Generator i miernik czestotliwosci DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY
U mnie też skacze. Wkurzające ale można się przyzwyczaić 

-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
U mnie tez czesto przeskakuje o kilka wartosci, ale wstecznie jak u Ciebie Tomku nie, z tym jest ok.
Wydaje mi sie że to jest kwestia dopracowania operogramowania w szczególności gdy enkoder nie jest z wyższej półki. Mówię to na podstawie doświadczenia jakie mieliśmy w firmie z enkoderem alpsa (takie jak dostarczyłem Tomkowi do doswiadczeń), który miał służyć (i służy) do obsługi urządzenia. Też na początku przeskakiwał w tył w przód ale kolega przysiadł mocno do programu i jest spokój, można powiedzieć, że oprócz sporadycznych przypadków związanych z wadami samych enkoderów tego typu problemy juz u nas nie występują.
Wojtek
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Zgadzam się. Problem w tym, że ze względu na pętlę syntezującą enkoder musi pracować na przerwaniu sprzętowym i nie ma możliwości próbkowania jego wyjść co jakiś czas.Wojtek pisze:Wydaje mi sie że to jest kwestia dopracowania operogramowania w szczególności gdy enkoder nie jest z wyższej półki.
Dodane: Już zapomniałem, że jeden procesor czyta, wyświetla i ustawia a drugi syntezuje.

Tomek
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Chciałbym ten generator tymczasowo przerobić (programowo) na generator arbitralny do generowania nietypowego przebiegu nieokresowego. Procesor po wykryciu impulsu wyzwalającego ma po prostu wystawić dane z pamięci na DAC.
Mam do dyspozycji niemal pełne 2048 bajtów, czyli 16384 bity. Jeśli próbki będą 8-bitowe, to mogę ich zapamiętać 2048. 7-bitowych zmieści się 2340 a 6-bitowych - 2730, 2-bitowych - 8192, itd. Zatem skrócenie słowa pozwala zapisać w pamięci więcej słów przebiegu, dzięki czemu mogę zwiększyć częstotliwość wysyłania ich do DAC.
Na przykład dla 8-bitowego słowa (256 poziomów kwantyzacji DAC) mam 2048 próbek, czyli mogę wysyłać próbki z częstotliwością 2048Hz (dla uproszenia).
Dla słowa 2-bitowego (4 poziomy w DAC), mogę zapamiętać 8192 próbki, czyli wysyłać je z częstotliwością 8192Hz.
W którym z tych przypadków szumy będą mniejsze zakładając, dla uproszczenia, że generuję pojedynczy okres sinusa?
I ogólnie: jak optymalnie dobrać stosunek długości słowa do częstotliwości wysyłania słów, jeśli ich iloczyn jest stały? Czy trzeba dla każdego przypadku liczyć moc szumu i wybrać ten z najmniejszą, czy da się to jakoś oszacować?
Pamiętam, że skrócenie słowa o 1 bit podnosi szumy o 6dB.
Tylko co mi po większej długości słowa i wynikającym z tego małym kroku kwantyzacji skoro i tak go nie wykorzystuję, bo mam mało próbek do wysłania.
Mam do dyspozycji niemal pełne 2048 bajtów, czyli 16384 bity. Jeśli próbki będą 8-bitowe, to mogę ich zapamiętać 2048. 7-bitowych zmieści się 2340 a 6-bitowych - 2730, 2-bitowych - 8192, itd. Zatem skrócenie słowa pozwala zapisać w pamięci więcej słów przebiegu, dzięki czemu mogę zwiększyć częstotliwość wysyłania ich do DAC.
Na przykład dla 8-bitowego słowa (256 poziomów kwantyzacji DAC) mam 2048 próbek, czyli mogę wysyłać próbki z częstotliwością 2048Hz (dla uproszenia).
Dla słowa 2-bitowego (4 poziomy w DAC), mogę zapamiętać 8192 próbki, czyli wysyłać je z częstotliwością 8192Hz.
W którym z tych przypadków szumy będą mniejsze zakładając, dla uproszczenia, że generuję pojedynczy okres sinusa?
I ogólnie: jak optymalnie dobrać stosunek długości słowa do częstotliwości wysyłania słów, jeśli ich iloczyn jest stały? Czy trzeba dla każdego przypadku liczyć moc szumu i wybrać ten z najmniejszą, czy da się to jakoś oszacować?
Pamiętam, że skrócenie słowa o 1 bit podnosi szumy o 6dB.
Tylko co mi po większej długości słowa i wynikającym z tego małym kroku kwantyzacji skoro i tak go nie wykorzystuję, bo mam mało próbek do wysłania.
Tomek
-
- 375...499 postów
Według wzoru z wykładów: SNR = 1.76 + 6.02N dB
N - liczba bitów. Czyli najmniej szumieć będzie jak dasz 8 bitów na próbkę.
N - liczba bitów. Czyli najmniej szumieć będzie jak dasz 8 bitów na próbkę.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Mam pytanie. Kupiłem swego czasu(pierwsze zbiorowe zamówienie) płytkę + zaprogramowane dwa procki, i tak to leżało aż do dzisiaj, płytkę polutuję według schematu AVT(są różnice nieznaczne między starym, a nowym schematem), a procki, czy nic nie było zmieniane w oprogramowaniu od tamtego czasu, czy wszystko będzie działało poprawnie?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Wersja z zamówienia "zbiorowego" ma przestawione LED-y w stosunku wersji "EP". Ma to znaczenie, jeśli posiadasz również forumową "szybkę" na wyświetlacz.
Tomek
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Nie mam szybki. Czyli oprócz tego wszystko na swoim miejscu?!
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Ktoś może próbował OPA2504 zamienić na LME49720 i zmierzyć parametry generatora na LM-ie?
Szumy niby ma 4xmniejszie, ogólnie parametry lepsze...
Szumy niby ma 4xmniejszie, ogólnie parametry lepsze...
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
OPA2604.
Akurat w generatorze bardziej istotna jest wydajność prądowa i zakres napięcia wyjściowego, bo każdy wzmacniacz operacyjny będzie miał wystarczające parametry dla 8-bitowego DAC-a.
Akurat w generatorze bardziej istotna jest wydajność prądowa i zakres napięcia wyjściowego, bo każdy wzmacniacz operacyjny będzie miał wystarczające parametry dla 8-bitowego DAC-a.
Tomek
Witam.
Zakupiłem ten generator jako kit AVT5257 i mam pewien problem. Sygnał prostokątny generowany jest prawidłowo w pełnym zakresie częstotliwości. Pozostałe przebiegi działają prawidłowo do ok. 5-6kHz. Po przekroczeniu tej wartości generowany sygnał ma częstotliwość 1kHz. Wyświetlacz działa prawidłowo. Zwiększając enkoderem częstotliwość zwiększa się wskazanie wyświetlacza. Niestety przebieg na oscyloskopie po przekroczeniu ok 5-6kHz ma częstotliwość 1kHz. Czy to jakiś błąd softu w procesorze generującym?
Zakupiłem ten generator jako kit AVT5257 i mam pewien problem. Sygnał prostokątny generowany jest prawidłowo w pełnym zakresie częstotliwości. Pozostałe przebiegi działają prawidłowo do ok. 5-6kHz. Po przekroczeniu tej wartości generowany sygnał ma częstotliwość 1kHz. Wyświetlacz działa prawidłowo. Zwiększając enkoderem częstotliwość zwiększa się wskazanie wyświetlacza. Niestety przebieg na oscyloskopie po przekroczeniu ok 5-6kHz ma częstotliwość 1kHz. Czy to jakiś błąd softu w procesorze generującym?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Czy ten 1kHz jest stabilny i jednakowy dla wszystkich kształtów sygnału?
Co się dzieje przy zmniejszeniu nastawy poniżej 5kHz?
Czy masz możliwość przeprogramowania procesorów?
Co się dzieje przy zmniejszeniu nastawy poniżej 5kHz?
Czy masz możliwość przeprogramowania procesorów?
Tomek
Przebieg 1kHz jest stabilny i jednakowy dla wszystkich kształtów sygnału.
Zmniejszając częstotliwość poniżej wartości 5kHz przebieg wraca do normy.
Myślę, że jestem w stanie zaprogramować procesory jeszcze raz. Mam gdzieś programator Multitool i AVR Studio. Muszę tylko zrobić kabelek-przejściówkę.
Zmniejszając częstotliwość poniżej wartości 5kHz przebieg wraca do normy.
Myślę, że jestem w stanie zaprogramować procesory jeszcze raz. Mam gdzieś programator Multitool i AVR Studio. Muszę tylko zrobić kabelek-przejściówkę.
Problem został rozwiązany. Ponowne zaprogramowanie kostki U2 nie pomogło. Dopiero wymiana tego układu na inny rozwiązała problem. Nie wiem jednak dlaczego układ tak dziwnie pracuje z oryginalnym układem dostarczonym przez AVT.