Czy to normalne ?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

piotrekweb
250...374 postów
250...374 postów

Czy to normalne ?

Post autor: piotrekweb »

Witam
Mam wzmacniacz lampowy na PCL86 z TG2,5. Odtwarzam muzykę z komputera na max i przekazuje na wzmacniacz. Kiedy potencjometr wyreguluje na praktycznie minimum to nie słychać brumu sieciowego ani nic. Ale kiedy na kompie przy cisze to wtedy słychać brum ;/.
Czego to może być wina ?
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów :P :P
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: Czy to normalne ?

Post autor: Vault_Dweller »

Albo sam komputer ma badziewną kartę dźwiękową i brumi, albo masz pętlę masy. Odłącz komputer, podkręć głośność na maksa i posłuchaj. Będzie buczeć- winny jest wzmacniacz, popraw go. Jeśli będzie czysto- sprawdź, jak masz to wszystko podłączone do przewodu ochronnego. Ogólna zasada jest taka: albo komputer, albo wzmacniacz, albo oba z tym, że musisz rozciąć masę na kablu sygnałowym. Radzę wybrać pierwszy sposób. Komputer MUSI być podłączony do przewodu ochronnego! Nieraz mnie trochę pieściło, gdy jedną ręką dotykałem blaszaka, a drugą kaloryfera. "Zasługę" należy przypisać kondensatorom przeciwzakłóceniowym w zasilaczu, dzięki którym nieuziemiona obudowa dostaje względem ziemi potencjał równy połowie napięcia sieciowego. Jeśli obudowę uziemić- będzie po problemie.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Zadam standardowe pytanie: Czy jest to "karta" AC97 ? :D
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
piotrekweb
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: piotrekweb »

Zrobiłem już :D :D :D
Przyczyną było brak kabla ekranowanego z potencjometra do wzmacniacza ;P:P
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów :P :P
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Ja kiedyś słuchałem muzyki przez małą labogę podpiętą do komputera (akademicka partyzantka :D ). Cechą charakterystyczną był stały poziom buczenia, niezależny od ustawienia głośności, maskowany przez muzykę. Pomogło usunięcie bolca uziemiającego w przewodzie zasilającym komputer :D .
_idu

Post autor: _idu »

Bo trzeba było bolec uziemiający i masę wzmacniacz połączyć z przewodem ochronnym lub jeśli instalacja elektryczna w mieszkaniu była starej daty - do uziemienia.

Norma jest robienie w zasilaczach impulsowych tzw sztucznego zera. - dlaczego otóż europejskie normy nie precyzowały gdzie w gniazdku jest przewód fazowy a gdzie zerowy. Aby odprowadzić zakłócenia potrzebny była tzw sztuczna ziemia. Robi się ją jako dzielnik pojemnościowy. Wyjście zasilacza oraz obudowa są łączone poprzez ew. dodatkową pojemność do tej "sztucznej ziemi". Stąd przydźwięk.

Tak samo robiono i robi się w sprzęcie TV, sat oraz w instalacjach anten zbiorczych i kablówek.
ODPOWIEDZ