przedwzmacniacz strasznie obniżył sygnał-co zrobić???

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

roman1988
50...74 posty
50...74 posty

przedwzmacniacz strasznie obniżył sygnał-co zrobić???

Post autor: roman1988 »

Witam mam mianowicie taki problem. Zbudowałem przedwzmacniacz lampowy podaje sygnał wejściowy, podłączyłem głośnik na wyjście a tu cisza, przepiąłem go kontrolnie na wejście i gra, sprawdziłem wszystkie połączenia itp., podpiąłem ponownie głosnik na wyjście i przystawiając go do ucha i wsłuchując się uważnie dopiero dosłyszałem się czego kolwiek. Pominąłem dzielnik napięcia na wejściu sygnału i praktycznie bez zmian, trochę się sygnał zwiększył ale nie wiele. Może zmniejszyć rezystory na siatkach jest 1Kohm, tylko nie wiem czy nie zacznie sie wzbudzać. Schemat w załączniku
Załączniki
WK-schem.gif
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: przedwzmacniacz strasznie obniżył sygnał-co zrobić???

Post autor: Beier »

Kolego co to jest? Nie wiemy ani co za lampy ani czym niby by to miało być... Jak dla mnie to ten schemat jest co najmniej dziwny... Skąd go masz?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

roman1988 pisze:Witam mam mianowicie taki problem. Zbudowałem przedwzmacniacz lampowy podaje sygnał wejściowy, podłączyłem głośnik na wyjście a tu cisza, [...]
Ten układ nie ma prawa napędzić głośnika, on dopiero musi sterować wzmacniacz głośnikowy.
roman1988
50...74 posty
50...74 posty

Rzeczywiście nie napisałem na jakich lampach, ale napisałem że ma to być przedwzmacniacz, a schemat jest ze strony audiotonu. Lampki jakie zastosowałem to PCC88 w oryginalnym projekcie były ECC88 napięcie żarzenia podniosłem do 7,4V, napięcie na anodach ok 90V, prąd ok 3,2mA. W układzie zrobiłem dwie korekty zlikwidowałem dzielnik na wejściu i usunąłem R13 na wyjściu. Teraz jest spora różnica sygnał obniża się 4-5 razy ale za to zmieniła sie jakość dźwięku, oczywiście na lepsze. Wiem że to ma napędzać wzmacniacz ale sygnał wydawał mi sie trochę za bardzo obniżony i po podpięciu do wzmacniacza miałem strasznie niski dźwięk. Jak na razie jest dobrze, ale czy te modyfikacje nie wpłyną negatywnie na przedwzmacniacz i wzmacniacz???
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

roman1988 pisze:Rzeczywiście nie napisałem na jakich lampach, ale napisałem że ma to być przedwzmacniacz, a schemat jest ze strony audiotonu. Lampki jakie zastosowałem to PCC88 w oryginalnym projekcie były ECC88 napięcie żarzenia podniosłem do 7,4V, napięcie na anodach ok 90V, prąd ok 3,2mA. W układzie zrobiłem dwie korekty zlikwidowałem dzielnik na wejściu i usunąłem R13 na wyjściu. Teraz jest spora różnica sygnał obniża się 4-5 razy ale za to zmieniła sie jakość dźwięku, oczywiście na lepsze. Wiem że to ma napędzać wzmacniacz ale sygnał wydawał mi sie trochę za bardzo obniżony i po podpięciu do wzmacniacza miałem strasznie niski dźwięk. Jak na razie jest dobrze, ale czy te modyfikacje nie wpłyną negatywnie na przedwzmacniacz i wzmacniacz???
A może by jakiś link? Nie każdy ma ochotę przeszukiwać internet, aby tylko udzielić ci odpowiedzi, a na rysunku który pr4zedstawiłeś nie ma podanych wartości elementów. Ten układ może wzmacniać sygnał ponad 20-to krotnie, zależy to od wartości elementów.

Co to znaczy 'niski dźwięk'? Zginęły wysokie tony?
roman1988
50...74 posty
50...74 posty

Problem jest już rozwiązany więc nie będę zawracał głowy ani tłumaczył co, jak, gdzie i kiedy. Ważne że gra i nie "brumi".
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Może jednak powinieneś - może ktoś też złoży ten układ i będzie miał podobny problem - na tym forum nie tylko prosimy o pomoc ale kiedy możemy to tez jej udzielamy nawet na wyrost...
roman1988
50...74 posty
50...74 posty

A wiec zacznę od tego co powinienem zrobić na początku podaje link do strony ze schematem http://www.audioton.republika.pl/nr1.htm błędem było to iż, widoczny na schemacie R13 dałem 10x za duży, po usuniecie go i podpięciu pod wzmacniacz grał dobrze ale do 1/3 obrotu potencjometru potem był przesterowany. W końcu założyłem 15K i śmiga idealnie.
korko_czong
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: korko_czong »

Witam kolegów.
Czy w takim przedwzmacniaczu warto dawać opóżnione załączanie napięcia anodowego? czy w takie cos bawic sie jedynie z lampami mocy?
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Najlepsze moim zdaniem jest naturalne opóźnienie załączania anodowego w postaci prostownika lampowego - u mnie 5Y3WGTA zanim się napali to ECL-ki już są rozpalone i w gotowości ;) Jak masz Stand By to lampy w przedwzmacniaczu też nie dostają strumu anodowego - lampki przedwzmacniacza szybko się rozkręcają czas opóźnienia głównie wyznaczają lampy mocy - grubszy i większy żarnik ;) Stand By ponoć wydłuża życie lamp szczególnie jeżeli chodzi o konstrukcje gitarowe - w sumie to co Ci szkodzi - przełącznik drogi nie jest ;)
ODPOWIEDZ