gilong pisze:Jeszcze jedno, jak się nazywają diody 2 kolorowe takie jak na schemacie? Bo nie jest to ani wspólna anoda ani katoda. Idzie kupić takie które mają osobne wyprowadzenia dla każdej z diod?
W tamtym układzie zastosowane są dwie zwykłe pojedyncze diody LED. Obecnie nie ma najmniejszego problemu z zakupem dwukolorowych, a nawet trójkolorowych diod LED o niezależnych wyprowadzeniach z każdej świecącej struktury. Niestety montowane są one w obudowach, które nie zawsze muszą nam odpowiadać (np. DIP4 lub DIP6). Jeżeli Kolega koniecznie chce zastosować typową podwójną diodą świecącą (o wspólnej anodzie), proponuje zmodyfikować układ (jak w załączniku).
Czy ja coś źle zrozumiałem czy na 1 str. tego dokumentu jest mowa o stosowaniu gasika (R szeregowo z C) do styków przekaźnika zwierającego i rozwierającego obwód prądu zmiennego (AC)?
To znaczy że w przypadku gdyby styki rozwierały napięcie anodowe przed prostownikiem też muszą być wyposażone w gasik?
Czy w przypadku gdy styki przekaźnika przerywają obwód prądu zmiennego (przed prostownikiem anodowym) korzystniej jest zastosować inne niż w przypadku obwodu prądu stałego wartości kondensatora?
Jaką wartość R i C zaproponowalibyście do gasika przekaźnika włączającego napięcie anodowe przed prostownikiem, powiedzmy w przypadku napięcia z transformatora równego 300-350V?
Romekd dlaczego w swoim gasiku zastosowałeś kondensator o bardzo małej (3,3nF) w porównaniu do typowych (kilkaset nF) wartości?
Czy układ opóźniania załączania B+ na scalaku 555 można zasilać z "gołego" podwajacza 6,3-12,6V (tylko diody i kondensatory) czy musi być zastosowany jakiś stabilizator np. 7812 jak w układzie Romkad?
fugasi pisze:Czy układ opóźniania załączania B+ na scalaku 555 można zasilać z "gołego" podwajacza 6,3-12,6V (tylko diody i kondensatory) czy musi być zastosowany jakiś stabilizator np. 7812 jak w układzie Romkad?
Ja już ni mogię
Taki prosty układzik mi nie chce odpalić.
Skleciłem go na skrawku płytki uniwersalnej, sprawdziłem przekaźnik bateryjką, sprawdziłem zgodność połaczeń na druku ze schematem, przegwizdałem testerem ciągłości - wszystko w porządku tylko nie działa, no!
Polutowałem go wczoraj w nocy właściwie (po północy) - nie zadziałał, postanowiłem odłożyć na drugi dzień i wszystko jeszcze raz sprawdzić.
Zabrałem się do niego ponownie i znowu nic.
Może ten schemat jest jakiś lewy
Tak, ale na "mój chłopski rozum" układ po tej minucie da na wyjściu napięcie bliskie zasilania a tranzystor zostanie odcięty i przekaźnik nie złapie. Weź miernik w dłoń i mierz napięcie na nóżce 3 - jeśli na początku będzie 0 a potem te 5-15V (nie wiem na ile Ci chodzi ten układ) to znaczy że tranzystor powinieneś wymienić na jakiś npn przy czym emiter do masy a cewka przekaźnika między kolektor a zasilanie.
Pozdrawiam
Schemat wygląda ok. W zasadzie to jest to klasyczny multiwibrator monostabilny na ne555 http://www.uoguelph.ca/%7Eantoon/gadgets/555/555.html
Sprawdź jeszcze raz czy czegoś nie uwaliłeś. Możesz jeszcze zwiększyć wartość rezystora R1. Swoją drogą to nie wiem dlaczego upierasz się przy tym układzie? Skorzystaj z rozwiązań prezentowanych w tym wątku.
Może sam 555 jest niesprawny? Nie wiem - sprawdzę w weekend, jak wrócę do domu. Był nowy, prosto ze sklepu i nie lutowałem go a wsadziłem w podstawkę (uprzedzam domysły - sprawdziłem, kontaktuje idealnie).
A dlaczego uparłem się na ten układ? Bo mam wszystkie potrzebne elementy. Opóźniacz Romkad jest fajny ale nie mam w szufladzie ani jednego MOSFETa.
W załączniku uniwersalna płytka do układów prezentowanych w tym wątku. Na płytce można zbudować układ z jedną lub dwoma diodami(lub jedną dwukolorową). Zgodnie ze schematem należy wlutować tylko te elementy które są potrzebne do działania odpowiedniego układu. Na schemacie zaznaczyłem je w nawiasach <> i []. Przekaźnik może być RM85, OMRON G2R i pewnie jeszcze parę innych oczywiście na napięcie cewki 12V. Płytka nie była jeszcze testowana w praktyce więc nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualnie zaistniałe straty materialne i emocjonalne Płytka poglądowa 3D zawiera wszystkie elementy co w praktyce jest niedopuszczalne.
Załączniki
Ostatnio zmieniony pn, 31 grudnia 2007, 18:04 przez elektron, łącznie zmieniany 1 raz.