Napięcie robocze kondensatorów zmiennych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Napięcie robocze kondensatorów zmiennych
Czy taki miniaturowy kondensator strojeniowy z radia tranzystorowego mogę zastosować do regulacji reakcji w audionie gdzie Ua wynosi ok. 100V?
- Załączniki
-
- kon.jpg (17.59 KiB) Przejrzano 162 razy
Ostatnio zmieniony wt, 27 stycznia 2009, 21:01 przez fugasi, łącznie zmieniany 3 razy.
_
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Napięcie robocze kondensatorów zmiennych
Popraw wstawienie obrazka, bo teraz nie ma nic, powinno być tak jak u mnie w cytacie.fugasi pisze:Czy taki miniaturowy kondensator strojeniowy z radia tranzystorowego mogę zastosować do regulacji reakcji w audionie gdzie Ua wynosi ok. 100V?
A kondensator powinien się nadać, o ile nie przeszkadza ci jego dość duża pojemność.
Na moim komputerze obrazek był widoczny, tylko dziwnie długo się ładował. Link poprawiłem.
Kondensator ma pojemność 2x270pF + 2x20pF, oprócz niego mam do dyspozycji tylko KPOM 375/500pF i jakiś mały 3x14pF z głowicy UKF.
Jaka pojemność byłaby optymalna?
Kondensator ma pojemność 2x270pF + 2x20pF, oprócz niego mam do dyspozycji tylko KPOM 375/500pF i jakiś mały 3x14pF z głowicy UKF.
_
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Ta sekcja 2x20pF powinna być dobry, wszystko jeszcze zależy od sprzężenia obwodu reakcji z obwodem detektora.fugasi pisze:Na moim komputerze obrazek był widoczny, tylko dziwnie długo się ładował. Link poprawiłem.
U mnie w ogóle się nie ładuje. Może warto używać jednak załączników na forum?fugasi pisze:Na moim komputerze obrazek był widoczny, tylko dziwnie długo się ładował. Link poprawiłem.
(...)

Nie lubię kiedy w pewnych przypadkach zamiast obrazka pokazuje się tylko niebieski link. Tak było z fotografią owego kondensatora, więc skorzystałem z innej możliwości - niestety z mizernym, jak widać skutkiem. Cóż, poprawiam ostatni raz, będzie po triodowemu ale bez podglądu.
To typowy miniaturowy kondensator strojeniowy AM/FM z trymerami, spotykany w polskich odbiornikach typu Ania, Zosia itp.
To typowy miniaturowy kondensator strojeniowy AM/FM z trymerami, spotykany w polskich odbiornikach typu Ania, Zosia itp.
_