Dławik anodowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Dławik anodowy
Witam.
Zamierzam zrobić lampizację odtwarzacza CD wykorzystując układ srpp na lampkach 6n6p. Mam napięcie na uzwojeniu wtórnym trafa 220V. Chce zrobić zasilacz typu C-L-C i kupiłem kondensatory niskoindukcyjne Vishay BC Components 220uF/450V oraz dwa dławiki 100H 10mA. Jeden z kolegów powiedział mi że te 100H to za dużo. Czy to prawda?Nie mogę ich zastosować?
Zamierzam zrobić lampizację odtwarzacza CD wykorzystując układ srpp na lampkach 6n6p. Mam napięcie na uzwojeniu wtórnym trafa 220V. Chce zrobić zasilacz typu C-L-C i kupiłem kondensatory niskoindukcyjne Vishay BC Components 220uF/450V oraz dwa dławiki 100H 10mA. Jeden z kolegów powiedział mi że te 100H to za dużo. Czy to prawda?Nie mogę ich zastosować?
-
- 1250...1874 posty
Re: Dławik anodowy
Liczysz na zbyt wiele, a te modyfikacje nic nie zmienią. Kupujesz podzespoły za niewiadomo jakiej klasy (rozumiem Twoje prawo) ale efektu oprócz voodoo nie uzyskasz.
Ostatnio zmieniony pt, 9 stycznia 2009, 21:19 przez megabit, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 625...1249 postów
Za duży dławik chyba być nie może im więcej Henrów tym lepiej ale jak zwykle nie ma nic za darmo. Żeby uzyskać taką indukcyjność potrzeba dużo drutu a to przekłada się na rezystancję uzwojenia, dlatego też nie daje się zazwyczaj tyle ile potrzeba. Co chcesz napędzać tym SRPP? 10mA to trochę mało jak na 6N6P w stopniu końcowym, do tego niepotrzebne Ci dwa dławiki - mógł być jeden ale na większy dopuszczalny prąd. Ogólnie to za mało danych podałeś żeby coś konkretnego Ci doradzić.
-
- 50...74 posty
No to zacznę od początku.
Mam DACa z którego wywaliłem stopień analogowy. Stopniem analogowym w tym DACu ma być właśnie układzik SRPP na lampce 6N6P. Z lampy sygnał będzie wychodził na wzmacniacz mocy. Zamierzałem ustawić prąd ok 4mA na tej lampce bo tyle zalecali do e88cc. Na prawde nic nie zdziałam na tych dławikach?
Mam DACa z którego wywaliłem stopień analogowy. Stopniem analogowym w tym DACu ma być właśnie układzik SRPP na lampce 6N6P. Z lampy sygnał będzie wychodził na wzmacniacz mocy. Zamierzałem ustawić prąd ok 4mA na tej lampce bo tyle zalecali do e88cc. Na prawde nic nie zdziałam na tych dławikach?
-
- 625...1249 postów
Zdziałać zdziałasz. Możesz mi wytłumaczyć po co Ci 6N6P w preampie i kto Ci to doradził i oraz 4mA w ECC88? Ktoś Cię nieźle naciągnął na te kondy i te dławiki.
-
- 50...74 posty
Np na stronie audiotonu było napisane że dlalamp e88cc prąd powinien wynosić od 3-6mA.A podobno lampka 6n6p lepiej brzmi dlategokupiłem. Kondy były dość tanie - 7zł/szt. To co powinienem zrobić żeby było ok?Uzwojenie mam 220V 100mA.
-
- 3125...6249 postów
Apropo kondenstorów niskoindukcyjnych (nawet nie wiedziałem że coś takiego jest) w filtrze zasilacza zagadka dla kolegi założyciela: Jaka jest indukcyjność "normalnoindukcyjnych" kondensatorów o takiej pojemności jak zamierzasz użyć, na jaką impedancję się to przekłada dla częstotliwości akustycznych oraz jak się ma wielkość tej impedancji do rezystancji wewnętrznej stopnia na 6N6P w układzie SRPP.
-
- 50...74 posty
Szczerze to nie wiem
ale podobno te kondy BC są całkiem przyzwoite i z doświadczenia wiem że stosując dobre kondy we wzmacniaczach (nie lampowych) można poprawić dźwięk. Ale proszę mnie nie ośmieszać przyznaje ze jestem laikiem dlategoproszę o pomoc na forum:D

Gratuluje zdemolowania CD, pewnie tanie nie było.
Usunięty filtr dolnoprzepustowy na pewno poprawi jakość dźwięku - dodając do niego szum z błędów przetwarzania, może któryś ze współpracujących wzmacniaczy mocy pokusi się o wykorzystanie tych szumów do rozpoczęcia generacji.
Może jeszcze przetwornik I/U po DAC też poszedł na żyletki?
BC są bardzo przyzwoite, szczególnie ten niebieski obkurcz mi się podoba (serio).
Usunięty filtr dolnoprzepustowy na pewno poprawi jakość dźwięku - dodając do niego szum z błędów przetwarzania, może któryś ze współpracujących wzmacniaczy mocy pokusi się o wykorzystanie tych szumów do rozpoczęcia generacji.
Może jeszcze przetwornik I/U po DAC też poszedł na żyletki?
BC są bardzo przyzwoite, szczególnie ten niebieski obkurcz mi się podoba (serio).
-
- 3125...6249 postów
Zgadza się, ALE dotyczy to kondów w torze sygnałowym a tu mówimy o filtrze zasilacza anodowego. W filtrze kondy powinny mieć odpowiednią pojemność i dopuszczalne napięcie. Reszta jest nieistotna. Poza tym, jeśli filtr jest z dławikiem, to kondy stają się mniej istotne.adigrzelczak pisze:z doświadczenia wiem że stosując dobre kondy we wzmacniaczach (nie lampowych) można poprawić dźwięk.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 50...74 posty
CD nie rozebrałem.Kupiłem gotowy DAC tzw lampucera;)Transport robie sam ala shigaraki na mechaniźmie sanyo.Jeszcze nie miałem przyjemności stosować BC wiec nie wiem czy lubie. Do tej pory stosowałem Black Gate ale cena troche porarza. Odnośnie mojego zasilacza to rozumiem że chcecie przedstawić swoje mądrości ale ja chciałbym tylko wiedzieć jak coś z tego sklecić. Podaje swoją propozycje: mostek prostowniczy na 4 diodach MUR860 następnie 2 równolegle połączone kondy po 220uF po nich rozgałęziam "+" zasilania i podaję na 2 dławiki. Następnie z pierwszego dławika na konda220uF i 2 dławika na konda 220uF. Dzięki temu mam rozdzielone zasilanie i moge max 10mA wycisnąć. Proszę o opinie.
-
- 9375...12499 postów
uuuu... nie wiesz w co wdepnołeś... 

-
- 50...74 posty
Prosze mnie uświadomic w co;)
-
- 9375...12499 postów
zorientujesz się... 

painlust pisze:uuuu... nie wiesz w co wdepnołeś...
szczególnie po takim wstępieadigrzelczak pisze: Do tej pory stosowałem Black Gate ale cena troche porarza.
Do przeczytania na "dzień dobry":
"Sztuka elektroniki Tom 1" Horowitz, Hill,
"Zasilanie urządzeń elektronicznych" Borkowski
liczba pytań spadnie - bo sam będziesz znał odpowiedzi i nie dasz się wrobić w kupowanie elementów do układu, który nie ma specjalnego sensu.
Ostatnio zmieniony pt, 9 stycznia 2009, 22:17 przez traxman, łącznie zmieniany 2 razy.