Termotransfer - drukarka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- MKramer
- 250...374 postów
- Kontakt:
Termotransfer - drukarka
Czy jest jakiś szczególnie polecany producent/model drukarki laserowej, która najlepiej nadaje się do termotransferu?
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
Re: Termotransfer - drukarka
Najlepiej zeby nie byla kolorowa bo kolorowe dodają inne barwy do czarnego, a jeśli nie jest dokladnie skalibrowana to juz kicha totalna. Warto by nie "oszczędzała" tonera - musi go dużo nakładać.
Im starsza tym lepsza wystarczy zupełnie 600dpi, musi też być czysta bo zacznie kleić stary toner do wydruków i dobrze gdyby miała prostą ścieżkę papieru i nie owijała już zadrukowanej części wokół piętnastu wałków co tylko zabrudza i niszczy wydruk - pojawiają się cienie wydruku.
Może starsze są "mniej ekologiczne" i mniej finezyjne, przez co nakładają więcej toneru?fugasi pisze:Czy jest jakiś powód poza ceną?traxman pisze:Im starsza tym lepsza.
Ostatnio używam toneru nieoryginalnego i mam wrażenie, że kryje gorzej niż oryginalny.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- szalony
- moderator
Niestety nie wszystkie zamienniki są dobre. Niektóre nie ustępują jakością oryginalnym, ale są też takie po których użyciu druk odpadał (zsypywał się) z kartki po przejechaniu ręką, mimo poprawnej pracy drukarki.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Dokładnie tak, sypią więcej, szczególnie gdy wyłączy się EcoMode oprócz tego większość ma zdecydowanie lepszy tor prowadzenia papieru. Toner oryginalny też wydaje mi się lepszym rozwiązaniem, ja po próbie oszczędzania miałem drukarkę do czyszczenia - zamiennik nie utrwalał się tak jak powinien na grzałce i obsypywał się paskudząc całe wnętrze.Marvel pisze:Może starsze są "mniej ekologiczne" i mniej finezyjne, przez co nakładają więcej toneru?fugasi pisze:Czy jest jakiś powód poza ceną?traxman pisze:Im starsza tym lepsza.
Ostatnio używam toneru nieoryginalnego i mam wrażenie, że kryje gorzej niż oryginalny.
A dlaczego nie typową termo?MKramer pisze:Czy jest jakiś szczególnie polecany producent/model drukarki laserowej, która najlepiej nadaje się do termotransferu?
- MKramer
- 250...374 postów
- Kontakt:
A coś konkretnie? Producenci, modele, koszt zakupu i utrzymania, itp. itd.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
Ja proponuję kultową HP 1100. Trochę dlatego, że mam do niej dwa oryginalne, nierozpakowane tonery HP, które mogę wymienić na lampki, mogą być JJMKramer pisze:A coś konkretnie? Producenci, modele, koszt zakupu i utrzymania, itp. itd.

http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=11523
a drukarka np. tu:
http://www.allegro.pl/item422894974_hp_ ... is_fv.html
Chociaż przy tej cenie drukarki sam się zastanawiam, czy by jej nie kupić i korzystać te tonery, ktróre mam...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Używam HP1160 - nie wiem czy najlepsza, ale sie sprawdza.MKramer pisze:Czy jest jakiś szczególnie polecany producent/model drukarki laserowej, która najlepiej nadaje się do termotransferu?
Tomek
-
- 2500...3124 posty
OKI 14ex
Ja posiadam HP6L i jest rewelacja, druga wiele nowsza HP2015dn nie radzi sobie tak dobrze.
A do czego konkretnie?MKramer pisze:A coś konkretnie? Producenci, modele, koszt zakupu i utrzymania, itp. itd.
rufio pisze:Ja posiadam HP6L i jest rewelacja, druga wiele nowsza HP2015dn nie radzi sobie tak dobrze.

Potwierdzam, ja tez mam HP5L i 6L od osmiu lat.
Nie robie termotransfery, ale do klisz pod Positiv 20 drukuje na tych starociach i jest swietny wydruk!
W pracy mam nowsze modele, HP1020 i jakis kolorowy kombajn laserowy, ale poza szybkoscia nie widze roznicy w wydrukach
do klisz.

O czym jest ten watek?