Wisła
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Re: Wisła
Szkoda rozbierać taki telewizor. Zrób zdjęcia od spodu.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Stan idealny! A z kineskopu można wyjąć sitko i używać w kuchni.
Wisła A.
Pokaż, co dokładnie pozostało z kineskopu. Nie wyrzucaj działa elektronowego ani stożka ekranu, jeśli jest cały.
Z zasady nie transportuję nigdy żadnych telewizorów kurierem, bo szansa, że dojedzie cały jest niewielka. Uczy tego doświadczenie kolegów z forum. Z kineskopem będzie faktycznie problem. W Polsce te kineskopy to wielka rzadkość.
Pokaż, co dokładnie pozostało z kineskopu. Nie wyrzucaj działa elektronowego ani stożka ekranu, jeśli jest cały.
Z zasady nie transportuję nigdy żadnych telewizorów kurierem, bo szansa, że dojedzie cały jest niewielka. Uczy tego doświadczenie kolegów z forum. Z kineskopem będzie faktycznie problem. W Polsce te kineskopy to wielka rzadkość.
- jedrzeej
- 250...374 postów
Napis WISŁA jak najbardziej idzie zdemontować tylko nie ciągnąć a wypychać od środka jakimś ostrym punktakiem/ śrubokrętem . On jest wciskany w obudowę na kilka takich pręcików.
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
gałka Elektrit Champion
I nie opchać do oporu za każdy pręcik. Tylko po kawałeczku po kolei każdy. Żeby się równomiernie wyciągało i nie połamało.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213
No to napis ściągnięty.Zabrałem się za skrzynkę bo cała rozklejona.Mam pytanie odnośnie forniru.Jaki był stosowany dąb czy brzoza?Może coś innego.Przetarłem kawałek papierem i strasznie ciemny.Jeszcze jedna prośba.Gdyby koś miał na zbyciu cały kineskop.Oczywiście wiem że trudno zdobyć ale może się uda.Nie takie rzeczy się znajdowało
Oczywiście mogę dać coś na wymianę lub za gotówkę.Skrzynkę spróbuję sam ogarnąć ale za środek się nie zabiorę.Jak ktoś by mi pomógł to będę wdzięczny.
Mariusz

Mariusz
-
- 6250...9374 posty
To może choć ten http://allegro.pl/lampa-oscyloskopowa-3 ... 23549.html (podrożał ostatnio o 20zł, to jest kineskop ale dla tego sprzedającego jak ekran jest to jak leci ,,lampa oscyloskopowa''...), gabarytowo pasuje, barwa luminoforu i czas poświaty niestety nie ale obraz będzie widać a i ,,oczodół'' zakryjesz. A tak na marginesie: koledzy, zawsze może przyjść niespodziewanie ochota na jakąś ,,wizualizację'' przebiegu np. wzmacniacza na lampie oscyloskopowej, powoli drożeją, może warto kupić na zapas (wnuk ma, z ekranem powyżej 10cm to aż za dużo ale jak nowe leżały na śmietniku..) jakieś 5ŁO czy 8Ł0, nabyć 3Ł0 to już parę złotych z kieszeni leci a były po ok. 20zł/szt.
Dzięki cirrostrato za info.Będę miał gościa na oku.Jak nie znajdę oryginału to wezmę to co jest.A w jakich telewizorach można spotkać takie kineskopy?No i wracam do pytania.Jaka okleina jest na Wisełce?Podejrzewam że orzech.
Mariusz

Mariusz
- salicjonał
- 1250...1874 posty
W polskich nie ma, szukaj w ZSSR.
http://rem-tech.at.ua/publ/televizory/1 ... 29-1-0-246
http://rem-tech.at.ua/publ/televizory/1 ... 29-1-0-246
-
- 3125...6249 postów
To jest Rekord. A kineskop jest sporo większy, chyba 17".
-
- 3125...6249 postów
Witam Kolegów.
Jak zeszło na Rekorda,to mam pytane związane chyba z epoki Rekordów,Rubensów i Rembrandtów.
No nie wiek siedemnasty itp. oczywiście.Szukałem dla kolegi głowicy UKF na nasze obecne pasmo i pokażę,co mi się trafiło post-enerdowskiego od gości ze Szczecina, co się teraz "asarius"nazywają.Wiadomo,gdzie.
Mam nadzieję,że nie zostanę pogoniony z tematem,ale poszedłem "za ciosem" za
Kolegą od "Rekorda" z tą moją nieco dygresją.
Czy to jest pionowa głowica od telewizora z roku ok.1953(napis na kondensatorze blokowym),czy od przyrządu pomiarowego.
Podejrzanie solidna robota,odlew alu,cewki i płytki kondensatora strojeniowego srebrzone (doślę fotkę od spodu),mocne zębatki do napędu.Ten pogięty kubełek już wyprostowany,kryje wejście Ua.O dziwo.Dławik jest w środku.Zadziwiająco liche podstawki noval na tekstolicie przy tak solidnej robocie mechaniki.Podstawki od spodu głęboko zakopane i zrys z natury jest bardzo uciążliwy.Pod spodem jest malutki bębenek z obrotowymi ceweczkami.Jak w starych telewizorach z epoki.Na wierzchu jest wielkie półcalowe gniazdo koncentryczne.Wejścvie było podobne prawdopodobnie od spodu,brak tylnego dekielka i być może części zewnętrznej podobnego gniazda koncentrycznego,jak od góry.
Co Koledzy-eksperci telewizyjni o tym sądzą?
Dzięki"z góry" za opinie.
Pozdrawiam Wszystkich.
Jak zeszło na Rekorda,to mam pytane związane chyba z epoki Rekordów,Rubensów i Rembrandtów.
No nie wiek siedemnasty itp. oczywiście.Szukałem dla kolegi głowicy UKF na nasze obecne pasmo i pokażę,co mi się trafiło post-enerdowskiego od gości ze Szczecina, co się teraz "asarius"nazywają.Wiadomo,gdzie.
Mam nadzieję,że nie zostanę pogoniony z tematem,ale poszedłem "za ciosem" za
Kolegą od "Rekorda" z tą moją nieco dygresją.
Czy to jest pionowa głowica od telewizora z roku ok.1953(napis na kondensatorze blokowym),czy od przyrządu pomiarowego.
Podejrzanie solidna robota,odlew alu,cewki i płytki kondensatora strojeniowego srebrzone (doślę fotkę od spodu),mocne zębatki do napędu.Ten pogięty kubełek już wyprostowany,kryje wejście Ua.O dziwo.Dławik jest w środku.Zadziwiająco liche podstawki noval na tekstolicie przy tak solidnej robocie mechaniki.Podstawki od spodu głęboko zakopane i zrys z natury jest bardzo uciążliwy.Pod spodem jest malutki bębenek z obrotowymi ceweczkami.Jak w starych telewizorach z epoki.Na wierzchu jest wielkie półcalowe gniazdo koncentryczne.Wejścvie było podobne prawdopodobnie od spodu,brak tylnego dekielka i być może części zewnętrznej podobnego gniazda koncentrycznego,jak od góry.
Co Koledzy-eksperci telewizyjni o tym sądzą?
Dzięki"z góry" za opinie.
Pozdrawiam Wszystkich.
- Załączniki
-
- 28d1bb5b48caab14b394b20417f4.jpeg (17.17 KiB) Przejrzano 4710 razy
-
- 54e1ced9408b971c89796d38106f.jpeg (17.22 KiB) Przejrzano 4710 razy
-
- 2502a672442d80e7177a7a04708f.jpg (30.38 KiB) Przejrzano 4710 razy
-
- 77962d0f44b78bdc2ca3ca135efe.jpeg (20.37 KiB) Przejrzano 4710 razy