Witam kolegów. Mam pytanie. Jak najlepiej umocować ruszający się cokół w lampie AZ 1 tak aby przy wyjmowaniu z podstawki nie urwać doprowadzeń.
Pozdrawiam
Tadeusz
JAK TO ZROBIĆ
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
JAK TO ZROBIĆ
Wiem, że nic nie wiem !
Re: JAK TO ZROBIĆ
Wyjąć lampę z podstawki. Używając dużo kalafonii i odsysacza odlutować wszystkie druciki z cokołu, tak aby dały się wyjąć. Wyjąć lampę z cokołu. Wykruszyć z cokołu resztki kitu. Przedłużyć druciki innym drutem miedzianym, tak, by miały z 8 cm długości. Skręcone druciki zalutować. Włożyć druty w cokół, starannie uprzednio smarując kitem gliptalowym. Wskazane jet też nieco posmarować tą część bańki lampy, która wejdzie w cokół.
Po 12 godzinach kit stwardnieje całkowicie i cokół nie będzie się już ruszał.
Po 12 godzinach kit stwardnieje całkowicie i cokół nie będzie się już ruszał.
Dzięki za odpowiedź ale gdzie można dostać ten kit?
Tadeusz
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
Możesz też spróbować Cyjanopanem ME - naprawiłem tak 5Ц4C bo również ruszał się jej cokół. Wadą tej metody są zaschnięte pary w postaci białego nalotu jednak dysponując niezaostrym nożykiem i cierpliwością można je delikatnie zeskrobać i nie będzie śladu. Mniej to oldschool'owe od tego co podał Alek ale równie skuteczne 

-
- 75...99 postów
Kit gliptalowy można dostać min. u Alka, viewtopic.php?f=4&t=13158Kawa T pisze:Dzięki za odpowiedź ale gdzie można dostać ten kit?
Tadeusz
Pozdrawiam, Matt.
Witam, użyłem kiedyś cyjanopanu do naprawy EL11, niestety, po kilku tygodniach pojawiła się rysa na szkle, coraz większa aż bańka zassała powietrze. Myślę, że ten klej zbyt mocno trzymał, pojawiły się naprężenia po nagrzaniu szkła i taki rezultat.
pozdrawiam J.Szatkowski
pozdrawiam J.Szatkowski