Radio turandot
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Radio turandot
Kupiłem to radio i zastanawiam się co z nim zrobić. Po kilku poprawkach dalej nie gra. Mam problem z linką skali. Co poradzić na głowice na dolny UKF?
Radio jest niebieskie, i jest niezbyt ladne...
Radio jest niebieskie, i jest niezbyt ladne...
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Radio turandot
Powyższy mail jest uroczy
:
"Ożeniłem się z Mariolką i zastanawiam się co z nią zrobić.Po kilku rozmowach nie wraca na noc. Mam problem z komunikacją. Co poradzić na jej brak higieny?
Mariolka jest ruda, i jest niezbyt ładna...."
Dodajmy że Turandot jak i Mariolka mają po ok. 43 lata...

"Ożeniłem się z Mariolką i zastanawiam się co z nią zrobić.Po kilku rozmowach nie wraca na noc. Mam problem z komunikacją. Co poradzić na jej brak higieny?
Mariolka jest ruda, i jest niezbyt ładna...."
Dodajmy że Turandot jak i Mariolka mają po ok. 43 lata...
Robert SP5RF
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
hehe dobre
Ja kupiłem po cenie złomu to wiesz..
Nie wiem czy naprawa ma sens.

Ja kupiłem po cenie złomu to wiesz..
Nie wiem czy naprawa ma sens.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Tak na moje oko nawet ruda Mariolka jest w porządku 
Rób co chcesz! Ja mam Turandota też ale tyci wybrakowanego, jak będziesz go zostawiał czy rozbierał to daj znać.

Rób co chcesz! Ja mam Turandota też ale tyci wybrakowanego, jak będziesz go zostawiał czy rozbierał to daj znać.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jednak go naprawiam
Wczoraj już uruchomiłem UKF... i się okazało ze ktoś przestroił radio i pokrywa się z nowym UKF-em
Co najdziwniejsze głowica nie była wykręcona i są na niej plomby.
Mój jest kompletny(z zewnątrz). A ty masz niebieskiego? A mógłbyś zrobić foty anteny ferrytowej, bo miałem pourywane wyprowadzenia i nie wiem, czy dobrze przylutowałem je.
Pozdrawiam

Wczoraj już uruchomiłem UKF... i się okazało ze ktoś przestroił radio i pokrywa się z nowym UKF-em

Mój jest kompletny(z zewnątrz). A ty masz niebieskiego? A mógłbyś zrobić foty anteny ferrytowej, bo miałem pourywane wyprowadzenia i nie wiem, czy dobrze przylutowałem je.
Pozdrawiam
Zamiast fotek:
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Tak, mam niebieskiego Turandota i brakuje mu plastiku na potencjometry i przełącznik barwy tonu oraz gałek wewnętrznych 
Jak obrazek kolegi nie pomoże to zrobię w miarę ładne zdjęcia.
Radio ogólnie bardzo dobrze gra, dwa głośniki, mój nie przestrojony i jestem ciekawe jak zrobiono to w Twoim egzemplarzu. Mam dwie wolne głowice Elwro to może się pobawię.

Jak obrazek kolegi nie pomoże to zrobię w miarę ładne zdjęcia.
Radio ogólnie bardzo dobrze gra, dwa głośniki, mój nie przestrojony i jestem ciekawe jak zrobiono to w Twoim egzemplarzu. Mam dwie wolne głowice Elwro to może się pobawię.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Dzięi za rysunek
Podłaczyłem tak, ale nadal nie gra. Muszę mu zestroić p.cz. Także oczko się nie rusza.
A zrobiłbyś fotki lub opis, ile jest zwoi na glowicy UKF? Wskazówka od AM powinna chodizć szybciej niż UKF? Bo u mnie chodzą równo i jest do kitu..
Nie wiem jak to jest zrobione bo z zewnątrz nie widać ingerencji, a głowice nie wiem czy będe rozbierać.

A zrobiłbyś fotki lub opis, ile jest zwoi na glowicy UKF? Wskazówka od AM powinna chodizć szybciej niż UKF? Bo u mnie chodzą równo i jest do kitu..
Nie wiem jak to jest zrobione bo z zewnątrz nie widać ingerencji, a głowice nie wiem czy będe rozbierać.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
kurr.... to sobie nie postroje..
rdzenie moją pokruszone rowki do obracania i przy lekkim dotknięciu sypią się na piasek... Co z tym jest? zanim je dotknąłem to już ktoś wcześniej je pokruszył..
Da sie je jakoś wymienić czy coś?
P.S. naszczęście tylko jeden z filtrów(2 cewki) był ruszany.. reszta jest cała.

Da sie je jakoś wymienić czy coś?
P.S. naszczęście tylko jeden z filtrów(2 cewki) był ruszany.. reszta jest cała.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Już działa na wszystkich falach
Na długich słychac głośno i wyraźnie Warszawe!!
tylko czemu na 7 innych radiach jej nie słychać?
Problemem jest UKF, bo gra cicho. Według mnie jest to albo wina żle przestrojonej głowicy, albo sypiących się rdzeni p.cz.
Potrzebuje fot i opisu mocowania linki skali.
Gałek też w nim brak..
Marcin
A ty odnawiałeś obudowe w swoim radiu? Jeśli tak to skąd wziąłeś taki kolor farby? Jest to dośc nietypowy niebieski..

Problemem jest UKF, bo gra cicho. Według mnie jest to albo wina żle przestrojonej głowicy, albo sypiących się rdzeni p.cz.
Potrzebuje fot i opisu mocowania linki skali.
Gałek też w nim brak..
Marcin

- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Nie, obudowa jest całkiem niezła.Bobekmaster pisze:MarcinA ty odnawiałeś obudowe w swoim radiu?
Rdzenie musisz jakoś wykręcić, nie ma na to extra sposobu, kombinuj jeno delikatnie!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Fajna kolekcja
Dużo tego masz. Tylko zrób na to jakis regał.
Moja jest w lepszym stanie.. chyba mam bzika. W moich radiach obudowa musi być odnowiona i w stanie idealnym
To to wiem.. ale z kąd mam wziąść rdzenie na zamiane? Masz moze takowe? Czy to moż ebyć dowolny polski rdzeń ze starych filtrów o takich samych wymiarach?
Ja mam zaślepke na filtrach, ale za to gałek nie mam...

Moja jest w lepszym stanie.. chyba mam bzika. W moich radiach obudowa musi być odnowiona i w stanie idealnym

To to wiem.. ale z kąd mam wziąść rdzenie na zamiane? Masz moze takowe? Czy to moż ebyć dowolny polski rdzeń ze starych filtrów o takich samych wymiarach?
Ja mam zaślepke na filtrach, ale za to gałek nie mam...
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Faktycznie fajne radia. Ładny Orion.
Ten mazur na dole z tą tkaniną w kwiatki wg. mnie wygląda ślicznie. Choć nieautentycznie, ale ślicznie.
Mam takiego, ale bez tylnej ścianki a do tego pomalowanego "penzlem na bronz." Nie miałem do niego natchnienia, a teraz wiem ze zrobię go właśnie tak.
Pozdro!
Ten mazur na dole z tą tkaniną w kwiatki wg. mnie wygląda ślicznie. Choć nieautentycznie, ale ślicznie.
Mam takiego, ale bez tylnej ścianki a do tego pomalowanego "penzlem na bronz." Nie miałem do niego natchnienia, a teraz wiem ze zrobię go właśnie tak.
Pozdro!
Robert SP5RF
Zależy czym zalane. Nie sądzę (polistyrenowe korpusy) że lakierem.marcin_oizo pisze: Rdzenie musisz jakoś wykręcić, nie ma na to extra sposobu, kombinuj jeno delikatnie!
Jeśli szelka , wosk czy coś podobnego to metoda jest prosta i 100% skuteczna:
Potrzebna suszarka do włosów. Dmuchasz ciepłym powietrzem w rdzenie cewki/filtru aż roztopi się szelak/wosk/itp.
Topi się w znacznie niższej temperaturze niż polistyren użyty na karkas.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Ja stosuję trochę inną metodę, ale tez skuteczną, przynajmniej w stosunku do cewek z Telefunkenów, które były zalewne czymś dziwnym - mianowicie wrzucam taką cewkę do wrzątku, po kilku minutach moczenia rdzeń się daje wykręcić (trwale, potem można nim już kręcić), do tego cewki robią się czystszeSTUDI pisze: Potrzebna suszarka do włosów. Dmuchasz ciepłym powietrzem w rdzenie cewki/filtru aż roztopi się szelak/wosk/itp.
Topi się w znacznie niższej temperaturze niż polistyren użyty na karkas.