Witam!
Monobloków już nie zrobię, przy tej mocy bez sensu.
Poza tym to jest zmontowane i wstępnie uruchomione i pomierzone.
Zasilacz dam osobno, tylko trzeba poczekać do renty by kupić obudowę na zasilacz, ewentualnie jakąś starą zaadoptować.
Kabla nie lutowałem....mosiężna końcówka oczkowa, jest przejście, gdyż tył został mocno dokręcony do ramki duże większymi wkrętami, do stali się lutuje ale trzeba mieć kwas, a i tak będzie to korozja żarła.
Softstart do żarzenia był po to, by za którymś włączeniem któraś PL84 nie błysła po raz ostatni, teraz jest OK, lampa rozgrzewa się powoli, gdy włókno jest już ciemnoczerwone, to będzie zwierany rezystor, około 4-5 sekund, w TV prąd narastał powoli bo było żarzenie szeregowe i termistor
Tutaj będzie żarzenie z zasilacza impulsowego od laptopa, około 15V
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-tosh ... 6362480529
Pewnie i u siebie taki bym wygrzebał, ale raczej 16V mam w zbiorach.
Jak nie kupię drugiego, identycznego trafa, to idę w transformatory 230V/18V i 230V/15V, które zepnę wtórnymi uzwojeniami, prąd obu to około 2,5A na wtórnym czyli spokojnie pociągną dwa kanały.
Kwestia softstartu do anodowego raczej bez sensu, załączanie musi być po stronie AC, bo będzie ŁUP! w głośnikach, temat już "przerabiałem"
Filtr to będzie ta PCB
viewtopic.php?t=40215&start=30
Mam tylko te smukłe SamYoung, one są do telewizorów LCD ale 47uF/450V będą OK.
Dla tych lamp to "wsio ryba" czy od razu będzie napięcie anodowe czy po nagrzaniu, to nie taki układ, to OTL Philipsa z dołożonym TGR-em.
W sumie to całe dziadostwo mogłem ogarnąć 6P43P-E ale cena wyższa niż PL84, za to ruska lampa 5000h, trochę szkoda ale zawsze idzie przerobić na 6N3P zamiast PCC85 i 6P43P-E zamiast PL84....tylko po co?
Rosyjska lampa 7,50zł droższa a PL84 kupiłem 6 sztuk....nie wyrzucę przecież
Po 20 listopada i tak będę robił zasilacz, trawił PCB, może dwie wytrawię i dam 8x47uF, bo układ ponoć wrażliwy na tętnienia.
A jutro będę front robił i dam pasywną regulację barwy dźwięku, bo mam chiński, zmontowany KIT z GOTRONIK, jeszcze kupiony w grudniu 2021 roku.
To jest klasyczny, pasywny korektor Baxandalla, bez konturu.....idealnie pasuje do epoki, bo nie zawiera ani jednego elementu aktywnego tylko elementy RC.
Wskaźnik wysterowania zrobię na bursztynowych LED
15V styknie
Tu są kolorowe, jarmarczne LED-y, u mnie te bursztynowe.
Siatka na lampy musi poczekać.....ojciec mi wiele rzeczy obieca od 2020 roku......na pokaz to tak, jak nieciekawe, to oleje sprawę.
A jak nie, to komuś dam wygiąć.....to kąty proste