Kanał LEAD Soldano SLO + końcówka SE - kilka pytań.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Re: Kanał LEAD Soldano SLO + końcówka SE - kilka pytań.
Przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale po dość długiej przerwie spowodowanej obowiązkami rodzinnymi "prawie" popełniłem ten wzmacniacz. Prawie, tzn. uruchomiłem 2 kanały (clean i lead) z końcówką na 6P14P. Montaż na płytce "pseudoturret". Zasilacz i korektory na PCB. Projekt budżetowy, elementy bierne nowe, podstawki używane, trafa chwilowo pożyczone z mojego atoma 5W. Wyszła niezła plątanina kabelków. Problem pojawił się w kanale crunch, na razie nie mogę go opanować - piszczy przy rozkręceniu gain powyżej 1/3. Pozostałe kanały grają wg mnie nieźle. Na pewno jest zauważalny brum z sieci, nie mam bolców uziemiających w instalacji w domu. Montaż w zasadzie wg schematu który dodałem jako ostatni (str. 3). Kolejnym problemem jest przełączanie kanałów. Dwa działające przełączam przekaźnikiem 5V zasilanym z żarzenia po stabilizatorze. Równolegle do cewki mam dołączone diodę 1N4148 i kondensator 22uF. Mam pytanie odnośnie przełączania kanałów crunch/lead, jest tam kondensator 1nF przy potencjometrze gain, czy można go włączać do obwodu np. przekaźnikiem, czy może on zostać dla obu kanałów przesterowanych, czy wogóle trzeba jakoś przerobić ten fragment układu? Zastanawiałem się, czy nie dołożyć potencjometru gain dla kanału crunch i przesunąć położenie sw1.
- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Piszczenie jest zwykle spowodowane dodatnim sprzężeniem zwrotny, radziłbym przeanalizować jak poukładane są przewody wewnątrz chassis i czy nie przebiega obok siebie na przykład przewód od gniazda wejściowego i wyjście z preampu do końcówki. Piszczenie zdarza mi się często jak składam jakieś prototypu na szybko na pająku i kable są mocno poplątane, zwykle porozsuwanie u uporządkowane eliminuje problem całkowicie.
-
- 25...49 postów
Witam.
Po kilku zabiegach uporałem się z piszczeniem wzmacniacza. Uporządkowałem przewody, zoptymalizowałem w miarę możliwości położenie elementów na turecie aby zminimalizować długość przewodów, przerobiłem żarzenie całego preampu na prąd stały, w końcu przypomniałem sobie, że przy budowie atoma 5W pomogło mi podłączenie jednego z wyprowadzeń transformatora wyjściowego do masy. Po zastosowaniu tego zabiegu problem został rozwiązany i przystąpiłem do budowy układu przełączania kanałów. Ponieważ nie bardzo miałem pomysł jak poradzić sobie z kondensatorem 1nF przy potencjometrze gain zdecydowałem się na osobne potencjometry dla obu kanałów "drive". W załączniku dorzucam aktualny schemat. Ponieważ mogę już się przełączać pomiędzy kanałami, zauważyłem kilka wkurzających mnie rzeczy, które z waszą pomocą mam nadzieję dopracować:
1. Kanał clean jest zdecydowanie głośniejszy od pozostałych, najcichszy jest kanał crunch. Jak ograniczyć głośność tego kanału? Wiem ze najprostsze rozwiązanie to skręcić Volume
ale w zasadzie przy clean volume na godz. 9 na przesterze muszę mieć na 12 albo i dalej, trochę mnie to drażni.
2. Ponadto wydaje mi się że na cleanie jest jakby za dużo wysokich tonów, muszę skręcać znacznie potencjometr treble.
3. Przy przełączaniu clean/drive pyka w głośniku, przełączanie jest realizowane przekaźnikami 5V, układ gasikowy dioda 1N4148 + kondensator 100uF równolegle do cewki. Na stronie Tom podane są wartości typowe 22-100 uF, tylko cewka mojego przekaźnika ma niski opór, jakieś 120 R. Z tego co wyczytałem wnioskuję, że stała czasowa jest za mała. Czy można zwiększyć ją zwiększając wartość kondensatora? Jeśli tak to na jaką?
4. Kanał crunch przerobiłem nieco w kierunku Atomica Marvela, bo wcześniej był jakiś taki cichy i lekko przymulony. Jest nieco lepiej ale ciągle mi się ten kanał najmniej podoba. Czy przyczyną mogą być za niskie napięcia zasilania triod? Przy 227V w sieci mam 227V w punkcie C, 210V w punkcie D i 196V w punkcie E. Czy po prostu na TG 2,5 to nie zabrzmi lepiej. Chociaż atomic 5W gra lepiej na tym zestawie traf.
5. W planach (a może bardziej marzeniach) pętla efektów Marvela i może jakieś pp na 2 6P14P, oczywiście trzeba będzie zainwestować w trafa. Gdzie włączyć pętlę do takiego 3-kanałowca?
Po kilku zabiegach uporałem się z piszczeniem wzmacniacza. Uporządkowałem przewody, zoptymalizowałem w miarę możliwości położenie elementów na turecie aby zminimalizować długość przewodów, przerobiłem żarzenie całego preampu na prąd stały, w końcu przypomniałem sobie, że przy budowie atoma 5W pomogło mi podłączenie jednego z wyprowadzeń transformatora wyjściowego do masy. Po zastosowaniu tego zabiegu problem został rozwiązany i przystąpiłem do budowy układu przełączania kanałów. Ponieważ nie bardzo miałem pomysł jak poradzić sobie z kondensatorem 1nF przy potencjometrze gain zdecydowałem się na osobne potencjometry dla obu kanałów "drive". W załączniku dorzucam aktualny schemat. Ponieważ mogę już się przełączać pomiędzy kanałami, zauważyłem kilka wkurzających mnie rzeczy, które z waszą pomocą mam nadzieję dopracować:
1. Kanał clean jest zdecydowanie głośniejszy od pozostałych, najcichszy jest kanał crunch. Jak ograniczyć głośność tego kanału? Wiem ze najprostsze rozwiązanie to skręcić Volume

2. Ponadto wydaje mi się że na cleanie jest jakby za dużo wysokich tonów, muszę skręcać znacznie potencjometr treble.
3. Przy przełączaniu clean/drive pyka w głośniku, przełączanie jest realizowane przekaźnikami 5V, układ gasikowy dioda 1N4148 + kondensator 100uF równolegle do cewki. Na stronie Tom podane są wartości typowe 22-100 uF, tylko cewka mojego przekaźnika ma niski opór, jakieś 120 R. Z tego co wyczytałem wnioskuję, że stała czasowa jest za mała. Czy można zwiększyć ją zwiększając wartość kondensatora? Jeśli tak to na jaką?
4. Kanał crunch przerobiłem nieco w kierunku Atomica Marvela, bo wcześniej był jakiś taki cichy i lekko przymulony. Jest nieco lepiej ale ciągle mi się ten kanał najmniej podoba. Czy przyczyną mogą być za niskie napięcia zasilania triod? Przy 227V w sieci mam 227V w punkcie C, 210V w punkcie D i 196V w punkcie E. Czy po prostu na TG 2,5 to nie zabrzmi lepiej. Chociaż atomic 5W gra lepiej na tym zestawie traf.
5. W planach (a może bardziej marzeniach) pętla efektów Marvela i może jakieś pp na 2 6P14P, oczywiście trzeba będzie zainwestować w trafa. Gdzie włączyć pętlę do takiego 3-kanałowca?
Generalnie kanał czysty jest cichszy od przesterowanego, dlatego też Tom zaprojektował dzielnik we wtórniku katodowym kanału przesterowanego aby go przytłumić. Wystarczy dobrać elementy tego dzielnika lub klasycznie wstawić 100k i kanał przesterowany będzie głośniejszy. Finito.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Pętle daj za preampem.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344