Składanie rdzenia

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Składanie rdzenia

Post autor: sppp »

Witam
Czy można poskładać rdzeń do PP tak jak rdzeń do SE tylko bez szczeliny zamiast składać naprzemiennie? Jakie są wady takiego rozwiązania?

Pozdrawiam
Sebastian
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Re: Składanie rdzenia

Post autor: ATM »

Pewnie, że można tak poskładać rdzeń. Jednak, mimo, że w miejscu łączenia, nie zastosujesz żadnej przekładki, rdzeń taki i tak będzie posiadał szczelinę magnetyczną - powietrzną. Zmniejszy to indukcję w rdzeniu, co skutkować będzie zmniejszoną indukcyjnością główną uzwojenia transformatora, a przecież nie o to nam chodzi. Właśnie by uniknąć takiego zjawiska, składamy blachy przemiennie. Mimo tego, w skutek słabego styku blach, rdzeń i tak posiada jakąś minimalną szczelinę, obojętnie czy to jest kształtka EI, czy RZC.

PS
Odnośnie wzmacniacza PP- zawsze istnieje w stopniu końcowym jakaś niesymetria, co jest przyczyną lekkiego podmagnesowywania rdzenia składową stałą. Istnienie więc pewnych minimalnych szczelin w magnetowodzie, nie musi być złem koniecznym, zwłaszcza, jeśli jego przekrój, jest odrobinę przymały.
traxman

Re: Składanie rdzenia

Post autor: traxman »

Zdziwił mnie mierzony ostatnio transformator "zespolony", który ma kształtki poskładane jak SE - bez szczeliny, jeszcze ciekawsze jest to, że rozmiary blaszek nie pozwalają na poskładanie naprzemiennie - bo I jest wyższa o 1mm. Po poskładaniu naprzemiennym blaszki I wystają z rdzenia spośród kształtek E:?
Składać można jak wygodniej, składanie naprzemienne ogranicza też rozproszenie wokół transformatora w miejscu złożenia.
ODPOWIEDZ