końcówka mocy dziwne zachowanie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
końcówka mocy dziwne zachowanie
Witam mam problem w końcowej fazie składania wzmacniacza i podczas pierwszego uruchomienia dzieje się z nim coś dziwnego ;/ lampy końcowe straszne mocno świecą się na niebiesko po załączeniu anodowego dźwięk z gitary słychać ale bardzo duże zniekształcenia i przydźwięki słychać w głośniku.Po pewnym czasie anody zaczynają robić się czerwone.....końcówka mocy i inverter zastosowany został schemat od fendera vibroverba 2x 6L6GC inverter ecc81, czym może być to spowodowane??dodam jeszcze że napięcie anodowe jest w normie 403v czyli tylko o 7V mniej niż na schemacie.
Re: końcówka mocy dziwne zachowanie
Bo te 6l6 to przemalowane 6p3se, jedne z piękniej świecących lamp - niebiesko-fioletowy kolor czasami pulsujący wg Ia.
Co do zniekształceń to sprawdź punkty pracy bo czerwony kolor anod nie świadczy dobrze o wzmacniaczu:
- uszkodzona polaryzacja,
- uszkodzone kondensatory sprzęgające,
Co do zniekształceń to sprawdź punkty pracy bo czerwony kolor anod nie świadczy dobrze o wzmacniaczu:
- uszkodzona polaryzacja,
- uszkodzone kondensatory sprzęgające,
właśnie nie wiedziałem jak wyglądają te lampy jak pracują ;] co do regulacji biasu coś właśnie nie działa :/ i nie moge dojść co .... aaa i ostatnio jak miałem takie świecenie w EL34 to z jednej mi iskry strzelały :p
Ostatnio zmieniony wt, 17 lutego 2009, 21:13 przez grzejdak, łącznie zmieniany 1 raz.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Zmierz napięcie na siatkach pierwszych lamp mocy. Najwyraźniej są przeciążone.
napięcie 403v ... aha sory ..;]
Ostatnio zmieniony wt, 17 lutego 2009, 21:17 przez grzejdak, łącznie zmieniany 1 raz.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
jethrotull pisze:Zmierz napięcie na siatkach pierwszych lamp mocy. Najwyraźniej są przeciążone.
dziwna sprawa anodowe spadło do 300v niecałych i nie mam pojęcia dlaczego :/
Bo prąd anodowy wzrósł powyżej zdrowego rozsądku - dlatego anody są czerwone, zasilacz też jest mocno przeciążony. Do czasu usunięcia usterek w obwodzie Ug1, nie wkładaj 6L6 w podstawki, podskoczą napięcia anodowe, ale przynajmniej lampy będą całe.
dobra wszystko jasne schemat fendera miał oddzielny odczep 50V do regulacji biasu, a ja podpiąłem to to zmiennego 300V (ale miałem fajerwerki ;D, zmieniłem kondensatory i parę innych części i wszystko gra....pozdrawiam