obliczanie strumienia światła
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
obliczanie strumienia światła
Witam, jestem nowy na tym forum i nie wiem czy temat jest w odpowiednim miejscu
Przechodząc do rzeczy, muszę obliczyć strumień światła [w lm] padające na fotokomórke, wiedząc że światłość źródła wynosi 1000cd, odległość jednego od drugiego to 50cm a powierzchnia czynna fotokomórki to 0,8/0,5/0,25/0,13 [cm^2]. I pytanie: jak to zrobić ?
Przechodząc do rzeczy, muszę obliczyć strumień światła [w lm] padające na fotokomórke, wiedząc że światłość źródła wynosi 1000cd, odległość jednego od drugiego to 50cm a powierzchnia czynna fotokomórki to 0,8/0,5/0,25/0,13 [cm^2]. I pytanie: jak to zrobić ?
Ostatnio zmieniony czw, 10 kwietnia 2008, 23:04 przez r4t, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 6250...9374 posty
Re: obliczanie strumienia światła
Moderator będzie wiedział i szybko zareaguje.. na twoje pytanie.r4t pisze: pytanie: jak to zrobić ?
Moja reakcja już była
. Teraz czekam na poprawę delikwenta 

-
- 6250...9374 posty
..że sam policzy?Na to bym nie liczył..
Pomijając to, że napisaliście 3 offtopowe posty, mogli byście mi uprzejmi panowie wytłumaczyć to jest źle w moim pytaniu, bo nie bardzo rozumiem. Sam sobie tego nie policzę, a nawet jeżeli, to bym nie wstawiał pytania na forum, logiczne ? no może nie dla wszystkich. Jeżeli nie chce wam się tego policzyć, a nie chcę się wam, i nawet na to nie liczyłem, to mogli byście chociaż przybliżyć sprawę obliczania strumienia światła. No ale to wymaga jakiegokolwiek zaangażowania ..
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
r4t pisze:Pomijając to, że napisaliście 3 offtopowe posty, mogli byście mi uprzejmi panowie wytłumaczyć to jest źle w moim pytaniu, bo nie bardzo rozumiem. Sam sobie tego nie policzę, a nawet jeżeli, to bym nie wstawiał pytania na forum, logiczne ? no może nie dla wszystkich. Jeżeli nie chce wam się tego policzyć, a nie chcę się wam, i nawet na to nie liczyłem, to mogli byście chociaż przybliżyć sprawę obliczania strumienia światła. No ale to wymaga jakiegokolwiek zaangażowania ..
No gratulacje, w drugim swoim poście na forum pouczać moderatorów i doświadczonych użytkowników.
A co było źle to chyba wiedziałeś, bo błędy prawie poprawiłeś.
Po drugie - chyba pomyliłeś adres, to forum lampowe, od rozwiązywania zadań z fizyki są inne miejsca, manie pretensji do kogoś, że nie odpowiada na offtopiczne pytanie jest chyba lekko nie tenteges, prawda?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
tszczesn pisze:manie pretensji do kogoś, że nie odpowiada na offtopiczne pytanie jest chyba lekko nie tenteges, prawda?

Co jakiś czas mamy najazd zadań domowych. Chyba trzeba się z tym pogodzić. Tylko przypadkiem nie rozwiązywać.
Ale "fotokomurki" były niezłe

Aha, myślałeś że chodziło o to że się pytam
No to jest niby dział inne więc dla tego tu dałem, bo akurat forum triody znałem.
Wracając do tematu, mogę oczekiwać jakiejkolwiek pomocy z waszej strony ? bo post wyżej tego nie sugeruje

Wracając do tematu, mogę oczekiwać jakiejkolwiek pomocy z waszej strony ? bo post wyżej tego nie sugeruje

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
I tak i nie.r4t pisze:Wracając do tematu, mogę oczekiwać jakiejkolwiek pomocy z waszej strony ?
Na pewno nikt nie odrobi za Ciebie zadania. To nie jest zgromadzenie ludzi z nadmiarem wolnego czasu, którzy dla rozrywki świadczą darmowe usługi dla ludności.
Natomiast jeżeli przedstawisz problem dokładniej, tzn pokażesz w którym miejscu rozumowanie nie jest jasne (bo próbowałeś je uważnie prześledzić, prawda?), to jest pewna szansa, że ktoś się zlituje i pomoże, mimo że jest to ewidentny OT.
Niektórym tutaj zależy na szerzeniu wiedzy. Na rozwiązywaniu cudzych zadań domowych na pewno nie

Ale mimo wszystko sądzę, że są lepsze miejsca na zadawanie takich pytań, niż Trioda.
Ostatnio zmieniony czw, 10 kwietnia 2008, 23:58 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja już z czystej przekory to zrobię, bo przerażające jest, że problem jest choćby ze skorzystaniem z Wikipedii. Abstrahuję już od tego, czy to zrobiłem dobrze, czy źle. Wszakże jakoś kandele mi się z liceum kojarzą i pamiętam, że niewiele o tym było.
Tak więc jako człowiek nie uczony w tym temacie wrzuciłem w wiki "lumen" i dostałem,że to kandela razy steradian.
No to klawo- pomyślałem i wrzuciłem co to jest "kąt bryłowy"
Tam było coś o sferze i podali, że najwięcej może być 4pi tego kąta. A skoro tak, to oni tam mają na myśli czaszę kuli jako to coś tam wycięte z kuli. Chwilę co prawda poszperałem, ze to to to się czasza zowie czytając więcej o kuli i już chciałem korzystać ze wzorków na tą czaszę, gdy wtem zrozumiałem:
strumień=światłość*kąt bryłowy, bo 1lm=1cd*sr
kąt bryłowy=powierzchnia czaszy kuli/(promień^2)
Zapewne więc w zadaniu chodzi o to, by założyć punktowość źródełka, zaś fotokatodę fotokomórki przyjąć za powierzchnię czaszy kuli o środku w punkcie tegoż źródełka i promieniu, równym odległości między źródełkiem a fotokatodą tej fotokomórki.
Zatem strumień=światłość źródełka*powierzchnia katody/(odległość ^2). Wychodzi wtedy dla tego 0,8 centymetra kwadratowego jakiś ułamek lumena...
Tak więc jako człowiek nie uczony w tym temacie wrzuciłem w wiki "lumen" i dostałem,że to kandela razy steradian.
No to klawo- pomyślałem i wrzuciłem co to jest "kąt bryłowy"
Tam było coś o sferze i podali, że najwięcej może być 4pi tego kąta. A skoro tak, to oni tam mają na myśli czaszę kuli jako to coś tam wycięte z kuli. Chwilę co prawda poszperałem, ze to to to się czasza zowie czytając więcej o kuli i już chciałem korzystać ze wzorków na tą czaszę, gdy wtem zrozumiałem:
strumień=światłość*kąt bryłowy, bo 1lm=1cd*sr
kąt bryłowy=powierzchnia czaszy kuli/(promień^2)
Zapewne więc w zadaniu chodzi o to, by założyć punktowość źródełka, zaś fotokatodę fotokomórki przyjąć za powierzchnię czaszy kuli o środku w punkcie tegoż źródełka i promieniu, równym odległości między źródełkiem a fotokatodą tej fotokomórki.
Zatem strumień=światłość źródełka*powierzchnia katody/(odległość ^2). Wychodzi wtedy dla tego 0,8 centymetra kwadratowego jakiś ułamek lumena...
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
E tamAlek pisze:Wszakże jakoś kandele mi się z liceum kojarzą i pamiętam, że niewiele o tym było.

Na ostatnich stronach podręcznika i stąd takie złudzenie

Też chciałem pomóc i czegoś o tej kandeli poszukać...
Ale coś mi się pokręciło i zamiast na wikipedię, trafiłem na YouTube

http://pl.youtube.com/watch?v=whs1FAkPbTM
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Dziękuje Alek za odpowiedź
problem miałem kątem bryłowym, bo nie mogłem znaleźć jak go się oblicza w jakiś normalny sposób, oprócz jakiś skomplikowanych rozważań których nie rozumiałem.
Więc dla pierwszego przypadku (tak dla 100% pewności) strumień = 1000cd * (0,008m^2 / 0,25m^2) = 32 lm ?
A i jeszcze jedno, wykres fotoprądu Ir = f(V) dla róznych wartości strumienia, to po prostu (w moim przypadku) 4 wykresy dla różnych przesłon tak ?

Więc dla pierwszego przypadku (tak dla 100% pewności) strumień = 1000cd * (0,008m^2 / 0,25m^2) = 32 lm ?
A i jeszcze jedno, wykres fotoprądu Ir = f(V) dla róznych wartości strumienia, to po prostu (w moim przypadku) 4 wykresy dla różnych przesłon tak ?
Kiedy mnie jeszcze uczyli w szkole, to każdy metr kwadratowy to był kwadrat 100x100 cm=10000cm^2...
Zatem 0,8cm^2 to ile metrów kwadratowych
Ech...
Nie wiem co to jest V, tak więc sorry...

Zatem 0,8cm^2 to ile metrów kwadratowych

Nie wiem co to jest V, tak więc sorry...
a faktycznie, mnie też tak uczyli
wiec będzie 0,00008m^2
czyli wynik jest 0,32 lm.
no ee .. wychodzi na to że V to napięcie..

no ee .. wychodzi na to że V to napięcie..

A mnie uczyli, że V to jednostka...
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper