Witam, czy któryś z szanownych Kolegów ma jakiekolwiek dane na temat lampy ФЗУ-85 ?? Chciałbym dowiedzieć się jakie jest jej zastosowanie, parametry. W sieci żadnych informacji nie znalazłem.
Pozdrawiam, Bogdan
Lampa FZU-85
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Lampa FZU-85
ФЗУ - ФОТО ЭЛЕКТРОННЫЙ УСПРАВНИТЕЛЬ, czyli po naszemu fotopowielacz. Jest to lampa z fotokatodą, ktorej prąd jest proporcjonalny do oświetlenia i szeregiem katod wtórnych (prąd z katody trafia na elektrodę naztwaną dynodą, gdzie wybija elektrony wtórne, stamtą trafiają do następnej dynody itp.. Takich stipni powielenia może być nawet ponad 10). Dzięki czemu ma olbrzymią czułość - rzędu paru kA/lm. Stosowane są w miejscach, gdzie potrzeba detekcji słabego światła - w aparaturze pomiarowej, przyrządach naukowych, telekinach itp. Paramnetrów tego konkretnego ci nie podam, może gdzieś w sieci będą, ja jego w moich katalogach nie mam.BobiQ pisze:Witam, czy któryś z szanownych Kolegów ma jakiekolwiek dane na temat lampy ФЗУ-85 ?? Chciałbym dowiedzieć się jakie jest jej zastosowanie, parametry. W sieci żadnych informacji nie znalazłem.
Re: Lampa FZU-85
Dziękuję za konkretną odpowiedź