Odbiornik DCF - U4221B.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Odbiornik DCF - U4221B.
Mam spory problem z tym układem. Mimo wykonania schematu aplikacyjnego z datasheet'a układ nie pracuje. Pin PON mam podpięty do + zasilania. Antena ferrytowa jest poprawnie zestrojona na 77,5KHz. Wyjście (pin TCO) podciągnąłem rezystorem 4,7M do + zasilania. W nocie katalogowej piszą trochę o tym. Skierowanie anteny na Frankfurt oczywiście nic nie pomaga. Za pośrednictwem generatora sygnałowego też nie jestem w stanie sprawdzić działania układu i zarazem komparatora wyjściowego. Ze względu na małe pasmo kwarcu zastąpiłem go prowizorycznie kondensatorem 5,1nF. To powinno teoretycznie ułatwić pomiary z generatorem...
Re: Odbiornik DCF - U4221B.
Pobor pradu, napiecia sa zgodne z tym co jest w nocie aplikacyjnym?
Jezeli ukladu nie da sie uruchomic z generatora, to prawdopodobnie scalak moze byc walniety.
Tak jak proponuja zestroic antene, tak samo powinno byc sygnal na nozce nr 8 i nr 6, niezaleznie od tego czy tam jest fitr kwarcowy czy kondensator.
Jezeli ukladu nie da sie uruchomic z generatora, to prawdopodobnie scalak moze byc walniety.
Tak jak proponuja zestroic antene, tak samo powinno byc sygnal na nozce nr 8 i nr 6, niezaleznie od tego czy tam jest fitr kwarcowy czy kondensator.
-
- 625...1249 postów
Re: Odbiornik DCF - U4221B.
Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale nie dostałem powiadomienia. Układ odbiornika uruchomiłem, okazało się, że ścieżka na płyte uniwersalnej miała przerwę. W dodatku ta przerwa była praktycznie nie zauważalna bez dobrego szkła powiększajęcego. W związku z tym napięcie na pin PON nie dochodziło. Nie wykryłem tego, bo mierzyłem napięcie nie na samej nóżce (scalak - SMD - lenistwo).