Trafo głośnikowe do lampowca 50W 2x6L6 i inne
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Trafo głośnikowe do lampowca 50W 2x6L6 i inne
Witam!
Mam problem. Dopadłem fajną końcówkę mocy 2x50W na 4x6L6 i jedno trafo głośnikowe (rdzeń EI) ma spaloną połówkę uzwojenia pierwotnego.
Rezystancja tych połówek w drugim trafie to 91 Ω.
Nie wiem, czy jestem w stanie to sam naprawić, tj. odwijać kilka tys. zwojów ręcznie i nawijać na nowo... Chyba nie.
Potrzebował bym więc takowe trafo do układu P-P z wyjściem na 4 i 8 Ohm o mocy 50W.
Czy ma może ktoś coś takiego?
Ewentualnie gdzie tego najlepiej szukać szukać, tj. jaki sklep (i tanio żeby było)??
Czy lepiej może było by kupić od razu 2 identyczne trafa głośnikowe i to jedno sprawne sprzedać? Czym się muszę kierować przy zakupie? Układ to prawdopodobnie kopia Mesa Boogie 50/50.
Co mi radzicie?
Dzięki serdeczne za porady i pomoc.
Tak wygląda sprzęt.
Mam problem. Dopadłem fajną końcówkę mocy 2x50W na 4x6L6 i jedno trafo głośnikowe (rdzeń EI) ma spaloną połówkę uzwojenia pierwotnego.
Rezystancja tych połówek w drugim trafie to 91 Ω.
Nie wiem, czy jestem w stanie to sam naprawić, tj. odwijać kilka tys. zwojów ręcznie i nawijać na nowo... Chyba nie.
Potrzebował bym więc takowe trafo do układu P-P z wyjściem na 4 i 8 Ohm o mocy 50W.
Czy ma może ktoś coś takiego?
Ewentualnie gdzie tego najlepiej szukać szukać, tj. jaki sklep (i tanio żeby było)??
Czy lepiej może było by kupić od razu 2 identyczne trafa głośnikowe i to jedno sprawne sprzedać? Czym się muszę kierować przy zakupie? Układ to prawdopodobnie kopia Mesa Boogie 50/50.
Co mi radzicie?
Dzięki serdeczne za porady i pomoc.
Tak wygląda sprzęt.
Ostatnio zmieniony wt, 17 lutego 2009, 14:15 przez Bart, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie. Bart.
------------------------------------
Jakie było by nasze życie bez... cyny...?
<Test słuchu (zjechać na dół)> Ja słyszę różnice o... brak skali
<Test słuchu muzycznego (zjechać na dół)>

Re: Trafo głośnikowe do lampowca 50W 2x6L6
Na tym zdjęciu widać dwa trafopodobne twory które mają szczelinę - może to są jednak dławiki? Widać trafo sieciowe ale czegoś co wyglądałoby jak trafo wyjściowe PP nie widzę.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Prawdopodobnie te trafa nie mają szczeliny. Przypatrz się, że to nacięcie jest po lewej stronie. Tylko jakby było od góry albo dołu mogłoby to być trafo ze szczeliną.
Prawdopodobnie jest to tylko małe wgłębienie w trafie, np ułatwiające równe układanie blaszek.
Pozdrawiam
Prawdopodobnie jest to tylko małe wgłębienie w trafie, np ułatwiające równe układanie blaszek.
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Bardzo możliwe. Najlepiej niech autor to sprawdzi i się wypowie. Co do traf - pogadaj z KaKa może przewinie Ci to jedno uzwojenie - za nowe trafka zapłacisz dużą kasę.Bobekmaster pisze:Prawdopodobnie te trafa nie mają szczeliny. Przypatrz się, że to nacięcie jest po lewej stronie. Tylko jakby było od góry albo dołu mogłoby to być trafo ze szczeliną.
Pozdrawiam
Ta fotka nie jest tego samego egzemplarza, ale jak dziś zrobię, to umieszczę natychmiast aktualną.
Kto to jest KaKa i jak mogę się z nim skontaktować?
Jeszcze mam takie pytanie. Otóż np. na stronie Telto widzę kilka traf opisanych jako do układów P-P 2xEL34 lub 2x6L6 i podana moc to 30W.
Jest chyba tylko jedno albo 2 trafa o mocy 50W, ale i cena straszna.
Czy gdybym chciał kupić trafo to muszę szukać takiego z podaną mocą 30W, czy 50W??
O co tu chodzi, skoro układy P-P są te same i lampy również ??
Napięcie anodowe w stanie jałowym bez lamp, jak zmierzyłem ma aż 500V!! Wiem, że wzmacniacz był robiony przed podwyżką napięcia w Polsce na 230V. Żarzenie też dosyć spore, bo aż 7,4V (jałowe). Co radzicie mi z tym zrobić? Dowijać zwojów pierwotnego? Jakim drutem i orjentacyjnie ile zwojów mogę się spodziewać?
Które trafo ze strony Telto byście mi proponowali? Oczywiście jak najtańsze!!
Może wówczas kupiłbym 2 od razu, a to moje jedno sprzedałbym na Allegro... Zależy, czy będzie mnie na to stać.
Kto to jest KaKa i jak mogę się z nim skontaktować?
Jeszcze mam takie pytanie. Otóż np. na stronie Telto widzę kilka traf opisanych jako do układów P-P 2xEL34 lub 2x6L6 i podana moc to 30W.
Jest chyba tylko jedno albo 2 trafa o mocy 50W, ale i cena straszna.
Czy gdybym chciał kupić trafo to muszę szukać takiego z podaną mocą 30W, czy 50W??
O co tu chodzi, skoro układy P-P są te same i lampy również ??
Napięcie anodowe w stanie jałowym bez lamp, jak zmierzyłem ma aż 500V!! Wiem, że wzmacniacz był robiony przed podwyżką napięcia w Polsce na 230V. Żarzenie też dosyć spore, bo aż 7,4V (jałowe). Co radzicie mi z tym zrobić? Dowijać zwojów pierwotnego? Jakim drutem i orjentacyjnie ile zwojów mogę się spodziewać?
Które trafo ze strony Telto byście mi proponowali? Oczywiście jak najtańsze!!
Może wówczas kupiłbym 2 od razu, a to moje jedno sprzedałbym na Allegro... Zależy, czy będzie mnie na to stać.

Re: Trafo głośnikowe do lampowca 50W 2x6L6 i inne
Kolegi KaKa poszukaj w katalogu userów 
Co do za wysokiego napięcia to przejmowałbym się tylko napięciem żarzenia. Pomierz je pod obciążeniem. Jeśli jest 6,3V +- 5% to jest ok.
Nie warto kupować jak najtańszych traf, bo te są marnej jakości. Naprawde dobre w dobrej cenie zrobi Ci właśnie KaKa

Co do za wysokiego napięcia to przejmowałbym się tylko napięciem żarzenia. Pomierz je pod obciążeniem. Jeśli jest 6,3V +- 5% to jest ok.
Nie warto kupować jak najtańszych traf, bo te są marnej jakości. Naprawde dobre w dobrej cenie zrobi Ci właśnie KaKa

Właśnie napisałem do tego KaKa, ale nie wiem czemu wiadomość nie jest w folderze Wysłane, tylko Do wysłania???
Co jest grane? Dawno mnie na Triodzie nie było, czy coś się pozmieniało i czegoś nie wiem?
Dzięki za pomoc z góry.
Co jest grane? Dawno mnie na Triodzie nie było, czy coś się pozmieniało i czegoś nie wiem?
Dzięki za pomoc z góry.
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
W wysłane będzie jak KaKa odbierze (przeczyta) wiadomość. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi:-)Bart pisze:Właśnie napisałem do tego KaKa, ale nie wiem czemu wiadomość nie jest w folderze Wysłane, tylko Do wysłania???
Dzięki za pomoc z góry.
Coś malutkie te trafusie jak na 50W mocy przenoszonej. Z TELTO napewno nic nie dobierzesz, są znacznie większe.
Pozostaje przewinąć to uszkodzone.
Pozostaje przewinąć to uszkodzone.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Czy takie małe? Kształkta wygląda na EI84, czyli ok.AnTech pisze:Coś malutkie te trafusie jak na 50W mocy przenoszonej. Z TELTO napewno nic nie dobierzesz, są znacznie większe.
Bardziej mnie dziwi obecność na zdjęciu 4 lamp, skoro w tytule tematu są dwie.
Na cztery EL34, czy 6L6 to już trochę mało się robi

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Wg mnie te rdzenie wyglądają na mniejsze niż EI84, stawiam na EI78
W tytule faktycznie stoi 50W, ale w tekście już jest 2x50W

W tytule faktycznie stoi 50W, ale w tekście już jest 2x50W

µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
trafo trafie nierówne, chociaż te wyglądają na małe, zwłaszcza jak się do sieciowego porówna
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
AnTech
Jeżeli 2*50W, to by wymagało dwóch TG. Z tego co rozumiem te dwa po lewej i prawej lamp mocy miałby być TG. Ale są za mało. Albo jakieś kutaśne pasmo mają
Nie wiem. Wtedy to duże było by TS. Nie wiem.
Niech autor rozszerzy swoją wypowiedź, bo na razie to wróżenie z fusów i nie wyraźnych obrazków.

Niech autor rozszerzy swoją wypowiedź, bo na razie to wróżenie z fusów i nie wyraźnych obrazków.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Spoko, jutro dam fotke i wymiary i reszte.

Panowie, przecież to jest końcówka gitarowa i chyba wszystko jasne. Trafa mają być za małe. Pozatym podejrzewam, że trudno będzie to rozebrać bo prawdopodobnie są zalutowane.