bufor na ecc88

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

sarin
5...9 postów
5...9 postów

bufor na ecc88

Post autor: sarin »

Witam
Chciałbym wykonać sobie bufor opisany na stronie http://www.audioton.republika.pl/bufor.html
Nie mam jeszcze doświadczenia z lampami i mam pytanie co do niektórych rezystorów-skoro konkretną wartość najlepiej wyliczyć doświadczalnie to nie lepiej zamiast rezystorów kupić potencjometry w podanych zakresach,testować, a potem zamontować o odpowiednich parametrach?
Czytałem, że z buforem sprawa jest dyskusyjna jeżeli chodzi o różnice w jakości dźwięku,ja chciałbym sobie podłączyć bufor do piecyka gitarowego.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: bufor na ecc88

Post autor: VacuumVoodoo »

sarin pisze:Witam
Czytałem, że z buforem sprawa jest dyskusyjna jeżeli chodzi o różnice w jakości dźwięku,ja chciałbym sobie podłączyć bufor do piecyka gitarowego.
W jakim celu?
Aleksander Niemand
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Jakiekolwiek dasz powinno być ok - najlepiej daj z połowy przedziału - poza tym rezystor to nie jest chyba droga inwestycja...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

VacuumVoodoo pisze:
sarin pisze:Witam
W jakim celu?

Pewnie w takim samym jak dresiarze co odpicowują zajechane beemki... - aby polepszyć sobie samopoczucie poprzez autosugestie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Ale się wyżywacie :|
Biorąc pod uwagę, że pierwszy układ rzadko kiedy działa, to równie dobrze może to być przysłowiowa przewijarka do płyt.
Niech sobie gość zrobi, niech zobaczy w którą stronę prąd przez lampę płynie :roll:
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Piotr pisze:Ale się wyżywacie :|
Biorąc pod uwagę, że pierwszy układ rzadko kiedy działa, to równie dobrze może to być przysłowiowa przewijarka do płyt.
Niech sobie gość zrobi, niech zobaczy w którą stronę prąd przez lampę płynie :roll:
Ja zawsze pytam "W jakim celu?" Czesto klient chce zeby wprowadzic jakies modyfikacje bo "przeczytal w internecie ze to jest "TO"".
Z reguly odmawiam, wiem ze i tak nie bedzie zadowolony a winic bedzie mnie za to ze mu nie brzmi jak Santana.

A jesli autor watku chce koniecznie bufor do gitarowca to klasyczny jednostopniowy bufor z podbiciem wysokich tonow (treble booster) na jednym JFET da wiekszy effekt.
Aleksander Niemand
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

autor wątku chyba sie zasugerował tekstem ze strony:
Inne zastosowania bufora

Andrzej proponuje nietypowe zastosowanie bufora:
Od jakiegoś czasu w internecie czytałem przeróżne opinie na temat wpływu bufora na dźwięk. Zdecydowałem się w końcu sam to sprawdzić. Wykonałem takowy i muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem. Dźwięk z CD stał sie inny - lepszy. Poszedłem dalej i wmontowałem go jako pętlę efektów do Marshala (wzmacniacz gitarowy) pomiędzy przedwzmacniacz, a końcówkę. Nadmieniam że to Marshall tranzystorowy VS8020. Włączyłem efekt i gitarę i szok był jeszcze większy. Gitara dostała sustainu i nie mówię tu o przesterach tylko o czystym kanale. Barwa stała sie wyraźnie ciepła i przede wszystkim bas stał się bardziej głęboki. Myślę, że jest to alternatywa na dla tanich piecy gitarowych zwłaszcza, że zwykle nie mają pętli efektów.
Użyłem lampy E88CC. Ciekaw jestem efektu na ECC83 ale raczej będzie tylko lepiej.
Napisałem o tym do Pana bo pana artykuły są autorytetem w tej dziedzinie w internecie i warto młodym podpowiedzieć że ten bufor może w różnych konfiguracjach pracować dając dużo radości. Nawet podłączenie gitary poprzez niego do wzmacniacza daje fajny efekt z tym, że trzeba pokręcić gałką głośności, bo to już nie ta czułość, ale efekt lampy jest wyraźnie widoczny, bardziej widoczny niż w preampie Behringera mic 200.
Bufor który wykonałem zasilany jest napięciem 150V, bo wykonałem go z tego co mi pozostało z części po warsztacie radiowo-telewizyjnym, który kiedyś prowadziłem. Miałem zespolone kondesatory z telewizorów więc zasilacz wykonałem klasyczny nie jak w Pana przykładzie za pomocą powielacza. Oczywiście zgadzam sie że bufor nie daje wzmocnienia, a moje zastosowanie go w układzie wejściowym gitary było tylko spowodowane ciekawością.
Świetnie sprawdził się jako układ pętli efektów wmontowany pomiędzy końcówkę mocy i przedwzmacniacz w Marshalu. Jego współpraca z efektami jest lepsza niż w fabrycznej wersji Marshala VS8080. No ale po to jest właśnie bufor żeby dopasowywał międzystopniowo.
Andrzej Jasica
:arrow: sarin chyba lepiej zrobisz jak złożysz jakiś przedwzmacniacz a'la fender
sarin
5...9 postów
5...9 postów

fresostrowiec pisze:autor wątku chyba sie zasugerował tekstem ze strony:
Inne zastosowania bufora

Andrzej proponuje[....]
Andrzej Jasica
:arrow: sarin chyba lepiej zrobisz jak złożysz jakiś przedwzmacniacz a'la fender
Tak, właśnie dlatego pomyślałem nad tym buforem. Po prostu chce od czegoś zacząć, a bufor jest znacznie tańszy i praktyczniejszy od polecanego mi na tym forum champa na lampie 6v6.
Nie muszę kombinować z trafami, lampami no i jak gdyby się udało to do wieży tego nie podłącze, a porządnej kolumny nieposiadam.
Poszukałem treble boostera i znalazłem, będzie miało znaczenie czy dam to przed przester czy po?
A jeśli nie bufor, to co są sądzicie o czymś takim:
http://generalguitargadgets.com/diagram ... ver_lo.gif
http://generalguitargadgets.com/diagram ... er_pcb.gif
http://generalguitargadgets.com/bom/tube_driverbm.txt
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Wygląda na to ze chcesz mieć coś lampowego ale nie chcesz poświęcić temu za dużo czasu ani uwagi...
sarin
5...9 postów
5...9 postów

Beier pisze:Wygląda na to ze chcesz mieć coś lampowego ale nie chcesz poświęcić temu za dużo czasu ani uwagi...
nie 'coś'- narazie chciałbym urozmaicić sobie granie na gitarze. Jeżeli okaże się, że mam do tego cierpliwość i będzie mi się to podobać, to zacznę poświęcać temu więcej czasu i pieniędzy.
ODPOWIEDZ