Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
174
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 257

Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Z mojej strony temat jest także jak najbardziej na tapecie. Zapuściłem wici i czekam na efekty.

Pytałem o koszty wycinania czymś (laserem, plazmą, wodą, piłą "moja-twoja", wsio ryba) w jednym miejscu, a w drugim o koszty stempla do prasy, który dawałby gwarancję zatrzymania się na właściwej grubości uszczelki.

Jak będę miał jakąś wiążącą odpowiedź nie omieszkam jej podać.

Ogólnie, to pytanie brzmi, jak dużo tych uszczelek będziesz zużywać? Bo przy małych nakładach zapewne porządny, dobrze obrobiony stempel będzie za drogi...

Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: jakosek »

największa uszczelka miedziana jaką znalazłem ja ma niestety rozmiar 38/32, ale może jeszcze gdzieś poszukam...
Alek

Post autor: Alek »

Przydatne też są uszczelki mniejsze, wręcz małe. Średnica zewnętrzna uszczelki 20 mm, wewnętrzna około 13,5 mm , grubość 2,5mm. Taka uszczelka jest zastosowana na przejściu metal-szkło.
Tu jednak wystarczy niewielki zapas, gdyż łącze to rozmotowywane jest rzadko.
Alek

Technologia talerzyka wydaje się niedostępna. Mam tu przed sobą przepis zatapiania lamp nowalowych na zatapiarce 12 i 24 pozycyjnej. Widzę, że ta metoda nie bedzie dla mnie dostępna. Cien nadzie zostawia więc spłaszcz, którego nie ma pod dostatkiem :evil: :(

W wolnej chwili wrzucę skany tego opisu.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Wrzuć, wrzuć, chętnie poczytam o tych talerzykach, bo nurtuje mnie to straszliwie... To się musi dać zrobić!

A zdjęcia są faktycznie straszne, ja poznałem miłego, bardzo inteligentnego młodego człowieka o promiennym uśmiechu, a tu mamy jakiegoś skrzywionego laboranta o wyrazie twarzy neandertalczyka po lobotomii ;)

Ludzie, Alek naprawdę wygląda znacznie korzystniej w naturze :)

Pozdrawiam
Staszek
Alek

No, chyba aż tak strasznie to nie wyglądam;)

Odnośnie talerzyków zeskanuję jutro. W/g mnie sprawa w zasadzie beznadziejna.

Jednocześnie informuję, że ustalone już zostało, że w niedzielę od ok 10:00 (pewno do ok 14) można mnie odwiedzać celem obejrzenia m.in. aparatury próżniowej.
Chętnch proszę o danie znać mailem lub prywatną wiadomością.

p.S. Jakkolwiek nie przewidziałem tańców na byku to będzie można się pobawić triodą doswiadczalną. Może włączymy ją w jakimś układzie pracy :?: :idea:
Alek

Załączam rzeczone skany.
Załączniki
talerzyki4.jpg
talerzyki3.jpg
talerzyki2.jpg
talerzyki1.jpg
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Technologia wydaje się bardzo skomplikowana
Ps. Alku co to za książka z której pochodzą te skany .
Ostatnio zmieniony ndz, 28 maja 2006, 09:54 przez Andrzej Molicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Alek

Jest to książka o obróbce i technologii szkła. Nazwy nie pamiętam; skany robiłem z kserówek. Może jutro sprawdzę tytuł.
Alek

Podczas wizyty MalKontenta i Nuncjusza1 u mnie udało się przytopić talerzyk bez pęknięcia do szklanego balonu. Przytopienie nie jest całkowicie udane, ale najważniejsze, że talerzyk podczas tych operacji nie pękł :shock: . Zawdzieczać to należy bardzo powolnemu ogrzewaniu go, co poświadczyć mogą koledzy.

Druga rzecz, która również się udała to zmuszenie mojej metalowej triody do pracy w układzie generatora. Za transformator posłużył poczciwy TS 30/1/676 z kondensatorem 10-100 nF w obwodzie anody. Udało się uzyskać stabilne drgania sinusoidalne.

Jak zwykle nie mieliśmy apratu, więc nie uwieczniliśmy tych chwil :evil:
Załączniki
talerzyk nie pękł.jpg
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Słuchajcie, normalnie wzruszyłem się dzisiaj dwa razy :)

Raz jak namówiliśmy Alka, żeby nie tracił ducha z talerzykami i nasza z nuncjuszem1 wiara sprawiła, że udało się ów talerzyk rozgrzać i mniej-więcej zatopić :)

Alek chciał spróbować wzmocnić swoją triodą jakiś sygnał, ale zaproponowałem generator, jako najszybszy w realizacji. No i tu był drugi moment wzruszenia, jak usłyszeliśmy z głośnika (podłączonego do uzwojenia żarzeniowego w/w transformatora) dźwięk o częstotliwości zdecydowanie innej, niż jakikolwiek przydźwięk sieciowy :) Alek przytargał oscyloskop, zapięliśmy kondensatorek i drgania ze skwierczących zrobiły się sinusoidalne :)

Że statycznie trioda działała - już wiedzieliśmy. Teraz był wizualno-akustyczny dowód, że działa też dynamicznie, w układzie :)

HURRAAA!!! ALEK RULEZ!!! :D
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Wszystko widziałem i mimo, że nie jestem specem śmiem twierdzić ,że lampy Alka dzięki jego wielkiej pasji powstaną i to w nie tak jak by się wydawało odległej przyszłości.
Pozdrawiam
Alek

Dzisiejsze próby dowiodły jeszcze jednej rzeczy:
Ciśnienie końcowe w aparaturze osiagnęło wartość 8*10^-7 Tr :idea:
Jest to możliwe po bardzo starannym odgazowaniu lampy i całej aparatury :) .
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Wow, normalnie prawie kosmos.
Mietek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Gratuluję Alku! Cieszę się, że udało Ci się osiągnąć w domowych warunkach tak wysoki poziom próżni, oraz wykonać pierwszą naprawdę działającą lampę "generacyjną". Teraz już pójdzie z górki :) .

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ