Przydzwiek sieciowy - problem z eliminacja

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

w.
10...14 postów
10...14 postów

Przydzwiek sieciowy - problem z eliminacja

Post autor: w. »

Witam, jestem w trakcie wykonywania wzmacniacza opartego o dwie lampy EL34 oraz dwie ECC83. Wszystko poskladalem i uruchomilem na zasilaczu anodowym regulowanym (310V). Wzmacniacz pracuje bez problemu. Zabralem sie za zrobienie zasilacza do wyboru mam dwa trafa toroidalne oraz jedno z demobilu z jakiegos oscyloskopu. Z racji gabarytow padlo na toroidalne (490V) . Niestyty mam problem z OGROMNYM przydzwiekiem. Kondensatory w filtrze sa o pojemnosci 100uF. Dodawanie kolejnych nic nie zmienia. Podmiana trafa tez nic nie daje. Korzystajac z oscyloskopu zauwarzylem ze przydzwiek wzrasta dopiero po obciazeniu zasilacza na biegu jałowym jest gładko. Zamieszczam zdjecie obrazujace przydzwiek przy podlaczonym samym inwerterze, 50mV/dz. Dodam tez iz ten zasilacz regulowany(fabryczny) jest stabilizowany trzema lampami EL34. Instalacje elektryczna mam uziemiona tylko ze do neutralnego przwodu (brak trzech zył w scianach).
Załączniki
noname.jpg
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Przydzwiek sieciowy - problem z eliminacja

Post autor: Piotr »

A jak prowadzisz masę? Najczęściej tam popełnia się błędy.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Na temat przydżwięku sieciowego powiedziano na tym forum wszystko lub prawie wszystko.Podstawy teoretyczne i rady praktyczne znajdziesz na stronach internetowych.Skorzystaj z wyszukiwarki. Niestety nie zawsze wykonany, zdawałoby się poprawnie , wzmacniacz nie będzie nadmiernie brumił. Każdą konstrukcję należy traktować indywidualnie . Nie obędzie się to prób i szukania takich rozwiązań, które doprowadzą do celu.
Lech S.
Awatar użytkownika
Wincenty
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wincenty »

w. pisze:[..]Niestyty mam problem z OGROMNYM przydzwiekiem. Kondensatory w filtrze sa o pojemnosci 100uF. Dodawanie kolejnych nic nie zmienia. Podmiana trafa tez nic nie daje. Korzystajac z oscyloskopu zauwarzylem ze przydzwiek wzrasta dopiero po obciazeniu zasilacza na biegu jałowym jest gładko. Zamieszczam zdjecie obrazujace przydzwiek przy podlaczonym samym inwerterze, 50mV/dz. Dodam tez iz ten zasilacz regulowany(fabryczny) jest stabilizowany trzema lampami EL34. Instalacje elektryczna mam uziemiona tylko ze do neutralnego przwodu (brak trzech zył w scianach).
Czy symetryzowałeś żarzenie do masy (np. 2 x 100R)?
Jaki masz transformator zasilający - czy przypadkiem toroid?
W jakiej odległości od lamp stopni wstępnych?
___//--RS--\\___
ODPOWIEDZ