obliczanie strumienia światła

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

r4t
5...9 postów
5...9 postów

obliczanie strumienia światła

Post autor: r4t »

Witam, jestem nowy na tym forum i nie wiem czy temat jest w odpowiednim miejscu

Przechodząc do rzeczy, muszę obliczyć strumień światła [w lm] padające na fotokomórke, wiedząc że światłość źródła wynosi 1000cd, odległość jednego od drugiego to 50cm a powierzchnia czynna fotokomórki to 0,8/0,5/0,25/0,13 [cm^2]. I pytanie: jak to zrobić ?
Ostatnio zmieniony czw, 10 kwietnia 2008, 23:04 przez r4t, łącznie zmieniany 1 raz.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: obliczanie strumienia światła

Post autor: cirrostrato »

r4t pisze: pytanie: jak to zrobić ?
Moderator będzie wiedział i szybko zareaguje.. na twoje pytanie.
Alek

Post autor: Alek »

Moja reakcja już była :x . Teraz czekam na poprawę delikwenta :twisted:
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

..że sam policzy?Na to bym nie liczył..
r4t
5...9 postów
5...9 postów

Pomijając to, że napisaliście 3 offtopowe posty, mogli byście mi uprzejmi panowie wytłumaczyć to jest źle w moim pytaniu, bo nie bardzo rozumiem. Sam sobie tego nie policzę, a nawet jeżeli, to bym nie wstawiał pytania na forum, logiczne ? no może nie dla wszystkich. Jeżeli nie chce wam się tego policzyć, a nie chcę się wam, i nawet na to nie liczyłem, to mogli byście chociaż przybliżyć sprawę obliczania strumienia światła. No ale to wymaga jakiegokolwiek zaangażowania ..
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

r4t pisze:Pomijając to, że napisaliście 3 offtopowe posty, mogli byście mi uprzejmi panowie wytłumaczyć to jest źle w moim pytaniu, bo nie bardzo rozumiem. Sam sobie tego nie policzę, a nawet jeżeli, to bym nie wstawiał pytania na forum, logiczne ? no może nie dla wszystkich. Jeżeli nie chce wam się tego policzyć, a nie chcę się wam, i nawet na to nie liczyłem, to mogli byście chociaż przybliżyć sprawę obliczania strumienia światła. No ale to wymaga jakiegokolwiek zaangażowania ..

No gratulacje, w drugim swoim poście na forum pouczać moderatorów i doświadczonych użytkowników.

A co było źle to chyba wiedziałeś, bo błędy prawie poprawiłeś.

Po drugie - chyba pomyliłeś adres, to forum lampowe, od rozwiązywania zadań z fizyki są inne miejsca, manie pretensji do kogoś, że nie odpowiada na offtopiczne pytanie jest chyba lekko nie tenteges, prawda?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

tszczesn pisze:manie pretensji do kogoś, że nie odpowiada na offtopiczne pytanie jest chyba lekko nie tenteges, prawda?
:lol:

Co jakiś czas mamy najazd zadań domowych. Chyba trzeba się z tym pogodzić. Tylko przypadkiem nie rozwiązywać.
Ale "fotokomurki" były niezłe :)
r4t
5...9 postów
5...9 postów

Aha, myślałeś że chodziło o to że się pytam :mrgreen: No to jest niby dział inne więc dla tego tu dałem, bo akurat forum triody znałem.

Wracając do tematu, mogę oczekiwać jakiejkolwiek pomocy z waszej strony ? bo post wyżej tego nie sugeruje :roll:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

r4t pisze:Wracając do tematu, mogę oczekiwać jakiejkolwiek pomocy z waszej strony ?
I tak i nie.
Na pewno nikt nie odrobi za Ciebie zadania. To nie jest zgromadzenie ludzi z nadmiarem wolnego czasu, którzy dla rozrywki świadczą darmowe usługi dla ludności.
Natomiast jeżeli przedstawisz problem dokładniej, tzn pokażesz w którym miejscu rozumowanie nie jest jasne (bo próbowałeś je uważnie prześledzić, prawda?), to jest pewna szansa, że ktoś się zlituje i pomoże, mimo że jest to ewidentny OT.

Niektórym tutaj zależy na szerzeniu wiedzy. Na rozwiązywaniu cudzych zadań domowych na pewno nie ;)
Ale mimo wszystko sądzę, że są lepsze miejsca na zadawanie takich pytań, niż Trioda.
Ostatnio zmieniony czw, 10 kwietnia 2008, 23:58 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Alek

Ja już z czystej przekory to zrobię, bo przerażające jest, że problem jest choćby ze skorzystaniem z Wikipedii. Abstrahuję już od tego, czy to zrobiłem dobrze, czy źle. Wszakże jakoś kandele mi się z liceum kojarzą i pamiętam, że niewiele o tym było.
Tak więc jako człowiek nie uczony w tym temacie wrzuciłem w wiki "lumen" i dostałem,że to kandela razy steradian.
No to klawo- pomyślałem i wrzuciłem co to jest "kąt bryłowy"
Tam było coś o sferze i podali, że najwięcej może być 4pi tego kąta. A skoro tak, to oni tam mają na myśli czaszę kuli jako to coś tam wycięte z kuli. Chwilę co prawda poszperałem, ze to to to się czasza zowie czytając więcej o kuli i już chciałem korzystać ze wzorków na tą czaszę, gdy wtem zrozumiałem:

strumień=światłość*kąt bryłowy, bo 1lm=1cd*sr

kąt bryłowy=powierzchnia czaszy kuli/(promień^2)

Zapewne więc w zadaniu chodzi o to, by założyć punktowość źródełka, zaś fotokatodę fotokomórki przyjąć za powierzchnię czaszy kuli o środku w punkcie tegoż źródełka i promieniu, równym odległości między źródełkiem a fotokatodą tej fotokomórki.

Zatem strumień=światłość źródełka*powierzchnia katody/(odległość ^2). Wychodzi wtedy dla tego 0,8 centymetra kwadratowego jakiś ułamek lumena...
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Alek pisze:Wszakże jakoś kandele mi się z liceum kojarzą i pamiętam, że niewiele o tym było.
E tam ;) Zaraz "niewiele" ;)
Na ostatnich stronach podręcznika i stąd takie złudzenie ;)
Też chciałem pomóc i czegoś o tej kandeli poszukać...
Ale coś mi się pokręciło i zamiast na wikipedię, trafiłem na YouTube :lol:
http://pl.youtube.com/watch?v=whs1FAkPbTM
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
r4t
5...9 postów
5...9 postów

Dziękuje Alek za odpowiedź :) problem miałem kątem bryłowym, bo nie mogłem znaleźć jak go się oblicza w jakiś normalny sposób, oprócz jakiś skomplikowanych rozważań których nie rozumiałem. :P

Więc dla pierwszego przypadku (tak dla 100% pewności) strumień = 1000cd * (0,008m^2 / 0,25m^2) = 32 lm ?

A i jeszcze jedno, wykres fotoprądu Ir = f(V) dla róznych wartości strumienia, to po prostu (w moim przypadku) 4 wykresy dla różnych przesłon tak ?
Alek

Kiedy mnie jeszcze uczyli w szkole, to każdy metr kwadratowy to był kwadrat 100x100 cm=10000cm^2... :?
Zatem 0,8cm^2 to ile metrów kwadratowych :| :?: Ech...

Nie wiem co to jest V, tak więc sorry...
r4t
5...9 postów
5...9 postów

a faktycznie, mnie też tak uczyli :oops: wiec będzie 0,00008m^2 :P czyli wynik jest 0,32 lm.

no ee .. wychodzi na to że V to napięcie.. :roll:
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

A mnie uczyli, że V to jednostka...
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--