Popłakałem się
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tomasz6662
- 375...499 postów
Popłakałem się
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Popłakałem się
tomasz6662 pisze:http://www.audiostereo.pl/No_i_stalo_sie___56739.html

I taki cytat:-)
Ciekawe, czy ktoś ma podobne spostrzeżenie jak ja. A mianowicie u mnie zawsze drugie przesłuchanie tego samego utworu wypada jakościowo sporo lepiej, niż za pierwszym razem. Wynika to zapewne z faktu, że podczas pierwszego odtworzenia cały plik zostaje sczytany z HDD i załadowany do RAMu. Za drugim razem będzie dzięki temu w całości odtworzony z pamięci operacyjnej (która nie posiada żadnych elementów ruchomych, przez co ma wielką przewagą nad mechanicznym HDD).

A to chyba jeszcze lepsze:
W homeopatii znane jest zjawisko tzw. "pamięci wody". Polega ono na tym, że woda w której nie ma w wyniku rozrzedzenia ani jednej już molekuły substancji leczniczej pamięta tę substancję i zachowuje jej właściwości.
Proponuję tą ideę przeszczepić na grunt audiofilski. Plik pamięta więc elementy toru, którymi był ripowany. Oczywiście nie tylko sam napęd, ale też kondensatory w PSU ripującego kompa, "sieciówkę", jak i kabelek niosący dane.
Robił ktoś już takie porównania ?
-
- 375...499 postów
Tomasz6662 - Twój podpis pasuje do treści postu jak nigdy dotąd 

- Marcin K.
- 6250...9374 posty
A ja mam Caviar co kwalifikuje mój komputer do "iścia" za okno 
Beczka śmiechu jak się to czyta, nawet szkoda palców żeby stukać w klawiaturę o tym

Beczka śmiechu jak się to czyta, nawet szkoda palców żeby stukać w klawiaturę o tym

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Następne do tablicy pójdą kable IDE/SATA, to przecież transmisja idzie przez nie, no i oczywiście kable zasilające.
"Dziwny jest ten Świat..." C.N
"Dziwny jest ten Świat..." C.N
-
- 6250...9374 posty
Mnie zaciekawiło to zjawisko tzw. "pamięci wody",gdyby udało się opanować technologię rozwadniania napojów 50-70% do poziomu ,,mniej niż zero" a właściwości były by zachowane to dopiero by była rewelacja.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Ja mam superbrzmienie z mojego komputera - co prawda siedzi w nim nieco starawy SBLive (a więc prawie vintage
), a głośniki to tylko zestaw 2.1 od Creative, ale za to monitor LG Flatron (kineskopowy) zapewnia lampowe, choć nieco płaskie brzmienie zestawu
- starszy typ CRT dałby zapewne okrąglejsze brzmienie 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ciekawa rzecz,ile ludzie potrafia sobie wmowic.Czytalem kiedys o kolesiu,ktory wszystkie kable do wzmacniacza przymocowal do ziemi,bo slyszal w ktora strone ida, i dzwiek roznil sie na dwoch kanalach (nie zartuje). 

- george6
- 1250...1874 posty
Co rozumiesz przez pojęcie "przymocowal do ziemi " ????Jimmi pisze:Ciekawa rzecz,ile ludzie potrafia sobie wmowic.Czytalem kiedys o kolesiu,ktory wszystkie kable do wzmacniacza przymocowal do ziemi,bo slyszal w ktora strone ida, i dzwiek roznil sie na dwoch kanalach (nie zartuje).
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
no jesli dzwiek sie roznil na dwoch kanalach, to sie to nazywa "stereo" ;pJimmi pisze:Ciekawa rzecz,ile ludzie potrafia sobie wmowic.Czytalem kiedys o kolesiu,ktory wszystkie kable do wzmacniacza przymocowal do ziemi,bo slyszal w ktora strone ida, i dzwiek roznil sie na dwoch kanalach (nie zartuje).
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Trzeba by było posłużyć się antymaterią i zsyntezować anty(alkohol etylowy) - tylko jak to zrobić?cirrostrato pisze:Mnie zaciekawiło to zjawisko tzw. "pamięci wody",gdyby udało się opanować technologię rozwadniania napojów 50-70% do poziomu ,,mniej niż zero" a właściwości były by zachowane to dopiero by była rewelacja.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
W sensie,ze rowniutko je przytwierdzil do ziemi,zeby nie wisialy,lub nie daj Boze poukladaly sie inaczej niz powinny.george6 pisze:Co rozumiesz przez pojęcie "przymocowal do ziemi " ????Jimmi pisze:Ciekawa rzecz,ile ludzie potrafia sobie wmowic.Czytalem kiedys o kolesiu,ktory wszystkie kable do wzmacniacza przymocowal do ziemi,bo slyszal w ktora strone ida, i dzwiek roznil sie na dwoch kanalach (nie zartuje).
Dzwiek roznil sie na dwoch kanalach w sensie,ze nie gralo tak jak powinno (np. lewy ciszej niz powinien dla pana audiofila.)
To proste - trzeba tylko mieć antyzacier. Z kolei do niego - jakieś antyziemniaki choćby. Niedługo nie będzie z nimi żadnego problemu, genetycy pracują gorliwie!Vault Dweller pisze:Trzeba by było posłużyć się antymaterią i zsyntezować anty(alkohol etylowy) - tylko jak to zrobić?
_
Podstawki pod kable - niezbędne wyposażenie każdego audiofila.Jimmi pisze:W sensie,ze rowniutko je przytwierdzil do ziemi,zeby nie wisialy,lub nie daj Boze poukladaly sie inaczej niz powinny.george6 pisze: Co rozumiesz przez pojęcie "przymocowal do ziemi " ????
Dzwiek roznil sie na dwoch kanalach w sensie,ze nie gralo tak jak powinno (np. lewy ciszej niz powinien dla pana audiofila.)
The damn things do lower noise, increase dynamics, remove haze, and open up the top octaves. Once you listen to their effects, even a skeptic like me has to admit that it is hard to take them back out of the system. Music sounds more like music with the Cable Elevators in place. I recommend them strongly, especially given their price!' — Jonathan Valin, The Absolute Sound

_