TGR-y i 100V trafa głośnikowe- szukam schematów

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: TGR-y i 100V trafa głośnikowe- szukam schematów

Post autor: Ola Boga »

Szrot majster pisze: sob, 9 listopada 2024, 14:26 Nie wiem co o tym myśleć?
Widać, że oba mają charakterystykę typowo do odtwarzania mowy z naciskiem na zrozumiałość, a nie naturalność brzmienia. To by sugerowała górka na 6kHz. Żaden z nich nie przenosi sensownie 50Hz, więc nie ma mowy o hi-fi nawet na poziomie radia kuchennego.
USZ może poprawić sytuację wypłaszczając środek pasma i dodając coś na skrajach, zakładając, że w ogóle taki transformator uda się objąć stabilną pętlą...
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Ale na moje ucho jest lepiej niż TG2,5 czy TG2, góra pasma tam mocno kuleje.
USZ nie będzie obejmować transformatora a tak będzie.
Philips-AG9008-amp.pdf
(7.08 MiB) Pobrany 8 razy
Czyli przed transformatorem, te wzmacniacze Philipsa wzorowano no rozgłoszeniowych, które były na PL81,
A jakbym wcale nie dał USZ, to by mogło tak zostać?
Nie mam wysokoomowych rezystorów ani potencjometrów, nie chomikowałem takich rzeczy, lata nic nie robiłem, po pierwszym lockdownie COVID-19 zacząłem robić, najpierw układy tranzystorowe a potem lampowe.
Pasmo przenoszenia dla TGR-ów zaczyna się od 100-250Hz, Amator 2 stereo też kulawo przenosił basy, deklarowano tam 100Hz-16kHz dla toru m.cz. i 100Hz-10kHz dla radia, mimo to był to bardzo lubiany i poszukiwany odbiornik.
TGR10/50 ma deklarowane pasmo przenoszenia 250Hz-12,5kHz, mam wzmacniacz Public Adress MOOD MX-60MM, który ma sprzężenie transformatorowe z odczepami 4R, 8R, 16R i 100V liniowe, używam go wieczorami, bo nie tłucze basem.
I faktycznie ma 3-punktowy equalizer: 150Hz, 1kHz, 6kHz.
Ostatnio przeszukując Allegro Lokalnie natknąłem się na takie kolumny.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/glosn ... ategoryId=
PA.jpg
Czyli mógłby powstać prawdziwy OTL, znam te głośniki, ich 4 omowe wersje były w radiu Taraban 3, które bardzo ceniono ze względu na brzmienie, po dwa takie bym dał w szereg i podłączył bez transformatora, tylko dać dobrany rezystor+ kondensator dla głośnika wysokotonowego.
Obudowy mam, tylko odnowić....byłby bajer jak diabli :lol:
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

Nawet jeżeli połączysz te głośniki szeregowo, to dosztaniesz 50 omów i żałosną sprawność bez transformatora. Przypuszczam, że nie dobijesz z mocą do 1/4 W...
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: czyt »

"Można prosić o poradę jak zmierzyć pasmo?
Oscyloskopem i woltomierzem selektywnym?
Czy są programy do tego?"

SzrocieM
; nie będę się rozpisywał, prześledź moje wątki, zamieszczałem gdzieś, pomiary i wizualizacje Pasma (widmo) robione z pomocą programu Audacity i Generatora z komputera: także Audacity. Program dostępny. Generator ma funkcje przebiegu Generuj ; Świergot otwiera się zakładka, rodzaj przebiegu i zakres f. Zestawienie: chyba jasne, ale ze słuchawek puszczasz na We Obiektu badanego, a na Mic, nagrywanie (Audacity doskonale nadaje się do zgrywania i konwersji, np. LP, oczyszczania/odszumiania)

Uwaga: HotPlug, jest niekiedy mylący. Mnie się raz, rozładowało uziemienie, przez HDMI i PG laptopa, zasilanie. Najlepiej zestawiać uklad wyłączony i włączać, do pomiaru.

Głośniki, będą mierzone pośrednio, czyli wraz ze Wzmacniaczem. Za dużo już treści. Pozdrawiam panie RomekD. Artykuły piszę, ale już na zamówienie jedynie. Dalej czerwonyM? Proszę brązowo żółte, lub białe : D :
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Powoli prace postępują :D
Zrobiłem opóźnienie do żarzenia, czas 4-5 sekund i zwarcie rezystora 4,7R 5W, dobrałem eksperymentalnie, włókna PL84 nie błyskają(błyskała jedna lampa ale też nie błyska), byłoby niewesoło gdyby strzeliło włókno którejś PL84.
OP.jpg
Transformatory zamontowałem, rezystory tak "dla jaj" :lol: , 680R na gniazdach głośnikowych, tylna ścianka odrapana z farby na rogu(wewnętrznym, nie widać), podłożona końcówka oczkowa, terminale głośnikowe założone i gniazda RCA też
wnętrze.jpg
tył.jpg
Front będę robił ale wskaźnik wysterowania dam LED, taka "odskocznia" od analogowych mierników.
Mam wszystkie diody produkcji byłej NRD o pięknym, bursztynowym kolorze, świecą jak neonówki.
Jakbym neonówki dał, to trzeba by dać 20 sztuk MPSA42, co nie ma sensu.
Można też dać 20 tyratronów MTX-90, jeszcze pomyślę nad tym.
USZ zrobię przed transformatorem, ale trzeba kupić rezystory powyżej 4,7M, nie wiem, czy wykopię takie, chyba, że rezystor 4,7R i potencjometr 4,7M, jak ustawię głębokość USZ to wlutuję przybliżony rezystor zamiast potencjometru.
Muszę zasilacz zrobić, nie mam obudowy na niego w tym momencie.
Również lampy będą osłonięte siatką stalową, którą prysnę "chromem w sprayu", PL84 szczególnie urodziwe nie są....to nie GI-30 czy nawet oktalowe, rosyjskie lampy.
Parametry mi pasują, im mniej tego najniższego basu, tym lepiej.....ojciec ma głęboki niedosłuch wyższych tonów, natomiast słyszenie przesunęło się u niego w dół, głośniki, które odtwarzają pełne pasmo basów doprowadzają go do szału, a takich, co grają od 100-250Hz prawie nie słyszy, dlatego instalacje rozgłoszeniowe tak się projektuje, zresztą aparaty słuchowe też mają podobną charakterystykę jak te moje TGR10/50.
Mam pytanie: jaki "śmieciowy" transformator anodowy da radę?
Czy można dać 2 sztuki, po jednym na kanał, od Tonette i od Kankana 3?
Mam jeszcze radio Arkona 2 do wywalenia, tam też chyba jakiś TS40 siedzi.
Opóźnionego załączania napięcia anodowego tu nie planuję....za bardzo "śmieciowe" lampy, w TV też od razu dostawały napięcie anodowe i 50 lat nieraz pracowały.
Poza tym lampa za 4 lepsze piwa to nie EL34, którą trzeba szanować.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Trafa sieciowe można dać dwa, po jednym na kanał z osobnymi prostownikami dla każdego. Będzie dual mono :lol:
W takim układzie poszedłbym w monobloki, tj jeden kanał wzmacniacza ze swoim trafem sieciowym i zasilaczem a drugi ze swoim.
Do tylnej ścianki lutowałeś kabel? To jest stal, będzie się to dobrze trzymać? Przy uziemienie to nie bez znaczenia bo jak się urwie może być problem.
Jak już zrobiłeś soft start żarzenia to i do anodowego by pasowało :lol:
Arkona to fajne radyjko, jakby miało iść na części czy śmietnik odezwij się w tej sprawie na PW.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Monobloków już nie zrobię, przy tej mocy bez sensu.
Poza tym to jest zmontowane i wstępnie uruchomione i pomierzone.
Zasilacz dam osobno, tylko trzeba poczekać do renty by kupić obudowę na zasilacz, ewentualnie jakąś starą zaadoptować.
Kabla nie lutowałem....mosiężna końcówka oczkowa, jest przejście, gdyż tył został mocno dokręcony do ramki duże większymi wkrętami, do stali się lutuje ale trzeba mieć kwas, a i tak będzie to korozja żarła.
Softstart do żarzenia był po to, by za którymś włączeniem któraś PL84 nie błysła po raz ostatni, teraz jest OK, lampa rozgrzewa się powoli, gdy włókno jest już ciemnoczerwone, to będzie zwierany rezystor, około 4-5 sekund, w TV prąd narastał powoli bo było żarzenie szeregowe i termistor
Zrzut ekranu 2024-11-12 004612.png
Tutaj będzie żarzenie z zasilacza impulsowego od laptopa, około 15V
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-tosh ... 6362480529
Pewnie i u siebie taki bym wygrzebał, ale raczej 16V mam w zbiorach.
Jak nie kupię drugiego, identycznego trafa, to idę w transformatory 230V/18V i 230V/15V, które zepnę wtórnymi uzwojeniami, prąd obu to około 2,5A na wtórnym czyli spokojnie pociągną dwa kanały.
Kwestia softstartu do anodowego raczej bez sensu, załączanie musi być po stronie AC, bo będzie ŁUP! w głośnikach, temat już "przerabiałem"
Filtr to będzie ta PCB
viewtopic.php?t=40215&start=30
Mam tylko te smukłe SamYoung, one są do telewizorów LCD ale 47uF/450V będą OK.
Dla tych lamp to "wsio ryba" czy od razu będzie napięcie anodowe czy po nagrzaniu, to nie taki układ, to OTL Philipsa z dołożonym TGR-em.
W sumie to całe dziadostwo mogłem ogarnąć 6P43P-E ale cena wyższa niż PL84, za to ruska lampa 5000h, trochę szkoda ale zawsze idzie przerobić na 6N3P zamiast PCC85 i 6P43P-E zamiast PL84....tylko po co?
Rosyjska lampa 7,50zł droższa a PL84 kupiłem 6 sztuk....nie wyrzucę przecież :evil:
Po 20 listopada i tak będę robił zasilacz, trawił PCB, może dwie wytrawię i dam 8x47uF, bo układ ponoć wrażliwy na tętnienia.
A jutro będę front robił i dam pasywną regulację barwy dźwięku, bo mam chiński, zmontowany KIT z GOTRONIK, jeszcze kupiony w grudniu 2021 roku.
To jest klasyczny, pasywny korektor Baxandalla, bez konturu.....idealnie pasuje do epoki, bo nie zawiera ani jednego elementu aktywnego tylko elementy RC.
Wskaźnik wysterowania zrobię na bursztynowych LED
LED_BURSZTYN.jpg
15V styknie
Zrzut ekranu 2024-11-12 011858.png
Tu są kolorowe, jarmarczne LED-y, u mnie te bursztynowe.
Siatka na lampy musi poczekać.....ojciec mi wiele rzeczy obieca od 2020 roku......na pokaz to tak, jak nieciekawe, to oleje sprawę.
A jak nie, to komuś dam wygiąć.....to kąty proste
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Front zrobiony, tylko rąbnąłem się z kontrolkami o kilka milimetrów.....no ale to "rasowe" DIY, nie obudowa z Modushop dla lansu.
F_A.jpg
F_B.jpg
Linijka LED ale diody bursztynowe, w technologii z lat 70-tych.
Kontrolki wojskowe, lotnicze, trochę krzywo, potencjometr jeden tylko będzie, przełącznik przyciskowy ON-OFF jako włącznik zasilacza, przyciśnięcie podaje żarzenie i napięcie anodowe, sterowanie będzie po niskim napięciu 5V przez przekaźnik.
Zaraz zakupię obudowę, bo nie ruszę nic bez tego.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Nie dało się tych ledów przylutować od strony druku? Wtedy potencjometry wyszły by od wewnątrz. I dalej, gdybyś wstawił w okno na słupki jakąś szybkę barwną, a między diody nieprzeźroczyste przekładki, to jakoś by to może wyglądało.To że coś jest DIY nie znaczy, że musi być od siekiery.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Jak nie masz gdzie zrobić i częściowo niesprawną, lewą rękę(właśnie na zmiany pogody), to musi być od siekiery.
Zresztą ta PCB leżała zmontowana 11 miesięcy i coś trzeba było z nią zrobić.
Polkat Meloman 25, Forte 101S/201S czy Akord/Moderato nie wyglądały lepiej a nawet gorzej, jednak je kupowano.
Albo wyroby ZDZ, też "od siekiery", znajomy(1951) zrobił SE chyba w układzie Mullarda, wykonanie tysiąc razy gorsze i ostre krawędzie, jednak oceniono mu to dobrze jako pracę dyplomową w technikum na początku epoki Gierka.
Ledy próbowałem umieścić w otworach, jednak do takiej zabawy trzeba by dać do na wycinanie strumieniem wody, tak jak to zrobił saico/dynaco, użył identycznej obudowy.
Wiercąc tak mały raster nie uda się tego zrobić idealnie
A-161aa_page-0001.jpg
To jest warstwa opisowa w skali 1:1, nie mam dojść do roboty u ślusarza czy innego, płatnego podwykonawcy....poza tym zastanów się....byle jaki wzmacniacz z nudów sklecony, czy to jest warte wykonania obudowy u profesjonalisty?
Tu powinna być dowolność....to nie Elektroda, że wszystko z Modushopa, jednakowe, wszyscy takie same elementy stosują i potem jak modelki z Instagrama, co każda identyczna
https://www.trioda.com/index.php/pl/gal ... meloman-25
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Zrobiłem szybkę z pomarańczowej folii, tak, że diody LED są schowane, chyba lepiej niż przedtem?
IMG_20241114_131857.jpg
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Cześć.
Sam oceń czy z dodaną przesłoną jest lepiej. Nie w tym rzecz. Chodziło mi o to, że warto wyciągać wnioski i korzystać z doświadczenia zdobytego przy wcześniejszych projektach a tłumaczenie, że tak ma być bo to "rasowe DIY" to trochę słabe jest. W końcu dla siebie budujesz i mimo ograniczeń o których pisałeś, jestem zdania, że potrafisz. Wystarczy trochę cierpliwości i przemyślenia jak rozwiązać dany element zanim zaczniesz to robić.

Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Teraz jest ostateczna wersja, zaślepiłem te dziury, ale tak, by dalej były do regulacji.
poprawka.jpg
Problem mam z brakiem miejsca do takiej, ślusarskiej pracy, nie mam imadła, dobra by tu była piła włosowa ale w nerwach można zerwać cienki brzeszczot, mam tylko wkrętarkę Stanley na miejscu, w starym domu pomieszczenia są nieogrzewane od 5 lat, jedno jest wyremontowane ale brak inwencji by zrobić tam miejsce do takich prac.
Co wyszło to się nie zmieni, jest na poziomie I klasy zawodówki, takiej z lat 90-tych, gdy poziom zjechał pod dno szamba.
Mogłem dać mierniki i by było prosto.....chciałem inaczej i nie pykło :evil:
Ale ja wyciągam wnioski, nie mam miejsca po prostu....u mnie trochę jak w blokowisku, takie to robienie na korytarzu, nie będę wiercił na biurku.
Druga sprawa....niechęć otoczenia do tego, co robię.
Ojciec ma człowieka w Warlubiu, który by mi zrobił ten panel jak wierzch od tortu, niestety ja nie mam auta, a autobusem nie będę się tłukł i szedł na obrzeża wsi, kilometr od przystanku.
Gdyby nie pandemia, to bym miał prawo jazdy i auto, niestety już odechciało mi się kursu robić, tak się dopieprza kierowcom w Polsce.
Jutro albo w przyszłym tygodniu będzie gięta siatka stalowa do osłony lamp, bo PL84 maja małą odległość anody od bańki i można się nimi bardzo mocno poparzyć :!:
Ale to nie ja będę wyginał.
U mnie są dwie opcje: albo zlecam i tylko montuję potem jak "pokolenie Z", potem chwalące się "własnymi" urządzeniami, albo piłuję jak umiem, jakie mam narzędzia i materiały. Mówiono tak: "Tak krawiec kraje jak mu materii staje", czyli można być zawodowcem i byle jak zrobić, co przez dekady robił mój ojciec, dziś rozbierając różne potworki w obejściu, obecnie wszystko podrożało i doprowadzenie podwórka i domu do jako takiego ładu pochłonęło już kilkanaście tysięcy złotych, w tym utylizacja kilku ton śmieci, gruzu i złomu.
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Preskaler »

Szrot majster pisze: czw, 14 listopada 2024, 22:24 ...
pomieszczenia są nieogrzewane od 5 lat
...
Nie pomyślałeś o kozie?
https://arena.pl/oferta/piec-piecyk-sza ... mpaign=[PM][PLA+A]&utm_id=21787200201&gad_source=1&gbraid=0AAAAAB6a7hBwNzdbCZPKRZB0hPE2rtczj&gclid=Cj0KCQiA_9u5BhCUARIsABbMSPvKqJoF7TW5VRQgq-I-DUk_NRZ4A4_r2kOuLkjgC6Xpk5gMcQWz93YaAqICEALw_wcB
"Preskaler"
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Preskaler pisze: pt, 15 listopada 2024, 16:47
Szrot majster pisze: czw, 14 listopada 2024, 22:24 ...
pomieszczenia są nieogrzewane od 5 lat
...
Nie pomyślałeś o kozie?
https://arena.pl/oferta/piec-piecyk-sza ... mpaign=[PM][PLA+A]&utm_id=21787200201&gad_source=1&gbraid=0AAAAAB6a7hBwNzdbCZPKRZB0hPE2rtczj&gclid=Cj0KCQiA_9u5BhCUARIsABbMSPvKqJoF7TW5VRQgq-I-DUk_NRZ4A4_r2kOuLkjgC6Xpk5gMcQWz93YaAqICEALw_wcB
Witam!
Jest tam centralne ogrzewanie ale przegniło naczynie wyrównawcze(po 23 latach), które zostanie wymienione.
Do tego jest zużyta pompa obiegowa, ale mam trzy sprawne, więc nie problem, a węgiel mam....zresztą w moich stronach można palić meblami, butami czy nawet oponami, ale opon nie mam, mam za to sporo drewna.
Kozę gdzieś mam(została po budowie domu), ale komin nieużywany od 35 lat i przechodzi przez ściany z paździerza, nie zaryzykuję bez wkładu z nierdzewki.
Mógłbym jeszcze grzać LPG z butli 11kg i chyba to najlepszy pomysł, szczególnie że stare ogrzewanie jest niewydolne a ocieplenie dawno myszy zniszczyły.
Prąd się nie opłaca, bo rozliczenia za PV są niekorzystne, a mam 10kW i ostatnio zrobione 6kW.
Problem jest z ludźmi do pomocy, wystarczy mi jak omal nie spadłem z drabiny jak wpinałem się z 230V w rozdzielnię, pijany zachwiał drabiną, bo kiepa musiał zapalić :evil: .
Raczej LPG, nawet piecyk i butlę mam
ODPOWIEDZ