Rozumiem że to może wydawać się dziwne , takie przełączanie ( przez chwile anoda straci napięcie !!), jednak pójdę dalej i zapytam się co może wywołać złego we wzmacniaczu ?Tym bardziej zastanawia mnie fakt iż sama mesa boogie zastosowała ten patent we wzmacniaczu roadking ! pozdrawiampainlust pisze:Tak nie można. Nie przełącza się wysokich napięć.
Peavey Valveking
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Peavey Valveking
A nie przyszło ci do głowy, że mniej inwazyjna metoda (co nie znaczy, że nie mam nic przeciwko też jej) to dołączenie równoległe drugiego 220 - 240k do istniejącego Ra? A Road Kinga niestety nie znam.
Witam rzeczywiście taka wersja też chodziła mi po łbie tym bardziej mniej to skomplikuje sterowanie . Musiał bym dodatkowo dodać tylko jeden przekaźnik dpdt który pobierze ok 30mA , więc niewiele zabierze mi z żarzenia - ale to jeszcze sprawdzę . Dodatkowo 2 styk przekaźnika mógł by mi załączać kondensator 15u-20u . Ale wszystko jest jeszcze do sprawdzenia . Tutaj dodaje schemat roud kinga do obejrzenia . Pozdrawiampainlust pisze:A nie przyszło ci do głowy, że mniej inwazyjna metoda (co nie znaczy, że nie mam nic przeciwko też jej) to dołączenie równoległe drugiego 220 - 240k do istniejącego Ra? A Road Kinga niestety nie znam.
- Załączniki
-
- mesa boogie _RoadKing2.pdf
- (451.68 KiB) Pobrany 137 razy
Nie zdecydowałbym się na takie rozwiązanie.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Ja tez nie... Zwazywszy, ze zaraz za tym 'patentem' jest kolejny przekaznik przelaczajacy wysokie napiecie
Nawet mimo faktu, iz caly tor jest wyciszany przy przelaczaniu (te wszystkie tranzystory J175 wszedobylne tez w DR), wiec 'pyka' w glosniku slychac byc nie powinno, z punktu widzenia stykow przekaznikow rowiazanie takie pozostawia wiele do zyczenia...

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Witam , twój post dotyczy schematu mesy czy tego co ja zamierzam zrobić ?TooL46_2 pisze:Ja tez nie... Zwazywszy, ze zaraz za tym 'patentem' jest kolejny przekaznik przelaczajacy wysokie napiecieNawet mimo faktu, iz caly tor jest wyciszany przy przelaczaniu (te wszystkie tranzystory J175 wszedobylne tez w DR), wiec 'pyka' w glosniku slychac byc nie powinno, z punktu widzenia stykow przekaznikow rowiazanie takie pozostawia wiele do zyczenia...

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Mesy. Tego, co Ty chcesz zrobic jeszcze nie narysowales wiec ciezko mi sie odniesc. Chyba, ze odnosisz sie do wczesniejszego schematu, to wtedy rowniez i do Ciebiebulabla pisze:twój post dotyczy schematu mesy czy tego co ja zamierzam zrobić ?

Jesli tak, to 'pykow' byc nie powinno byc slychac. Styki przekaznika, ktorego uzyjesz (w zaleznosci, jak go wepniesz) powinny byc na podobnym potencjale wiec nie powinno byc problemu. Ale narysuj, bo tak to rozmawiamy tylko o tym, ze chcesz dolozyc rownolegle 220k a czy zrobisz to poprawnie, to sie jeszcze zobaczybulabla pisze:Ja chcę dołączać tylko równolegle 220k do R103

'Prison Sex' bylo nagrane (jesli mnie pamiec nie zawodzi) na dwoch Mesach DR i Marshall'u Bass. Nie patrzylem dokladnie na schemat tego Peavey'a ale jesli topologia jest podobna do SLO-100 (po Twoich przerobkach) to cos takiego mozna ukrecicbulabla pisze:udaje mi się ukręcić brzdęk gitary jak w "prizon sex"

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Witam , cały czas jestem w trakcie modyfikowania wzmacniacza
mając chwilkę czasu dodałem do 1,2 i 4 stopnia dołączane kondensatory katodowe , tak samo z rezystorami katodowymi ,dodałem szeregowo 1k+ 4k7 pot . Swobodnie sobie eksperymentuje w poszukiwaniu dźwięku . Jednak idąc dalej mam pytanie :
czy ktoś próbował moda "Extra gain, dynamic & edgy" ze strony toma ,z 2 diodami led , jak to wypadło we wzmacniaczu ? ( dodaje plik ze strony toma)
Wg pomiarów reverb tank ma : input - 56ohms ; output - 200ohms rezystancje .
Głównie chodzi mi o to by reverb bardziej wychodził na wierzch . W peaveyu jest kiepska odpowiedź na potencjometr reverb level , od razu wchodzi w głęboki hall reverb . Może ktoś zna jakieś inne ciekawe , sprawdzone projekty na opampach / tranzystorach.
pozdrawiam

Chciałbym kontynuować modyfikację reverbu - po wykonaniu zmian wg wyżej wymienionych podpowiedzi minimalnie słychać poprawę , jednak to jeszcze nie to . CO można jeszcze by było tu zrobić ?VacuumVoodoo pisze:ad 3. Zwiekszyc C127 do 1nF lub 1.5nF, zmniejszyc C120 do 2.2nF - to tak na poczatek bo nie wiem jak model sprezyny w tym siedzi.bulabla pisze:3. jak polepszyć reverb w reverbie
Wg pomiarów reverb tank ma : input - 56ohms ; output - 200ohms rezystancje .
Głównie chodzi mi o to by reverb bardziej wychodził na wierzch . W peaveyu jest kiepska odpowiedź na potencjometr reverb level , od razu wchodzi w głęboki hall reverb . Może ktoś zna jakieś inne ciekawe , sprawdzone projekty na opampach / tranzystorach.
pozdrawiam
Ja robiłem ten boost, ale on jest tak zaprojektowany aby w kanale czystym nie działał gdy występuje klonowanie kanałów na wszystkich stopniach tak jak jest w Mesie. Jesli kanał przesterowany jest autonomiczny albo stopień ten nie wchodzi w skład kanału czystego to wystarczy dodać sam kondensator i działać będzie podobnie. Ja mam tak w Pentagramie.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A nie szumi? Zdeje się, że diody mają zapobiegać wzmacnianiu szumów preampa w chwilach ciszy podczas gry.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Jakoś strasznie nie szumi bo bym zwrócił na to uwagę.
Witam , odgrzebuje temat , który może zainteresować posiadaczy tego wzmacniacza . Łatwo można odkryć ,że w tym wzmacniaczu jest zbyt niskie napięcie żarzenia !!! Na przedwzmacniaczu wynosi ok 5,2V , na lampach mocy 6V( szeregowe połączenie żarzenia w lampach mocy ) . Zapewne z oszczędności , firma peavey wykonała taki a nie inny transformator , który nie daje rady . Z tego co wyczytałem niskie napięcie żarzenia powoduje krótkie życie lampy i pogorszenie jej pracy . Czy dobrze wypisuję -
proszę o podpowiedź co dzieje się dokładnie z lampą ecc83 gdy napięcie żarzenia równe jest 5,2v . Dziękuje za pomoc i pozdrawiam .

- Załączniki
-
- pv_valveking_112.pdf
- Dodaję schemat dla tych co jeszcze nie posiadają :)
- (280.95 KiB) Pobrany 99 razy
Witam!
Po przeróbce Valvekinga 112, którą załaczyłem, pojawiło się kilka problemów.
Otóż przy silniejszym uderzeniu w struny wzmacniacz się zatyka od strony basów- domyślam się że kondensatory sprzęgające zbyt duże.
Przy kanale Clean pojawił się bardzo silny szum, niezależny od wszelkiego kręcenia gałkami, o stałej głośności i nie zasłania go gitara.
I po trzecie, coś poszło z układem przełącznia- Booster załącza się przy kanale Clean i objawia się to niezłym hukiem w głośniku o imponującej głośności...
Włącznie boostera na przesterze uniemożliwia przełączenie na Clean- po włączeniu dopalenia otrzymuje 3V na przekaźnikach, co je podtrzymuje po zabraniu z nich napięcia.
Nie mogę znaleźć przyczyny powstania tego napięcia.
Błagam kolegów o pomoc, od trzech dni nie udało mi się nic wskurać...
I propo's szumu- znika on przy przesterowaniu, ale pojawia się dopiero przy pełnej głośności i jest bardzo podobny do tamtego. Nie znika po wyjęciu wtyczki gitarowej, ani po jej włożeniu
Nie mam pojęcia co się zepsuło....
Po przeróbce Valvekinga 112, którą załaczyłem, pojawiło się kilka problemów.
Otóż przy silniejszym uderzeniu w struny wzmacniacz się zatyka od strony basów- domyślam się że kondensatory sprzęgające zbyt duże.
Przy kanale Clean pojawił się bardzo silny szum, niezależny od wszelkiego kręcenia gałkami, o stałej głośności i nie zasłania go gitara.
I po trzecie, coś poszło z układem przełącznia- Booster załącza się przy kanale Clean i objawia się to niezłym hukiem w głośniku o imponującej głośności...
Włącznie boostera na przesterze uniemożliwia przełączenie na Clean- po włączeniu dopalenia otrzymuje 3V na przekaźnikach, co je podtrzymuje po zabraniu z nich napięcia.
Nie mogę znaleźć przyczyny powstania tego napięcia.
Błagam kolegów o pomoc, od trzech dni nie udało mi się nic wskurać...

I propo's szumu- znika on przy przesterowaniu, ale pojawia się dopiero przy pełnej głośności i jest bardzo podobny do tamtego. Nie znika po wyjęciu wtyczki gitarowej, ani po jej włożeniu
Nie mam pojęcia co się zepsuło....

Witam - tak na początek :
ad 1 - za dużo bassu to c103/c104 22n - dużo za dużo
. Ja mam bodajże 2n - 4n . W takich wartościach nie dudni .
Powiem jedno , nie można i przede wszystkim nie da się modyfikować i zmodyfikować tego wzmacniacza by grał jak MESA czy coś podobnego . Ingerując w jeden kanał atakujesz 2 . Każda kolejną zmianę trzeba poprzedzić jakimś testem(najlepiej pograć chwilę, odejść od sprzętu na godzinę i dać odpocząć narządom słuchowym;)) .
ad 2 - szum na kanale clean - wydaje mi się że kondensator 1n przy zmianie połączenia na potencjometrze vr5 ( gain kanału lead ) wpływa także na kanał clean . Sprawdź co się dzieje z kanałem clean przy zmianie wartości potencjometru gain kanału lead . w tym miejscu pojawił ci się regulowny filtr rc . ( jeżeli się mylę proszę bardziej doświadczonych kolegów o sprostowanie ) .
Zmiana c114 na 1u dla kanału clean nie jest najlepsza - znacznie ograniczy dolne pasmo ( coś kosztem czegoś
).
Ten wzmacniacz jest naprawdę mało szumiejący więc : kolejną przyczyną powstania szumów może być uszkodzenie/zużycie 1 lampy . Sprzyja na pewno temu niskie napięcie żarzenia na wszystkich lampach . Ogólnie to każdy wzmacniacz szumi ,mniej lub więcej .
Na razie tyle pozdrawiam
ad 1 - za dużo bassu to c103/c104 22n - dużo za dużo

Powiem jedno , nie można i przede wszystkim nie da się modyfikować i zmodyfikować tego wzmacniacza by grał jak MESA czy coś podobnego . Ingerując w jeden kanał atakujesz 2 . Każda kolejną zmianę trzeba poprzedzić jakimś testem(najlepiej pograć chwilę, odejść od sprzętu na godzinę i dać odpocząć narządom słuchowym;)) .
ad 2 - szum na kanale clean - wydaje mi się że kondensator 1n przy zmianie połączenia na potencjometrze vr5 ( gain kanału lead ) wpływa także na kanał clean . Sprawdź co się dzieje z kanałem clean przy zmianie wartości potencjometru gain kanału lead . w tym miejscu pojawił ci się regulowny filtr rc . ( jeżeli się mylę proszę bardziej doświadczonych kolegów o sprostowanie ) .
Zmiana c114 na 1u dla kanału clean nie jest najlepsza - znacznie ograniczy dolne pasmo ( coś kosztem czegoś

Ten wzmacniacz jest naprawdę mało szumiejący więc : kolejną przyczyną powstania szumów może być uszkodzenie/zużycie 1 lampy . Sprzyja na pewno temu niskie napięcie żarzenia na wszystkich lampach . Ogólnie to każdy wzmacniacz szumi ,mniej lub więcej .
Na razie tyle pozdrawiam
Udało mi się uporać z szumem i boosterem- przyczyną było uszkodzenie w układzie włączania boostera. Booster został rozmontowany, kondensator przy katodzie V2 jest na stałe. Włożę tam około 5uF i zmniejszę wartość C104 do około 5nF. Przycisk Boost będzie załączał diodowy boosterek ze strony Toma.
Osobiście uważam, że warto pokombinować dla lepszego przesteru i nie koniecznie pod Mesę- chodzi mi o ten Palm Muting którego bardzo mi brakuje w tym piecyku
A że kosztem kanału czystego... No coś się wymyśli
Osobiście uważam, że warto pokombinować dla lepszego przesteru i nie koniecznie pod Mesę- chodzi mi o ten Palm Muting którego bardzo mi brakuje w tym piecyku

A że kosztem kanału czystego... No coś się wymyśli