blachy). Mam jeszcze dwa takie prostowniki. Jak będę miał więcej czasu to zobaczę, czy tamte rdzenie też są dzielone.
A dlaczego krążek jest dzielony? Bo to budżetówka, i rdzeń nawijali z wszystkiego, co się dało (podejrzewam, że z pasków różnych szerokości, może to są jakieś odpady blachy). Mam jeszcze dwa takie prostowniki. Jak będę miał więcej czasu to zobaczę, czy tamte rdzenie też są dzielone.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Czy jest tam jakiś regulator/ogranicznik prądu ładowania? Może taki rdzeń daje "miękką" charakterystykę?ufoglonojad pisze:To na pewno transformator. Ma dwa uzwojenia i pochodzi z ładowarki do akumulatorów samochodowych.
Tomek
Po stronie pierwotnej jest regulator.
Akurat przypadkiem mi dzisiaj wpadł analogicznie wykonany (czyli niejako odwrócony) transformator, tyle że toroidalny. Transformator międzystopniowy z lat 20 ubiegłego wieku. To uzwojenie toroidalne to... rdzeń! Z emaliowanego drutu stalowego przewleczonego przez karkas

Po przeszukaniu różnych źródeł na temat firmy Hegehog okazało się, że rdzeń w tych transformatorkach nie jest w postaci uzwojenia. To po prostu odcinki izolowanych stalowych drucików przewleczone przez karkas i zagięte tak, by go okalały, a następnie ściągnięte szeroką obejmą. Transformator pochodzi z lat 1922-1924. Uzwojenie pierwotne miało przerwę, ale udało się "przestrzelić" i obecnie jest sprawny.
Czołem.
Bardzo pomysłowa konstrukcja. Nawet nie wiedziałem, że produkowane były takie transformatory...
Dziękuję za zdjęcia i opis
Pozdrawiam
Romek
Bardzo pomysłowa konstrukcja. Nawet nie wiedziałem, że produkowane były takie transformatory...
Dziękuję za zdjęcia i opis

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
Kiedyś miałem podobne japońskie,na 100V po stronie pierwotnej.
Musiałem próbować przez obniżający 230V/120V,ale widocznie
jest to w granicach tolerancji,bo nic się groźnego nie dzialo.
Pozdrawiam,'
Jacek
Musiałem próbować przez obniżający 230V/120V,ale widocznie
jest to w granicach tolerancji,bo nic się groźnego nie dzialo.
Pozdrawiam,'
Jacek