dobór napięcia zasilania
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
dobór napięcia zasilania
Proszę szanownych kolegów o pomoc.
Jestem w trakcie budowy wzmacniacza lampowego PP 2xEL34 pracującego w klasie AB (klasyczny Wiliamson). Obciążeniem dla pary lamp końcowych stanowi trafo głośnikowe zakupione w firmie "INDEL" o następujących parametrach: impedancja Z=3,0 kOhm przekładnia 0,036, moc 60W, odczepy UL=43%.
Jakim napięciem to zasilać, w schemacie jest +430V. U producenta nic się nie dowiedziałem, wykonałem kilka telefonów, wysłałem meila z zapytaniem - cisza.
Słyszałem że napęcie występujące na anodach lamp ma ścisły związek z zastosowaną impedancją obciążenia, a co za tym idzie z maksymalnymi wartościami prądu płynącego przez lampy mocy.
Jak zwykle z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Jestem w trakcie budowy wzmacniacza lampowego PP 2xEL34 pracującego w klasie AB (klasyczny Wiliamson). Obciążeniem dla pary lamp końcowych stanowi trafo głośnikowe zakupione w firmie "INDEL" o następujących parametrach: impedancja Z=3,0 kOhm przekładnia 0,036, moc 60W, odczepy UL=43%.
Jakim napięciem to zasilać, w schemacie jest +430V. U producenta nic się nie dowiedziałem, wykonałem kilka telefonów, wysłałem meila z zapytaniem - cisza.
Słyszałem że napęcie występujące na anodach lamp ma ścisły związek z zastosowaną impedancją obciążenia, a co za tym idzie z maksymalnymi wartościami prądu płynącego przez lampy mocy.
Jak zwykle z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Re: dobór napięcia zasilania
Takim jak na schemacie. Raa dotyczy prądu zmiennego. Dla prądu stałego, o natężeniu wynikającym z przyjętego punktu pracy lamp, wystąpi jedynie spadek napięcia na rezystancji uzwojeń trafo. Rezystancja ta jest znacznie mniejsza od Raa. Można ją zmierzyć omomierzem.
785mm
-
- 125...249 postów
A czy przypadkiem klasyczny Williamson nie ma Raa=6,6k a nie 3k???
Kupując trafo głośnikowe sugerowałem się tabelami zamieszczonymi na stronie internetowej firmy "Indel" gdzie jasnno stoi że trafo TGL 60/001 ma zastosowanie do układu PP 2xEL34.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ale klasyczny Williamson ma w stopniu mocy dwie KT88 w połączeniu triodowym.tompas21 pisze:A czy przypadkiem klasyczny Williamson nie ma Raa=6,6k a nie 3k???
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Raczej KT66.jethrotull pisze:Ale klasyczny Williamson ma w stopniu mocy dwie KT88 w połączeniu triodowym.
3k to rzeczywiście dość mało. Moim zdaniem trzeba by obniżyć napięcie do jakichś 350V żeby to ruszyło jak należy. Nie wiem też czy UL jest w tym przypadku najszczęśliwszym rozwiązaniem.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Fakt.Piotr pisze:Raczej KT66.jethrotull pisze:Ale klasyczny Williamson ma w stopniu mocy dwie KT88 w połączeniu triodowym.