poszukuje prostego schematu /opisu radia na pasmo 88-108MHz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
poszukuje prostego schematu /opisu radia na pasmo 88-108MHz
Witam poszukuje prostego schematu a najlepiej opisu jak krok po kroku stworzyć własne radyjko lampowe,najlepiej na lampkach łatwo dostępnych. Dobrze by były aby układ wzmacniacza zbudowany był na EL84 lub pochodnej. Znalazłem pełno schematów na http://ecclab.com/ ale nie ma cewek opisanych. Mam także pytanie czy rozsądnie jest robić samemu czy lepiej kupić jakieś do renowacji (ale nie będzie CCIR lub jak ktoś woli wysokiego UKF`u)??? Posiadam kilka elementów które mogę wykorzystać : TG, TS(nawinę sobie), jakieś lampki sie znajdą, podstawki. Dlatego myślę, że jeśli sam wykonam to mi wyjdzie taniej niż kupno i renowacja. Udało mi sie uruchomić wzmacniacz lampowy i przedwzmacniacz dlatego tez postanowiłem sprobować z czymś trudniejszym.
Re: poszukuje prostego schematu /opisu radia na pasmo 88-108MHz
W którejś EP był schemat amplitunera FM i to chyba projektu Alka.
Poszukaj w archiwum EP.
Poszukaj w archiwum EP.
-
- 6250...9374 posty
Temat był omawiany na forum,są schematy.
-
- 50...74 posty
Jeśli to ten projekt http://elportal.pl/ea/tuner.html to troszkę rozbudowany ale chyba warto skoro był w EP. Kurde nie mam żadnej lampy z tych wymienionych, mam EF80 ale ona odpada bo ma o połowę za małe wzmocnienie. Proszę o opinie na temat tego Tunera, bo zastanawiam sie czy go czasem nie wykonać ale czekam nada na jakieś prostsze konstrukcję.
-
- 6250...9374 posty
viewtopic.php?f=8&t=7753A w Radioelektronikach z lat 60-tych dokładne opisy cewek na filtrach od TV lampowych.Problem(jakiś tam) to głowica lampowa,zobacz tu http://www.jogis-roehrenbude.de/
-
- 625...1249 postów
Myślę,że raczej kupić coś z UKF-em -i ew. ulepszyć co nieco. Nie będzie możliwe -bez oprzyrządowania pomiarowego
zrobienie czegokolwiek.Ulepszenie możę dotyczyć zastosowania detektora iloczynowego -tak jak w projekcie ALKA-oraz wg.tego co poniżej.
Z tymi odbiornikami jest tak -że w dobie soc. republiki mieliśmy ANTENY ZBIORCZE -nastawione na te dwie -lub trzy fale .
i do nich pasowały radioodbiorniki -ewidentnie słabe pod wzgledem selektywnośći i wzmocnienia .
I tu jest pole do ulepszeń tych odbiorników które przetrwały./lampowych /.
Bardzo mnie denerwowało słuchanie tych naszych wyrobów i porównywanie z innym podobnym
wyrobem.
zrobienie czegokolwiek.Ulepszenie możę dotyczyć zastosowania detektora iloczynowego -tak jak w projekcie ALKA-oraz wg.tego co poniżej.
Z tymi odbiornikami jest tak -że w dobie soc. republiki mieliśmy ANTENY ZBIORCZE -nastawione na te dwie -lub trzy fale .
i do nich pasowały radioodbiorniki -ewidentnie słabe pod wzgledem selektywnośći i wzmocnienia .
I tu jest pole do ulepszeń tych odbiorników które przetrwały./lampowych /.
Bardzo mnie denerwowało słuchanie tych naszych wyrobów i porównywanie z innym podobnym
wyrobem.