Eliminacja wzbudzeń wzmacniacza za pomocą oscyloskopu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Eliminacja wzbudzeń wzmacniacza za pomocą oscyloskopu
Witam,
Ponieważ mój Atom (5W SE 2x6N2P-EW 1x6P1P schemat Atomic) trafi w obce ręce, muszę być na 100% pewny, że nie będzie odstawiał numerów nowemu właścicielowi. Dzisiaj wrócił z testów i okazało się, że jednak się wzbudza przy maksymalnym ustawieniu gain i master volume i z gitarą o wysokim poziomie sygnału z przetworników.
Mam oscyloskop, mam generator funkcyjny (sinus, trójkąt, prostokąt) tylko nie bardzo wiem, jak szukać miejsc, w których wzbudzenia się generują.
Mogę prosić o wskazówki od czego zacząć?
Ponieważ mój Atom (5W SE 2x6N2P-EW 1x6P1P schemat Atomic) trafi w obce ręce, muszę być na 100% pewny, że nie będzie odstawiał numerów nowemu właścicielowi. Dzisiaj wrócił z testów i okazało się, że jednak się wzbudza przy maksymalnym ustawieniu gain i master volume i z gitarą o wysokim poziomie sygnału z przetworników.
Mam oscyloskop, mam generator funkcyjny (sinus, trójkąt, prostokąt) tylko nie bardzo wiem, jak szukać miejsc, w których wzbudzenia się generują.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Re: Eliminacja wzbudzeń wzmacniacza za pomocą oscyloskopu
Moze od sinusaMarvel pisze: Mam oscyloskop, mam generator funkcyjny (sinus, trójkąt, prostokąt) tylko nie bardzo wiem, jak szukać miejsc, w których wzbudzenia się generują.

Masz oscyloskop dwukanalowy, podlacz jeden kanal na wejscie wzmacniacza (zebys wiedzial co wchodzi na wzmacniacz),
a na drugi kanal przez sonde mozesz podac poszczegolne stopnie co maja na wyjsciu.
Najlepiej miec jakies sztuczne obciazenie przy tym, od sinus 1 kHz mozna zwariowac na pelnym gazie w krotkim czasie.
W ten sposob obserwujac obraz da sie okreslic z grubsza gdzie sie wzbudza wzmacniacz, ktory stopien jest za to odpowiedzialny.
-
- 375...499 postów
czasem pickupy w gitarze wzbudzają wzmacniacz pod wpływem pola magnetycznego trafa wyjściowego. Dlatego powinno się sprawdzać wzmacniacz pod kątem wzbudzeń bez podłączonej gitary. Ewentyalnie można podłączyć generator, żeby sprawdzić przy nie wzbudza się pod wpływem sygnału jakiegoś.
Pozdrawiam, Jarek 

-
- 625...1249 postów
Jak się wzbudza? Wysoki pisk? Czy może to kwestia sprzężenia akustycznego gitara - głośnik na które nic nie poradzisz? Albo sprzężenie mechaniczne (drganie obudowy, mikrofonowanie lamp) od paczki?
Popróbuj z obciążeniem rezystancyjnym zamiast głośnika na początek (chociaż bywa, że na rezystorze wzmacniacz działa ok, a dopiero przy bardziej złożonym obciążeniu się wzbudza...) Z gwizdami radziłem sobie kiedyśtam wprowadzając małe pojemności (rzędu kilkudziesięciu pikofaradów) między anody - siatki poszczególnych stopni przedwzmacniacza. Przestało "gwizdać" przy "rozbujanym" wzmacniaczu.
Pozdrawiam!
kee? Metalowiec, przecież pickupy masz kilka metrów od trafa, jak może powstać sprzężenie magnetyczne?
Popróbuj z obciążeniem rezystancyjnym zamiast głośnika na początek (chociaż bywa, że na rezystorze wzmacniacz działa ok, a dopiero przy bardziej złożonym obciążeniu się wzbudza...) Z gwizdami radziłem sobie kiedyśtam wprowadzając małe pojemności (rzędu kilkudziesięciu pikofaradów) między anody - siatki poszczególnych stopni przedwzmacniacza. Przestało "gwizdać" przy "rozbujanym" wzmacniaczu.
Pozdrawiam!
kee? Metalowiec, przecież pickupy masz kilka metrów od trafa, jak może powstać sprzężenie magnetyczne?
-
- 3125...6249 postów
No niby proste i logicznemacska pisze:W ten sposob obserwujac obraz da sie okreslic z grubsza gdzie sie wzbudza wzmacniacz, ktory stopien jest za to odpowiedzialny.

Ale co w przypadku, kiedy nie wzbudza się z generatorem a z gitarą się wzbudza? U mnie jest tak, że z gitarą z przystawkami EMG-HZ (pasywnymi) się nie wzbudza. Ale po podłączeniu amerykańskiego Fendera Stratocastera jednak piszczy. Zauważyłem też, że piszczy kiedy impedancja głośnika jest niedopasowana.METALOWIEC pisze:czasem pickupy w gitarze wzbudzają wzmacniacz pod wpływem pola magnetycznego trafa wyjściowego. Dlatego powinno się sprawdzać wzmacniacz pod kątem wzbudzeń bez podłączonej gitary.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
popiol17 pisze: kee? Metalowiec, przecież pickupy masz kilka metrów od trafa, jak może powstać sprzężenie magnetyczne?
Marvel pisze:Ale co w przypadku, kiedy nie wzbudza się z generatorem a z gitarą się wzbudza? U mnie jest tak, że z gitarą z przystawkami EMG-HZ (pasywnymi) się nie wzbudza. Ale po podłączeniu amerykańskiego Fendera Stratocastera jednak piszczy. Zauważyłem też, że piszczy kiedy impedancja głośnika jest niedopasowana.
Pozdrawiam, Jarek 

-
- 500...624 posty
Wiem, że to idiotyczne i pewnie o tym pomyślałeś, ale może ten Fender po prostu generuje aż za dużo wysokich tonów?Marvel pisze:No niby proste i logicznemacska pisze:W ten sposob obserwujac obraz da sie okreslic z grubsza gdzie sie wzbudza wzmacniacz, ktory stopien jest za to odpowiedzialny.Dzięki.
Ale co w przypadku, kiedy nie wzbudza się z generatorem a z gitarą się wzbudza? U mnie jest tak, że z gitarą z przystawkami EMG-HZ (pasywnymi) się nie wzbudza. Ale po podłączeniu amerykańskiego Fendera Stratocastera jednak piszczy. Zauważyłem też, że piszczy kiedy impedancja głośnika jest niedopasowana.METALOWIEC pisze:czasem pickupy w gitarze wzbudzają wzmacniacz pod wpływem pola magnetycznego trafa wyjściowego. Dlatego powinno się sprawdzać wzmacniacz pod kątem wzbudzeń bez podłączonej gitary.
-
- 3125...6249 postów
Może, tylko że Fendera nie poprawię. Muszę poprawić wzmacniacz tak, żeby się nie wzbudzał z żadną gitarą...Turgon pisze:może ten Fender po prostu generuje aż za dużo wysokich tonów?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Rozumiem, ze pomiary sinusem nic nie wykazaly, wszystkie stopnie pracuja jak nalezy.
To teraz czas na bardziej zaawansowany przebieg
zrob to samo, ale z prostokatem.
To teraz czas na bardziej zaawansowany przebieg

-
- 3125...6249 postów
To nawet nie chodzi o to że fender coś generuje. Bardziej o to, że wzmacniacz się chętniej wzbudza jak wejście nie jest dobrze zwarte (najbardziej widoczne jak się ustawi potencjometr głośności w gitarze na połowę).
-
- 3125...6249 postów
Kurczę, nic nie wykazały, bo mi żona nie pozwoliła wczoraj włączyć generatora na 1kHzmacska pisze:Rozumiem, ze pomiary sinusem nic nie wykazaly, wszystkie stopnie pracuja jak nalezy.
To teraz czas na bardziej zaawansowany przebiegzrob to samo, ale z prostokatem.

Możesz rozwinąć? Chodzi o jakość gniazda?jethrotull pisze:wzmacniacz się chętniej wzbudza jak wejście nie jest dobrze zwarte (najbardziej widoczne jak się ustawi potencjometr głośności w gitarze na połowę).
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
Nie, chodzi o impedancję jaka jest w siatce pierwszej lampy. Zastanów się, ile ona wynosi jak masz gitarę rozkręconą na maksa, ile jak masz gitare zupełnie ściszoną, a ile jak masz w połowie.
-
- 3125...6249 postów
Nie mogłem nic wymyślić, więc poszedłem zmierzyć
No i jakieś czary się tam w tej gitarze dzieją
Ściszona 0Omów, rozkręcona na maks 13k a w połowie 128k 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-