dobór cokół - bańka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
dobór cokół - bańka
W którymś z wątków zastanawiałem się dlaczego JJ nie produkuje ECL86 mimo, ze spory popyt na nią by był. No i tak sobie pomyślałem, że w sumie z dostępnych części produkowanych lamp ECC83 i EL84 można by zrobić coś podobnego do ECL86. Przyglądając się i EL84 i ECC83 raczej w standartowej bańce ECL86 zamknąć się takiego czegoś chyba nie da. No i pytanie teoretyczne... czy jakby użyć szerszej bańki (powiedzmy od 6v6) da się dorobić do niej cokół novalowy.... czy jednak musiałby zostać zastosowany cokół magnowalowy (octal miałby za mało nóżek)... Pozatym firma mogłaby pochwalić się nową lampą którą mogłaby nazwać dowolnie np ECL88 czy ECL89 bo chyba takich nie ma...
Re: dobór cokół - bańka
Powiększenie bańki prawdopodobnie powodowałoby konieczość zmiany cokołu. Szkło, z którego wykonane są bańki jest inne niż szkło talerzyka, a wszystko po to, by korzystnie rozłożyć naprężenia. O ile pamiętam, szkło bańki wywołuje pewne naprężenia ściskające, przeciwdziałające w pewnym stopniu naprężeniom wywołanym przez przepusty. Talerzyk dla większej bańki musiałby być szerszy, co przy zachowaniu takiego samego rozmieszczenia nóżek jak w novalu raczej wróży katastroficzne naprężenia.
czyli w gre wchodziłby tylko magnoval mam rozumieć...
Albo oktal
, choć to za mało pinów by chyba było.
Nie wiem czy JJ robi jakąś lampę magnovalową. Jesli nie, to tym gorzej- bo to kolejną linię trzeba uruchamiać.

Nie wiem czy JJ robi jakąś lampę magnovalową. Jesli nie, to tym gorzej- bo to kolejną linię trzeba uruchamiać.
Jeśli magnoval to byłaby to ECL500..... Nieco mocniejsza wersja ECL86.
Alek pisze:Albo oktal, choć to za mało pinów by chyba było.
właściwie octal też by mógł być, oczywiście jakby anodę pentody wyprowadzić na cycek...

Swietłana robi 6BM8 = ECL82.
a co to ma do rzeczy.....?
Zapewne to, że i popyt na ECL86 może być w związku z tym raczej iluzoryczny.
Znaczy to mniej więcej to, że po pierwsze: da się ją zastosować w układach audio, po drugie, po producenckich małych zmiach sekcji pentodowej można uzyskać "prawie" jak ECL86. A jeśli ktoś się uprze na magnowal, wyobraża sobie ktoś sekcję triod z popularnej ECC83 + pentoda z EL34 w magnowalu?
Robiąć EL509, "podstawkowo-szkiełkowo" SED jest na to przygotowany.