przedwzmacniacz strasznie obniżył sygnał-co zrobić???
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
przedwzmacniacz strasznie obniżył sygnał-co zrobić???
Witam mam mianowicie taki problem. Zbudowałem przedwzmacniacz lampowy podaje sygnał wejściowy, podłączyłem głośnik na wyjście a tu cisza, przepiąłem go kontrolnie na wejście i gra, sprawdziłem wszystkie połączenia itp., podpiąłem ponownie głosnik na wyjście i przystawiając go do ucha i wsłuchując się uważnie dopiero dosłyszałem się czego kolwiek. Pominąłem dzielnik napięcia na wejściu sygnału i praktycznie bez zmian, trochę się sygnał zwiększył ale nie wiele. Może zmniejszyć rezystory na siatkach jest 1Kohm, tylko nie wiem czy nie zacznie sie wzbudzać. Schemat w załączniku
Re: przedwzmacniacz strasznie obniżył sygnał-co zrobić???
Kolego co to jest? Nie wiemy ani co za lampy ani czym niby by to miało być... Jak dla mnie to ten schemat jest co najmniej dziwny... Skąd go masz?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Ten układ nie ma prawa napędzić głośnika, on dopiero musi sterować wzmacniacz głośnikowy.roman1988 pisze:Witam mam mianowicie taki problem. Zbudowałem przedwzmacniacz lampowy podaje sygnał wejściowy, podłączyłem głośnik na wyjście a tu cisza, [...]
Rzeczywiście nie napisałem na jakich lampach, ale napisałem że ma to być przedwzmacniacz, a schemat jest ze strony audiotonu. Lampki jakie zastosowałem to PCC88 w oryginalnym projekcie były ECC88 napięcie żarzenia podniosłem do 7,4V, napięcie na anodach ok 90V, prąd ok 3,2mA. W układzie zrobiłem dwie korekty zlikwidowałem dzielnik na wejściu i usunąłem R13 na wyjściu. Teraz jest spora różnica sygnał obniża się 4-5 razy ale za to zmieniła sie jakość dźwięku, oczywiście na lepsze. Wiem że to ma napędzać wzmacniacz ale sygnał wydawał mi sie trochę za bardzo obniżony i po podpięciu do wzmacniacza miałem strasznie niski dźwięk. Jak na razie jest dobrze, ale czy te modyfikacje nie wpłyną negatywnie na przedwzmacniacz i wzmacniacz???
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
A może by jakiś link? Nie każdy ma ochotę przeszukiwać internet, aby tylko udzielić ci odpowiedzi, a na rysunku który pr4zedstawiłeś nie ma podanych wartości elementów. Ten układ może wzmacniać sygnał ponad 20-to krotnie, zależy to od wartości elementów.roman1988 pisze:Rzeczywiście nie napisałem na jakich lampach, ale napisałem że ma to być przedwzmacniacz, a schemat jest ze strony audiotonu. Lampki jakie zastosowałem to PCC88 w oryginalnym projekcie były ECC88 napięcie żarzenia podniosłem do 7,4V, napięcie na anodach ok 90V, prąd ok 3,2mA. W układzie zrobiłem dwie korekty zlikwidowałem dzielnik na wejściu i usunąłem R13 na wyjściu. Teraz jest spora różnica sygnał obniża się 4-5 razy ale za to zmieniła sie jakość dźwięku, oczywiście na lepsze. Wiem że to ma napędzać wzmacniacz ale sygnał wydawał mi sie trochę za bardzo obniżony i po podpięciu do wzmacniacza miałem strasznie niski dźwięk. Jak na razie jest dobrze, ale czy te modyfikacje nie wpłyną negatywnie na przedwzmacniacz i wzmacniacz???
Co to znaczy 'niski dźwięk'? Zginęły wysokie tony?
Problem jest już rozwiązany więc nie będę zawracał głowy ani tłumaczył co, jak, gdzie i kiedy. Ważne że gra i nie "brumi".
Może jednak powinieneś - może ktoś też złoży ten układ i będzie miał podobny problem - na tym forum nie tylko prosimy o pomoc ale kiedy możemy to tez jej udzielamy nawet na wyrost...
A wiec zacznę od tego co powinienem zrobić na początku podaje link do strony ze schematem http://www.audioton.republika.pl/nr1.htm błędem było to iż, widoczny na schemacie R13 dałem 10x za duży, po usuniecie go i podpięciu pod wzmacniacz grał dobrze ale do 1/3 obrotu potencjometru potem był przesterowany. W końcu założyłem 15K i śmiga idealnie.
-
- 5...9 postów
Witam kolegów.
Czy w takim przedwzmacniaczu warto dawać opóżnione załączanie napięcia anodowego? czy w takie cos bawic sie jedynie z lampami mocy?
Czy w takim przedwzmacniaczu warto dawać opóżnione załączanie napięcia anodowego? czy w takie cos bawic sie jedynie z lampami mocy?
Najlepsze moim zdaniem jest naturalne opóźnienie załączania anodowego w postaci prostownika lampowego - u mnie 5Y3WGTA zanim się napali to ECL-ki już są rozpalone i w gotowości
Jak masz Stand By to lampy w przedwzmacniaczu też nie dostają strumu anodowego - lampki przedwzmacniacza szybko się rozkręcają czas opóźnienia głównie wyznaczają lampy mocy - grubszy i większy żarnik
Stand By ponoć wydłuża życie lamp szczególnie jeżeli chodzi o konstrukcje gitarowe - w sumie to co Ci szkodzi - przełącznik drogi nie jest