Mam problem z transformatorem

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Brum
5...9 postów
5...9 postów

Mam problem z transformatorem

Post autor: Brum »

Witam
Może na początek kilka słów o transformatorze. Transformator 50 W od wzmacniacza gitarowego p-p z dwoma odczepami na głośniki o różnych impedancjach. Przy obciążeniu 8 i 16 impedancja pierwotna ok. 4200 Ohm
Problem wygląda następująco. Transformator mierzony napięciem zmiennym zachowuje się normalnie tzn. przekładnia jest o.k. Problem zaczyna się po zainstalowaniu we wzmacniaczu, otóż wzmocnienie sygnału od splitera do głośnika wynosi tylko ok. 2. Jest to o tyle dziwne, że mam bliźniaczy transformator i ten zachowuje się normalnie.
Czy ktoś może spotkał się z takim problemem? Czy może to być coś w uzwojeniu czy może w rdzeniu? Czy możliwe jest zwarcie blach śrubą do skręcania? Pytam ponieważ przy rozkręcaniu zauważyłem, że śruby są ubrane w koszulki termokurczliwe. Co to może być?
Brum
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: Brum »

Widzę, że nikt nie ma ochoty na porady:( To może innaczej:) Jakie objawy powoduje zwarcie blach transformatora wyjściowego??
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Gdyby blaszki rdzenia nie były od siebie elektrycznie odizolowane to powodowało by to występowanie w rdzeniu dużych strat energii wywołanych przepływem prądów wirowych o znacznych wartościach. Efektywność takiego transformatora malałaby bardzo szybko ze wzrostem częstotliwości i to począwszy od częstotliwości bardzo niskich czyli transformator przenosiłby głównie niskie basy a dla wyższych częstotliwości stanowiłby zwarcie bocznikujące lampy, powodując ich przeciążenie. W przypadku typowych blach transformatorowych wystąpienie takiego zwarcia między poszczególnymi blaszkami wydaje się mało prawdopodobne, gdyż są one rozdzielone warstwą izolacyjnego lakieru bądź nieprzewodzącą warstewką tlenków.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ