Generator i miernik czestotliwosci DIY

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: megabit »

U mnie też skacze. Wkurzające ale można się przyzwyczaić :wink:
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: dolphin123 »

U mnie tez czesto przeskakuje o kilka wartosci, ale wstecznie jak u Ciebie Tomku nie, z tym jest ok.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

Wydaje mi sie że to jest kwestia dopracowania operogramowania w szczególności gdy enkoder nie jest z wyższej półki. Mówię to na podstawie doświadczenia jakie mieliśmy w firmie z enkoderem alpsa (takie jak dostarczyłem Tomkowi do doswiadczeń), który miał służyć (i służy) do obsługi urządzenia. Też na początku przeskakiwał w tył w przód ale kolega przysiadł mocno do programu i jest spokój, można powiedzieć, że oprócz sporadycznych przypadków związanych z wadami samych enkoderów tego typu problemy juz u nas nie występują.
Wojtek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Wojtek pisze:Wydaje mi sie że to jest kwestia dopracowania operogramowania w szczególności gdy enkoder nie jest z wyższej półki.
Zgadzam się. Problem w tym, że ze względu na pętlę syntezującą enkoder musi pracować na przerwaniu sprzętowym i nie ma możliwości próbkowania jego wyjść co jakiś czas.
Dodane: Już zapomniałem, że jeden procesor czyta, wyświetla i ustawia a drugi syntezuje. :oops: Swoją drogą - to bardzo mądre rozwiązanie. :D Zatem dałoby się podpiąć czytanie enkodera pod jakieś przerwanie czasowe.
Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Chciałbym ten generator tymczasowo przerobić (programowo) na generator arbitralny do generowania nietypowego przebiegu nieokresowego. Procesor po wykryciu impulsu wyzwalającego ma po prostu wystawić dane z pamięci na DAC.
Mam do dyspozycji niemal pełne 2048 bajtów, czyli 16384 bity. Jeśli próbki będą 8-bitowe, to mogę ich zapamiętać 2048. 7-bitowych zmieści się 2340 a 6-bitowych - 2730, 2-bitowych - 8192, itd. Zatem skrócenie słowa pozwala zapisać w pamięci więcej słów przebiegu, dzięki czemu mogę zwiększyć częstotliwość wysyłania ich do DAC.
Na przykład dla 8-bitowego słowa (256 poziomów kwantyzacji DAC) mam 2048 próbek, czyli mogę wysyłać próbki z częstotliwością 2048Hz (dla uproszenia).
Dla słowa 2-bitowego (4 poziomy w DAC), mogę zapamiętać 8192 próbki, czyli wysyłać je z częstotliwością 8192Hz.
W którym z tych przypadków szumy będą mniejsze zakładając, dla uproszczenia, że generuję pojedynczy okres sinusa?
I ogólnie: jak optymalnie dobrać stosunek długości słowa do częstotliwości wysyłania słów, jeśli ich iloczyn jest stały? Czy trzeba dla każdego przypadku liczyć moc szumu i wybrać ten z najmniejszą, czy da się to jakoś oszacować?
Pamiętam, że skrócenie słowa o 1 bit podnosi szumy o 6dB.
Tylko co mi po większej długości słowa i wynikającym z tego małym kroku kwantyzacji skoro i tak go nie wykorzystuję, bo mam mało próbek do wysłania.
Tomek
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Według wzoru z wykładów: SNR = 1.76 + 6.02N dB
N - liczba bitów. Czyli najmniej szumieć będzie jak dasz 8 bitów na próbkę.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Mam pytanie. Kupiłem swego czasu(pierwsze zbiorowe zamówienie) płytkę + zaprogramowane dwa procki, i tak to leżało aż do dzisiaj, płytkę polutuję według schematu AVT(są różnice nieznaczne między starym, a nowym schematem), a procki, czy nic nie było zmieniane w oprogramowaniu od tamtego czasu, czy wszystko będzie działało poprawnie?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Wersja z zamówienia "zbiorowego" ma przestawione LED-y w stosunku wersji "EP". Ma to znaczenie, jeśli posiadasz również forumową "szybkę" na wyświetlacz.
Tomek
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Nie mam szybki. Czyli oprócz tego wszystko na swoim miejscu?!
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Ktoś może próbował OPA2504 zamienić na LME49720 i zmierzyć parametry generatora na LM-ie?
Szumy niby ma 4xmniejszie, ogólnie parametry lepsze...
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

OPA2604.
Akurat w generatorze bardziej istotna jest wydajność prądowa i zakres napięcia wyjściowego, bo każdy wzmacniacz operacyjny będzie miał wystarczające parametry dla 8-bitowego DAC-a.
Tomek
khar
3 posty
3 posty

Post autor: khar »

Witam.
Zakupiłem ten generator jako kit AVT5257 i mam pewien problem. Sygnał prostokątny generowany jest prawidłowo w pełnym zakresie częstotliwości. Pozostałe przebiegi działają prawidłowo do ok. 5-6kHz. Po przekroczeniu tej wartości generowany sygnał ma częstotliwość 1kHz. Wyświetlacz działa prawidłowo. Zwiększając enkoderem częstotliwość zwiększa się wskazanie wyświetlacza. Niestety przebieg na oscyloskopie po przekroczeniu ok 5-6kHz ma częstotliwość 1kHz. Czy to jakiś błąd softu w procesorze generującym?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Czy ten 1kHz jest stabilny i jednakowy dla wszystkich kształtów sygnału?
Co się dzieje przy zmniejszeniu nastawy poniżej 5kHz?
Czy masz możliwość przeprogramowania procesorów?
Tomek
khar
3 posty
3 posty

Przebieg 1kHz jest stabilny i jednakowy dla wszystkich kształtów sygnału.
Zmniejszając częstotliwość poniżej wartości 5kHz przebieg wraca do normy.
Myślę, że jestem w stanie zaprogramować procesory jeszcze raz. Mam gdzieś programator Multitool i AVR Studio. Muszę tylko zrobić kabelek-przejściówkę.
khar
3 posty
3 posty

Problem został rozwiązany. Ponowne zaprogramowanie kostki U2 nie pomogło. Dopiero wymiana tego układu na inny rozwiązała problem. Nie wiem jednak dlaczego układ tak dziwnie pracuje z oryginalnym układem dostarczonym przez AVT.
ODPOWIEDZ