Skala do Elektria Allegro Z lub U - zrobiona

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Skala do Elektria Allegro Z lub U - zrobiona

Post autor: tszczesn »

Wreszcie skończyłem rysowac skalę do Allegra. Efekt jest tutaj: http://www.pay.com.pl/oldradio/firmy/el ... egrozu.tga (duży plik w formacie targa), wersja do pogdlądu tu: http://www.pay.com.pl/oldradio/firmy/el ... egrozu.png (pięć razy mniejszy PNG). Skala jest zrobiona w 600dpi, oryginalne wymiary to 195x129 (milimetrów). Skala składa się z czterech kolorów: czerwononego (fale krótkie), białego (fale średnie), zielonego (fale długie) i zółto-pomarańczowego (ramki i napisy pomocnicze). Elementy białe to przeźroczystość. (zależy od tła w programie graficznym. Na obrazku obszary przeźroczyste są naprawdę przeźroczyats)

Ta skala pasuje tylko Elektrita Allegro Z i U, jak ktoś ma wersję bateryjną to sam zauważy że się nie nadaje.
pierwszy

Re: Skala do Elektria Allegro Z lub U - zrobiona

Post autor: pierwszy »

tszczesn pisze:Wreszcie skończyłem rysowac skalę do Allegra. Skala jest zrobiona w 600dpi, oryginalne wymiary to 195x129 (milimetrów).
Wyszlo fajnie, ale mam kilka uwag.
Napis Made in Poland jest niekompletny i stacja na dlugich, nad Budapestem " Rost.Don" niezaleznie od tla dziwnie wyglada,
jakby tasma samoprzylepna zostala przyklejona.
Rozumiem, ze wymiary 195x129mm to wymiary szkla. A jaka jest grubosc skali? (3mm?)
Jestem na dobrej drodze, znalazlem farbe, nazywa sie szybkoschnaca farba ofsetowa i podobno nadaje sie do szkla.
Ile sztuk skali potrzebujesz? Klopot bedzie jeszcze z kolorem pomaranczowym, ta farba ofsetowa jest tylko w podstawowych kolorach,
trzeba bedzie z tego co dostane cos zmiksowac.
Do tego zeby powstala klisza, potrzebuje zeby rysunek byl na bialym tle a napisy i ramki czarne.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Skala do Elektria Allegro Z lub U - zrobiona

macska pisze: Napis Made in Poland jest niekompletny i stacja na dlugich, nad Budapestem " Rost.Don" niezaleznie od tla dziwnie wyglada,
jakby tasma samoprzylepna zostala przyklejona.
Rozumiem, ze wymiary 195x129mm to wymiary szkla. A jaka jest grubosc skali? (3mm?)
O tej Polsce juz wiem, jest tam jeszcze kilka innych błędów, to je poprawię przed produkcją. Grubość szkła zmierzę wieczorem. Teraz skala jest w tardze z przeźroczystością - nie wystarczy w ten sposób? Mam rozbić na składowe?
pierwszy

tszczesn pisze:Teraz skala jest w tardze z przeźroczystością - nie wystarczy w ten sposób? Mam rozbić na składowe?
Zamiast rozbic na skladowe bardziej chodzi mi o cos takiego.
Naturalnie szare fragmenty z tekstem tez musza byc czarne, moge ja to zrobic, tylko musze miec wersje poprawiona.
Ile tego ma byc?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

macska pisze:
tszczesn pisze:Teraz skala jest w tardze z przeźroczystością - nie wystarczy w ten sposób? Mam rozbić na składowe?
Zamiast rozbic na skladowe bardziej chodzi mi o cos takiego.
Naturalnie szare fragmenty z tekstem tez musza byc czarne, moge ja to zrobic, tylko musze miec wersje poprawiona.
Ile tego ma byc?
A jak ci wyjdą wtedy różne kolory? Wersja poprawiona będzie nie wiem kiedy, bo w pracy właśnie zrezygnował mi zmiennik i (zwłaszcza w grudniu) roboty będę miał przez to więcej, więc pewnie do skali dotknąć się nie da...
pierwszy

tszczesn pisze:A jak ci wyjdą wtedy różne kolory?
Drukowac w kolorze na rozne materialy mozna drukarka termosublimacyjna, ale ta metoda chyba nie nadaje sie do drukowania na szkle.
Metoda drukowania sitorukiem jest prosta, wrecz prymitywna. Taka sama technologia zrobiono skale do Allegro.
Jezeli oczko w sicie nie jest zasloniety emulsja (swiatloczula), to przechodzi przez takie oczko farba, jezeli zasloniety jest emulsja, to nie przechodzi.
Cyfrowka w czystej postaci.
A kolor to tylko od nas zalezy, czy to bedzie czarna farba, biala czy zielona.
Nie mam nic wspolnego z poligrafia, moze dlatego niezbyt jasne sa moje tlumaczenia w tej materii, latwiej to zademonstrowac niz opisac.
tszczesn pisze:Wersja poprawiona będzie nie wiem kiedy, bo w pracy właśnie zrezygnował mi zmiennik i (zwłaszcza w grudniu) roboty będę miał przez to więcej, więc pewnie do skali dotknąć się nie da...
Alez ja nie naciskam, potrzebowalem skale do radia dla siebie i udalo mi sie przez to przejsc.
Pytalesz, czy moge zrobic skale w czterech kolorach? Teraz juz wiem ze tak, (prawdopodobnie) za pol roku tez, ale np. nie wiem czy za rok czy dwa bede mial takie mozliwosci.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

macska pisze: Jezeli oczko w sicie nie jest zasloniety emulsja (swiatloczula), to przechodzi przez takie oczko farba, jezeli zasloniety jest emulsja, to nie przechodzi.
Jak działa sitodruk to ja wiem :) Mnie chodziło o to, jak uzyskasz czteery kolory z czysto czarnobiałego rysunku.
macska pisze: Pytalesz, czy moge zrobic skale w czterech kolorach? Teraz juz wiem ze tak, (prawdopodobnie) za pol roku tez, ale np. nie wiem czy za rok czy dwa bede mial takie mozliwosci.
Pozdrawiam
OK, postaram się jak najszybciej to poprawić, ale na szybciej niż dwa tygodnie nie ma szans, a najpewniej później :(
pierwszy

tszczesn pisze: Jak działa sitodruk to ja wiem :) Mnie chodziło o to, jak uzyskasz czteery kolory z czysto czarnobiałego rysunku.
Skala jest w sumie prosta, poszczegolne kolory sa w "slupkach"
Jednym sitem mozna zalatwic wszytkie napisy.
Bierzemy farbe czerwona i rakle. Napisy niepotrzebne tzn. fale srednie i dlugie maskujemy, w praktyce przykleimy tasme samoprzylepna na sito od gory. Nakladamy kolor czerwony i czekamy az wyschnie. Nastepnie odmaskujemy fale srednie, przykleimy tasme na krotkie, zostawiamy na dlugich tasme, bierzemy kolor bezowy (snieznobialy kolor bedzie razaco nieodpowiedni w przypadku starego odbiornika) rakle i nakladamy srodek skali, tak samo postepujemy z kolorem zielonym (fale dlugie).
Poniewaz ramka pomaranczowa nie daje sie w tym przypadku tak latwo zamaskowac (tasma) to niestety bede musial zrobic sito dla samej ramki.
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Doczu »

No świetnie :-)
W najblizszym czasie udam sie do zakładu poligraficznego, w którym byłem w wakacje i zapytam ile by kosztował taki sitodruk. Teraz mam nadzieję koszty beda juz bardziej konkretne, ponieważ mam z czym iść, i co pokazac.
O efektach poinformuję może w tym watku.
Szczęśliwy posiadacz Elektrita :)
pierwszy

Poczekaj jeszcze z tym pojsciem do zakladu, jak potrzebujesz skale konkretnie do tego Elektrita to zrobie kilka szt, bedzie to po kosztach wlasnych, nie wiecej niz ok 10 zl/szt, naturalnie pod warunkiem ze tszczesn nie bedzie mial nic przeciwko. W koncu caly "software" to jego.
Nie chcialbym tylko, zeby taka skala sie znalazla w sprzedazy np. na Allegro.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

macska pisze:Poczekaj jeszcze z tym pojsciem do zakladu, jak potrzebujesz skale konkretnie do tego Elektrita to zrobie kilka szt, bedzie to po kosztach wlasnych, nie wiecej niz ok 10 zl/szt, naturalnie pod warunkiem ze tszczesn nie bedzie mial nic przeciwko. W koncu caly "software" to jego.
Nie chcialbym tylko, zeby taka skala sie znalazla w sprzedazy np. na Allegro.
Ależ oczywiście, że nie mam nic przeciwko, w końcu po to została tu umieszczona. Szkoda tylko, że gałek nie da się tak łatwo skopiować...
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Doczu »

No ok. W takim razie poczekam. Zawsze to niższe koszta.
tszczesn pisze:Szkoda tylko, że gałek nie da się tak łatwo skopiować...
Fakt. I potencjometry tez cieżko znaleźć :-/
Szczęśliwy posiadacz Elektrita :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Doczu pisze:No ok. W takim razie poczekam. Zawsze to niższe koszta.
tszczesn pisze:Szkoda tylko, że gałek nie da się tak łatwo skopiować...
Fakt. I potencjometry tez cieżko znaleźć :-/
Potencjometry to na ogół da się jakieś współczesne zaadaptować, albo znaleźć coś w miarę pasującego z lat 50-tych. Ale gałek nijak, zwłaszcza, że czasami gałki były różne - np. Telefunken co roku miał inne gałki, choć różniły się czasami tylko detalami.
pierwszy

tszczesn pisze:Ależ oczywiście, że nie mam nic przeciwko, w końcu po to została tu umieszczona. Szkoda tylko, że gałek nie da się tak łatwo skopiować...
Tez tak mi sie wydawalo ale wolalem sie upewnic.
Co do galek tez mam pomysl, jak bedzie mozna zrobic, ale najpierw skala.
A moze w czymsz pomoc Ci? Jezeli nie ma tam pomylek merytorycznych
to uzupelnic napis Poland czy poprawic stacje Rost.Don raczej nie jest trudne.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

macska pisze:
tszczesn pisze: A moze w czymsz pomoc Ci? Jezeli nie ma tam pomylek merytorycznych
to uzupelnic napis Poland czy poprawic stacje Rost.Don raczej nie jest trudne.
Akurat to już mam poprawione, ale jeszcze inne rzeczy są tam nie do końca dobre - np. rozmiary liter. A mam w domu poskanowane wzorce, to jakoś to poporawiam, ale nie wiem kiedy. W najgorętszym okresie jeden kolego zwolnił się z pracy, i to co robiliśmy we trzech musimy zrobić we dwóch...
ODPOWIEDZ