Rubin 714p :)

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Rubin 714p :)

Post autor: Marcin K. »

Z TV przywożonymi do nas było podobnie. Mało tego, nawet kolorów nie było choć TV był kolorowy. W moim Rubinie już został wcześniej zamontowany dekoder PAL i fonia równoległa. Teraz ratowałem Horyzonta, najpierw był obraz cz-b a potem wskakiwały kolory. Jakoś to podregulowałem na dekoderze ale ktoś go zamontował w ten sposób, że nie ma możliwości regulacji nasycenia kolorów, cały czas są na full. Trochę mnie to denerwuje bo czasami kolory są za mocne. Mam nadzieję że pozbędęsiętak szybko jak go pozyskałem bo nie mam na niego miejsca :o
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

george6 pisze:Problem mieli ci co go przywieźli.... i zdziwienie... obraz jest a z głosem coś nie tak...
Może i nie do końca bo prawdopodobnie francuzi mogli robić doriobniki na eksport do demoludów. I chyba taki stał u kumpla - bo nie miał napisów rosyjskich a lamp to miał i to sporo.
Różnice jeszcze sa w głowicy VHF/UHF bowiem francuzi mieli bardzo mało kanałow w pasmach I-III (szerokość kanału cos okoló 20 - 22MHz!!!) - niby nie problem dla nich bo tam pierwsza stacja TV prywatna powstała dopiero w 1985 roku (Canal+) a pierwsza prywatna radiowa na przęłonie la 80- i 90-tych.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

STUDI pisze:...niby nie problem dla nich bo tam pierwsza stacja TV prywatna powstała dopiero w 1985 roku (Canal+) a pierwsza prywatna radiowa na przęłonie la 80- i 90-tych.
I kto tutaj jest 100 lat za murzynami :lol:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
r@fixs
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: r@fixs »

Witam.
Mam schemat i opisy do Rubina, a co by cię interesowało jaki blok ?.
pozdro
Kupię:
lampy: EZ10B, E1T lub ELW1+ podstawki
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

r@fixs pisze:Witam.
Mam schemat i opisy do Rubina, a co by cię interesowało jaki blok ?.
pozdro
Mnie generalnie interesowało by pozbycie się Rubina na rzecz innego telewizora :wink:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
r@fixs
50...74 posty
50...74 posty

Masz jakiś konkretny model TV na myśli?
Kupię:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Czy konkretny, raczej tak:
Opal, Topaz, Granit, Lazuryt 103/104/106/208 i podobne, Alga, Turkus, Ametyst S, Neptun 411/611/412/612/313/212, Zefir, Agat, Nefryt, Wawel, Belweder (hehe), Saturn 201/203, Libra 201, Szeherezada, Fiord, Neptun D. To te których nie mam..,
Do Rubina dorzucam Neptuna 461, 671 oraz Urana T-601A i Neptuna M745 :wink: Gdyby tylko ktoś chciał się zamienić, zabrać go ode mnie bo mogę mieć jeszcze jednego Rubina...
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć! No i kolejny (już trzeci) Rubin 714p trafił w moje ręce. Tym razem prędko się go nie pozbędę bo użytkowała go starsza pani, która zmarła miesiąc temu (94 lata) i podobno chodził do końca. Jest czyściutki, dopieszczony, nic za bardzo nie pozdzierane, cały czas stał w pokoju wkomponowany w meblościankę. Ale obudowa nie jest na połysk tylko matowa jak Urany/Cygnusy i inne syfy :roll: Ale co z tego :)
Cena 50zł + Neptun 611 (stan igła jak to mówią) + Cygnus + Elektron 280D...
Niebawem pierwsze uruchomienie, ciekawe czy będą kolory :mrgreen:
73
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Marcin K. pisze:Niebawem pierwsze uruchomienie, ciekawe czy będą kolory
Jeżeli dekoder jest to i kolory będą (chyba)
Marcin K. pisze:Ale obudowa nie jest na połysk
Bo nie jest produkcji CCCP.
_idu

Post autor: _idu »

dominik9419 pisze:A powiedzcie mi jak to jest możliwe że te Rubiny się tak często paliły, miały banalne lecz śmiertelnie niebezpieczne wady konstrukcyjne, i nikt nic z tym nie robił???
W trafie w.cz. stosowano przekładki izolacyjne. Albo syntetyczne trudno zapalne albo papierowe nasączane jakimś olejem.
Problemem było to że Rubina (w zasadzie każdy TV) obowiązkowo "wpychano" u nas w segment - "meblościankę" (bo nic innego w zasadzie nie pasowało do bloków innych mebli nie było) - wtedy TV był praktycznie bez wentylacji i chłodzenia. Impregnacja papierowych przekładek wysychała - papier był tak suchy że byle jaka iskra zapalała papier. Przepięcia pojawiały gdy kończyło się nadawanie i nagle znikała synchronizacja. Jak dodamy rozgrzane płytki drukowane to mały pożar trafa szybko się rozprzestrzeniał. Często te samozapłony miały miejscy gdy domownicy zasnęli przy TV....

Powodem w sumie to powodem pożarów było niewłaściwe użytkowanie TV - bez wentylacji. Dodam że oprócz TV nagrzewały się też te meble z płyt wiórowych.
Gdyby całość nie była przegrzana to po spaleniu się trafa w.n. nie następowałoby zapalenie płytek drukowanych.

Nie ma znaczenia czy to lampowy czy inny TC. 300W mocy to ogromna ilość ciepła. Wsadźcie współczesną plazmę w takie nieprzewiewne miejsce. Ciekawe ile wytrzyma.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

W niektórych modelach stosowane były regulatory ostrości wyglądem przypominające długi termistor. Po jakimś czasie suwak tego potencjometru tracił kontakt z warstwą oporową co powodowało grzanie i iskrzenie aż do wytopienia cyny łączącej suwak z przewodem doprowadzającym kilkanaście kV i uwolniony przewód "siał" po otaczających go pajęczynkach z wiadomym efektem. Drugim częstym powodem były trafa TWS-90-ŁC5 w wersji do druku. Kiepska jakość montażu (?) cyny (?) powodowała powstawanie przerwy miedzy drukiem a wyprowadzeniem trafa czego efektem był łuk elektryczny. Płyty drukowane wykonane często były z zaprasowanymi kawałkami gazet i nasycone jakimś badziewiem ułatwiającym palenie. Nie raz próbowałem odczytać te fragmenty prasy. Kolejnym czułym punktem był blok kolektora a konkretnie wtyk bloku odchylania, na sąsiednich stykach podłączono napięcie ujemne i kilkaset dodatniego co powodowało przebicia i fajerwerki. Oryginalne powielacze wypuszczały natomiast gesty obłok dymu o zapachu zgniłych jaj, trudnym do wywietrzenia. Nasze TPN11 już tak "ładnie" nie pachniały.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Powielacze produkcji CCCP zawierały prostowniki selenowe, które były nieco tańsze. Selen w wysokiej temperaturze może reagować z parą wodną w powietrzu, co jest przyczyną powstania selenowodoru, silnie trującego gazu. Z tego powodu elementy prostownicze selenowe zostały zastąpione przez germanowe lub krzemowe. Powielacze krajowe miały prostowniki krzemowe, kondensatory były z dielektryków z tworzyw sztucznych.
Przyczyną niskiej jakości laminatów mogło być chęć obniżenia kosztów materiałów. Dodam jeszcze, że laminat na podłożu papierowym jest nadal stosowany w elektronice, prawdopodobnie był stosowany w krajowych sprzętach elektronicznych.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Otworzyłem TV i niestety nie ma dekodera PAL więc oglądanie w kolorze będzie marzeniem. Zdobycie takiego dekodera również łatwe nie będzie :|
W moim Rubinie siedzi już TPN11 czyli już kiedyś zasmrodził mieszkanie :)
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
r@fixs
50...74 posty
50...74 posty

[quote="Marcin K."]Otworzyłem TV i niestety nie ma dekodera PAL więc oglądanie w kolorze będzie marzeniem. quote]

Ja gdzieś mam od rubina poszukam i dam znać.
Kupię:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

W takim razie czekam:)
A czy jest możliwość zaadaptowania jakiegokolwiek innego dekodera PAL do tego telewizora? Chcę go mieć na chodzie i koniec... :!:
Cześć!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ