ciekawy pomysł

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
dodo_1989
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

ciekawy pomysł

Post autor: dodo_1989 »

http://www.z-ne.com.pl/blue_stream/diy/preamp_dos.gif
Jeszcze nie wykończyłem ostatniej konstrukcji, a już chcę czegoś nowego :). Pomysł polega na tym, żeby zastosować filtry do rozdzielenia jednej połowy częstotliwości gitary na jedną część preampu, a drugą na drugą część. W ten sposób będzie można ustawić gain niskich częstotliwości inaczej i wysokich inaczej. Do tego pokrętło balance umożliwiające dowolne zmiksowanie całości i na koniec master volume. Co to ma dać? Proste. Gram solowkę piskliwą z dużym przesterem na wysokich strunach, po czym schodzę na akordy na cleanie bez jakiejkolwiek ingerencji pokrętłami. Co o tym sądzicie? I czy nie wiecie, czy mnie ktoś przypadkiem nie uprzedził z tym pomysłem? Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: ciekawy pomysł

Post autor: Wicker »

nie wystarczy regulacja pokrętłem Vol w gitarze ? chociaż rozumiem ze właśnie tego chcesz uniknąć...dla mnie to troszkę przerost formy nad treścią, wystarcza 2 kanały, efekt ten sam (jeśli dobrze rozumiem )
coś po prostu jak 2 kanały równolegle z filtrem na wejściu rozdzielającym sygnał ?
taki preamp by chyba był troszkę bardziej rozbudowany

no ale ja jestem początkujący, więc nie wiem czy dobrze kombinuje ...
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
dodo_1989
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Właśnie to jest ciekawy pomysł, czy zadziała. Jednak potkiem volume nie uda się zrobić tak, by basowe struny były na clean, a wysokie przesterowane i tutaj ten preamp nie miałby mocnych. Tak jak w temacie to narazie tylko pomysł i nie wiem czy dojdzie do realizacji po rozmowie z Forumowiczami :). Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Uprzedził Cię w tym chociażby Jim Marshall wkładając kondensator 680n w katodę pierwszego stopnia JCM800 oraz firma Ibanez, robiąc filtr o częstotliwości podziału ok 700Hz w Tube screamerze. Z rozwiązań bardziej radykalnych jest jeszcze kultowa firma Exar, która zrobiła przester składający się z trzech przesterów mających tylko regulację gain i volume zaopatrzonych w filtry kolejno: dolno-, środkowo- i górnoprzepustowy na wejściu. Słyszałem również o basiście, który gra na dwóch wzmacniaczach jednocześnie, jeden clean i korektor ustawiony na dużo basu, mało sopranu, drugi wzmacniacz na drive, korektor ustawiony na mało basu dużo sopranu.

Nie rozumiem gdzie się odbywa podział częstotliwości a Twoim schemacie, może dlatego, że nie wszystkie kondensatory są opisane.
Awatar użytkownika
dodo_1989
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

No nie są opisane, ponieważ jeszcze nie jestem pewny w którym miejscu odcinać... Wiem, że trochę nie zgrabnie narysowałem schemat, ale chyba widać godzinę w której pisałem post :). Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Pomysł nie jest głupi, chociaż to o czym mówi Jethrotull, z dwoma wzmacniaczami rozwala sprawę, że tak powiem, ostatecznie i bez zbędnych ceregieli.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

do tego jeszcze przystawka z osobnymi uzwojeniami na basowe i "wiolinowe" by sie przydała ;)
Taki custom można w polskim Merlinie zamówić, jest na stronce, jeśli to kogoś interesuje
pozdrawiam,
Paweł
ODPOWIEDZ