Wzmacniacz gitarowy na podstawie projektu Marvel'a
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz gitarowy na podstawie projektu Marvel'a
Dzięki bardzo 

Witam!
Mam pytanie do szanownych kolegów, chodzi o zasilanie preampu wykorzystuje schemat kranka z poprzedniej strony i robię go na bazie mojego wcześniej stworzonego atoma. Pre atoma i inwerter był zasilany napięciem około 260V podejrzewam, że krank przy tym napięciu może mulić czyli dam mu zasilanie które idzie na końcówkę około 310V tylko nie wiem co z inwerterem zostawić mu to 260V a pre zasilić osobno czy mogę dać też na inwerter te 310V bez zmiany elementów?
Pozdrawiam.
Mam pytanie do szanownych kolegów, chodzi o zasilanie preampu wykorzystuje schemat kranka z poprzedniej strony i robię go na bazie mojego wcześniej stworzonego atoma. Pre atoma i inwerter był zasilany napięciem około 260V podejrzewam, że krank przy tym napięciu może mulić czyli dam mu zasilanie które idzie na końcówkę około 310V tylko nie wiem co z inwerterem zostawić mu to 260V a pre zasilić osobno czy mogę dać też na inwerter te 310V bez zmiany elementów?
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- Atom_18W_preamp_SCH.pdf
- (38.04 KiB) Pobrany 136 razy
zapewniam cię, że nie muli. Ja zrobiłem Kranka 5W a tam napięcie jest jeszcze niższe.
http://www.youtube.com/watch?v=n5IgLlPMEkw
http://www.youtube.com/watch?v=n5IgLlPMEkw
to super
dzięki za odpowiedź

Fakt faktem, że pierwszy kondensator miedzystopniowy to chyba z tego co pamietam 10nF zamiast 22nF bo tez myślałem, że może mulić, ale mam wrażenie że nie muliłby.
Potestuję
Może w przed świętami uda mi się odpalić bestię 

Ma ktoś pomysł jak się pozbyć piachu z przesteru?? schemat ten z poprzedniej strony.
A na jakim głośniku ten piach?
Kolumna marshalla w środku siedzi marshall goldback. Czy te kondensatory baypasujące rezystory miedzy stopniami mogą dorzucać tego piachu?? Ale chyba na pewno rozjaśniają brzmienie wyrzucę jeden bo trochę za jasno. Wyczytałem na forum że potencjometr cut ma zbawienny wpływ na piach w przesterze muszę wypróbować. chyba że ktoś ma jeszcze jakąś sugestie?
Pozdrawiam i wesołych świąt
Pozdrawiam i wesołych świąt

Nie znam tego głośnika, więc nie wiem jaki jest jego wpływ na brzmienie, choć głośniki w Marshallach nie należą do przesadnie jasnych. We wszystkich moich wzmacniaczach z końcówką PP i z preampami atomica musiałem usunąć kondensator 470pF z bypasu rezystora za drugim stopniem bo wysokie były rzeczywiście nie do opanowania zwykłym korektorem z Atomica. Nie robiłem w tych wzmacniaczach potencjometru Treble Cut, więc nie wiem czy przyniosło by to zbawienny wpływ.
-
- 375...499 postów
możesz dorzucić kondensator np 220p-470p blokujący rezystor anodowy na 3 lub 4 triodzie,
można też dać kondensator 22p-47p od anody do siatki na 3 lub 4 triodzie
kondensatorów z bypasów bym nie usuwał bo zmienia się charakter przesteru.
ja dostawiłem 220p do masy przed korektorem i wystarczyło na sypanie piachem, ale ja mam jeszcze presence w pętli USZ
można też dać kondensator 22p-47p od anody do siatki na 3 lub 4 triodzie
kondensatorów z bypasów bym nie usuwał bo zmienia się charakter przesteru.
ja dostawiłem 220p do masy przed korektorem i wystarczyło na sypanie piachem, ale ja mam jeszcze presence w pętli USZ
ja też dałem ten kond do masy przed korektorem ale bylo mało. dalem tak jak piasł TOM równolegle z pot gain 1NF pa potem 47pF do masy za gain i twoja porada baypas anodowego 3 stopnia 47pF i jest git... Wcześniej zamontowałem pot cut też robi swoje.. dałem też mod z diodami led w 3 stopniu na stałe wszystko działa na plus