Wisła
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Wisła
Oops!Skan gałek się podczepił do załączników omyłkowo "z innej bajki".Sorry!
-
- 3125...6249 postów
Na prawdę nikt z Kolegów nic nie podpowie n/t tej głowicy z fotek?
Typuję ewentualnie opcjonalnie jakiś przyrząd enerdowski z taką głowicą,w każdym razie coś profesjonalnego.
Wiem,że niektórzy Koledzy są ekspertami od przyrządów pomiarowych na lampach.
Typuję ewentualnie opcjonalnie jakiś przyrząd enerdowski z taką głowicą,w każdym razie coś profesjonalnego.
Wiem,że niektórzy Koledzy są ekspertami od przyrządów pomiarowych na lampach.
W niedzielę nabyłem jeszcze jedną "Wisłę A". Żal było nie kupić, bo cena była dość przystępna. Dowiedziałem się, że telewizor pracował do 1984 r. Z dat na elementach można szacować, że telewizor był wyprodukowany po październiku 1956 r. Według zapewnień sprzedającego telewizor poszedł na półkę jako działający. Jestem skłonny uwierzyć, że tak istotnie było. Oznaczałoby, że telewizor przepracował około 27-28 lat. Potem "odpoczął" przez około 33 lata. Teraz dopiero będzie uruchamiany, w 61 roku swojego żywota. Siatka obrazowa pojawiła się bez większych problemów, aczkolwiek jeden kondensator elektrolityczny gotuje się- dostał znacznej upływności. Reszta okaże się wkrótce. Fakt faktem, że ten egzemplarz nie zawiera okrytych złą sławą "papierzaków". Kineskop wydaje się jeszcze dość mocny.
Zobaczcie, jakie kupiłem cacuszko
. Nie wiem, gdzie stał ten odbiornik, ale prócz brudu były ziarenka zbóż i łupinki orzechów. Może ktoś robił musli
. Po czyszczeniu ukazało się sporo rdzy, ale może coś z tego będzie.

-
- 3125...6249 postów
Wisła z Wisły ?? 

Z uwagi na fakt, że transformator z tej opłakanej "Wisły z obory" miał przerwy w cewkach, możliwe było jego poświęcenie w celu dokonania dokładnej "autopsji". Mierząc więc średnice drutów, liczbę zwojów poszczególnych sekcji oraz dokonując pomiarów parametrów na innym, sprawnym egzemplarzu byłem w stanie przymierzyć się do przeprowadzenia remontu kapitalnego tego transformatora. Nawinięcie nie zostało wykonane przeze mnie komórkowo/koszykowo, ale tradycyjnie jak w nowszych transformatorach. Zastosowałem przekładki z tworzywa sztucznego i drut emaliowany. Zmierzone parametry elektryczne wykonanej protezy są zbliżone do oryginału. Nie wiadomo jeszcze, jak będzie z pojemnością rozproszoną i jak to wpłynie na działanie układu odchylania poziomego. Za testy może wezmę się po południu
.
Co do samego chassis, zostało dokładnie umyte. Zamierzam je jeszcze dosuszyć próżniowo i dopiero dalej brać się za naprawę.

Co do samego chassis, zostało dokładnie umyte. Zamierzam je jeszcze dosuszyć próżniowo i dopiero dalej brać się za naprawę.
Dla moich dwóch szanownych przedmówców odpowiedź w formie 7- sekundowego "cytatu filmowego":
https://www.youtube.com/watch?v=bg3tT9RIcV0
od 1:20 do 1:27
https://www.youtube.com/watch?v=bg3tT9RIcV0
od 1:20 do 1:27

Próba wykazała, że nawinięta cewka WN wytrzymuje. Natomiast cewka anodowa się dość silnie grzeje, zaś obraz jest za wąski. Możliwe, że występują straty dielektryczne w przekładkach. Tak więc cewkę anodową wykonam raz jeszcze, ale nieco inaczej
.

-
- 125...249 postów
Poprawę sprawności układu odchylania poziomego uzyskiwano poprzez dostrojenie transformatora do rezonansu na trzeciej harmonicznej. Zmiana sposobu nawinięcia niechybnie zmieniła też częstotliwość rezonansu własnego transformatora - stąd mogą wynikać powyższe problemy.
Nawiasem, układ odchylania poziomego telewizora Wisła (Awangard) jest dość nowoczesny - zawiera już diodę tłumiąco-usprawniającą, a nie tylko tłumiącą (Leningrad), względnie tłumik RC (KWN).
Nawiasem, układ odchylania poziomego telewizora Wisła (Awangard) jest dość nowoczesny - zawiera już diodę tłumiąco-usprawniającą, a nie tylko tłumiącą (Leningrad), względnie tłumik RC (KWN).
Nie sądzę, aby ten leciwy transformator był jakoś specjalnie dostrojony do 3. harmonicznej. Stawiam przede wszystkim na straty dielektryczne.
Tym niemniej, dzięki uprzejmości użytkownika Staku złożyłem ten transformator z cewkami nawiniętymi koszykowo. Dla pewności cewki zaimpregnowałem i wysuszyłem pod próżnią, czekając aż będzie poniżej 10^-4 Tr w komorze. Próba wykazuje, że tak naprawiony transformator działa tak samo dobrze jak oryginał
.
Pewne różnice odnośnie "wzoru" nawinięcia względem oryginału nie mają wpływu na działanie układu.
Tym niemniej, dzięki uprzejmości użytkownika Staku złożyłem ten transformator z cewkami nawiniętymi koszykowo. Dla pewności cewki zaimpregnowałem i wysuszyłem pod próżnią, czekając aż będzie poniżej 10^-4 Tr w komorze. Próba wykazuje, że tak naprawiony transformator działa tak samo dobrze jak oryginał

Pewne różnice odnośnie "wzoru" nawinięcia względem oryginału nie mają wpływu na działanie układu.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Alek pisze: ↑wt, 28 września 2021, 19:13 Nie sądzę, aby ten leciwy transformator był jakoś specjalnie dostrojony do 3. harmonicznej. Stawiam przede wszystkim na straty dielektryczne.
Tym niemniej, dzięki uprzejmości użytkownika Staku złożyłem ten transformator z cewkami nawiniętymi koszykowo. Dla pewności cewki zaimpregnowałem i wysuszyłem pod próżnią, czekając aż będzie poniżej 10^-4 Tr w komorze. Próba wykazuje, że tak naprawiony transformator działa tak samo dobrze jak oryginał![]()
.
Czy lampa G-807 jest zagazowana czy się mylę?
Nie podoba mi się niebieska poświata, sprawdzałeś punkt pracy i napięcia?