Posiadam taki przyrząd jak na zdjęciu Typ: MMZc 0-25.
I mam naiwne pytanie Do czego służy kluczyk ? Czy ma to coś wspólnego z ustawianiem zera (Mikrometr ma pewien błąd zera, widoczny na drugim zdjęciu, dla moich zastosowań pomijalny). Zdaje się, że strona kluczyka o łagodniejszej krzywiźnie pasuje do zaczepienia za otwór na nieruchomej tulei, zaś drugi haczyk pasuje do otworu przy bębenku sprzęgła... (widoczne na fot. 3) Otwory te mają ślady po używaniu jakiegoś narzędzia..
I jeszcze jedno - po co są dwie szczeliny widoczne na fot. 3 ?
Załączniki
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
seventh pisze:
I mam naiwne pytanie Do czego służy kluczyk ? Czy ma to coś wspólnego z ustawianiem zera (Mikrometr ma pewien błąd zera, widoczny na drugim zdjęciu, dla moich zastosowań pomijalny)....
Tak, kluczyk jest do tego.
seventh pisze:
I jeszcze jedno - po co są dwie szczeliny widoczne na fot. 3 ?
KaKa pisze:Ja się zapytam inaczej. Nie chciałbyś go sprzedać, albo nie wiesz gdzie kupić tak owy? Mój już dobiega kresu swych dni
Kupiłem tego vis-a za 35 złotych na allegro - "elzutka" tam wystawia dziesiątki rozmaitych używanych mikrometrów. Dziś akurat nie ma nic wystawione, więc w kategorii "Mikromierze" jest mało ciekawych rzeczy. Zapytaj się jej mailem, może coś jeszcze ma, bo było tego na tony a chętnych dużo mniej
Oczywiście możesz kupić nowy, nawet u producenta, ale cena jest przynajmniej 10 razy wyższa..
macska pisze:Tak, kluczyk jest do tego.
Dzięki
Wydaje mi sie ze ktos troszeczke za mocno go skrecił podczas pomiaru i dlatego zero nie jest "równe"
Ten element raczej słuzy do zablokowania wyniku pomiaru. W różnych mikrometrach jest inny.
Pozdrawiam
SOVTEK pisze:Wydaje mi sie ze ktos troszeczke za mocno go skrecił podczas pomiaru i dlatego zero nie jest "równe"
Ten element raczej słuzy do zablokowania wyniku pomiaru. W różnych mikrometrach jest inny.
Pozdrawiam
Blokada wyniku jest pierścieniem
Ten element służy do tego, żeby włożyć go w te otworki widoczne na zdjęciu numer 3 i wyzerować przyrząd. Nie służy on do blokowania mikrometru, tylko jak napisał seventh do blokowania służy pokrętło takie wąskie tuż obok szczęk. I jeszcze jedno. Jak dokręcasz go, to używaj do tego tylko grzechotki.
seventh
Oczywiście mam nadzieję, że nie muszę Ci przypominać, że przy pomiarze długości fali bronzowa prużina jest bardzo ważna
Chodzi o powtarzalność wyników. Rozumiesz...
SOVTEK pisze:Wydaje mi sie ze ktos troszeczke za mocno go skrecił podczas pomiaru i dlatego zero nie jest "równe"
Pozdrawiam
Blokada wyniku jest pierścieniem
Wybacz, chodzilo mi wlasnie o ten pierscien
Napisal tak dlatego ze nie doczytalem :/
rufio pisze:No ładny ten częstościomierz...U mnie takich się używa (...)
O! Miłe zaskoczenie
Zdradzisz coś więcej ?
A swoją drogą czemu zaskoczyła Cię trzycyfrowa odpowiedź w tej zagadce ? viewtopic.php?f=5&t=8122&st=0&sk=t&sd=a&start=120
Przecież wyprzedzili konstruktora tego częstościomierza tylko o dwie długości basenu
Więc takich częstościomierzy używa się dość powszechnie przy spektrometrach EPR na pasmo X a jest taki (spektrometr) u mnie na stanie i właśnie próbuję go uruchomić. Jak będę miał chwilę to postaram się zrobić fotki i wkleić je tutaj. Pewnie wtajemniczeni wiedzą, że pomiaru dokonuje się kręcąc śrubą do uzyskania ładnego dołka na oscylogramie a potem patrząc w tablice odczytuje się częstotliwość.
I tak jak mówiłem załączam fotki urządzeń mikrofalowych: