Formowanie elektrolitów KEN i rosyjskich KEG
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Re: Formowanie elektrolitów KEN i rosyjskich KEG
Siemens to ogólnie kondensatory wysokiej jakości, uformować i będą służyć latami.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Te dodatkowo mają w oznaczeniu dwie literki LL (LONG LIFE - długie życie). Poza tym wiele lat temu jeden ze znajomych audiofilów wypytywał mnie o kondensatory SIEMENS o pomarańczowym kolorze obudowy, gdyż, jego zdaniem były to jedne z najlepszych kondensatorów na świecie i o doskonałym "brzmieniu"... 
Obecnie nasza firma zajmuję się między innymi naprawami urządzeń automatyki przemysłowej i w falownikach często widuję kondensatory elektrolityczne z "LL" w opisie. Te o większych gabarytach (jak te ze zdjęcia i większe) przeważnie są sprawne i mają znamionową pojemność, nieróżniącą się między poszczególnymi kondensatorami o więcej niż 1...3% oraz niski ESR, mimo często kilkudziesięciu lat (często ciągłej) pracy...
Pozdrawiam
Romek

Obecnie nasza firma zajmuję się między innymi naprawami urządzeń automatyki przemysłowej i w falownikach często widuję kondensatory elektrolityczne z "LL" w opisie. Te o większych gabarytach (jak te ze zdjęcia i większe) przeważnie są sprawne i mają znamionową pojemność, nieróżniącą się między poszczególnymi kondensatorami o więcej niż 1...3% oraz niski ESR, mimo często kilkudziesięciu lat (często ciągłej) pracy...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Czy te kondensatory nadawały by się do naprawy czegoś innego niż sprzęt grający np: spawarki inwertorowe, czy zasilacze impulsowe?
Czy te kondensatory nadawały by się do naprawy czegoś innego niż sprzęt grający np: spawarki inwertorowe, czy zasilacze impulsowe?
Ratujmy stare tranzystory!
Oczywiście tak. Są to dobre kondensatory elektrolityczne o stosunkowo niskim ESR, dużym dopuszczalnym prądzie impulsowym, niskiej upływności i dużej trwałości, więc mogą znaleźć zastosowanie w niemal każdej aplikacji. Do nielicznych wyjątków należą tylko urządzenia, w których wymagane są kondensatory o małej wysokości (Low Profile) lub bardzo cienkie (Pencil-Shaped). Sam od długiego już czasu poszukuję (na razie bezowocnie) kondensatora elektrolitycznego 150 μF/450 V o wysokości do 22 mm (wyższy się nie zmieści; producent bardzo skutecznie zabezpieczył zasilacz przed naprawą...
).
Może ktoś z naszych Użytkowników posiada taki kondensator i mógłby poratować (szukam takiego kondensatora już ponad pół roku)?
Pozdrawiam
Romek

Może ktoś z naszych Użytkowników posiada taki kondensator i mógłby poratować (szukam takiego kondensatora już ponad pół roku)?
Pozdrawiam
Romek
Oj tam kondensatorów takich nie brakuje bez przesady
https://www.mouser.pl/ProductDetail/Nic ... ay1g%3D%3D
Za całe 2 dychy
lub 24 zeta
https://www.mouser.pl/ProductDetail/Rub ... uz5w%3D%3D
20mm pasuje?
https://www.mouser.pl/ProductDetail/Nic ... ay1g%3D%3D
Za całe 2 dychy
lub 24 zeta
https://www.mouser.pl/ProductDetail/Rub ... uz5w%3D%3D
20mm pasuje?
Bardzo dziękuję za linki. Mnie jakoś nie udawało się takich niskich znaleźć, a szukaliśmy razem z moim wspólnikiem w firmie. Może wtedy akurat takich nie było, albo źle szukaliśmy...
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Romek
EDIT:
Jeszcze raz przyjrzałem się stronom z podanych linków i zauważyłem, że kondensatory owszem są w ofercie, ale nie ma ich fizycznie na stanie i nie wiadomo kiedy (może w grudniu) i czy w ogóle będą, gdyż sytuacja może ulec zmianie...

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Romek
EDIT:
Jeszcze raz przyjrzałem się stronom z podanych linków i zauważyłem, że kondensatory owszem są w ofercie, ale nie ma ich fizycznie na stanie i nie wiadomo kiedy (może w grudniu) i czy w ogóle będą, gdyż sytuacja może ulec zmianie...

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jestem prawie pewny, że jakiś czas temu widziałem taki niski elektrolit na allegro, niestety nie pamiętam czy o odpowiedniej pojemności. Poszukam, bo takie miałem ale nie wiem czy na aż tak wysokie napięcie.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Doszły, formowanie z przetwornicy StepUp przez rezystor 16k, po kilkudziesięciu minutach prąd upływu spada do 22-30uA, pojemność zgodna z opisem a ESR 0-0,5 oma.
Czyli za 2,80zł się opłacało, kupię jeszcze kilkadziesiąt sztuk, 10 takich mi daje 10000uF przy 40V, pod jakiś wzmacniacz do 100W na takim TDA7294 w sam raz, do tego są ładne.
Niestety szkoda tylko, że same, takie niskie pojemności
, widać, że te lepsze o większej pojemości już nie do kupienia, na Ebay widziałem ale moje zdanie do zakupów zagranicą i kart płatniczych jest na Forum znane
Wolę zrobić wielką baterię kondensatorów, która będzie miała 20 sztuk takich kolosów 1000uF niż kupić 4700uF z Ebay.
A czy czasem EPCOS nie przejął działu kondensatorów od SIEMENSA?
Bo widziałem takie same, ale oznaczone jako EPCOS.
https://en.wikipedia.org/wiki/TDK_Electronics
Doszły, formowanie z przetwornicy StepUp przez rezystor 16k, po kilkudziesięciu minutach prąd upływu spada do 22-30uA, pojemność zgodna z opisem a ESR 0-0,5 oma.
Czyli za 2,80zł się opłacało, kupię jeszcze kilkadziesiąt sztuk, 10 takich mi daje 10000uF przy 40V, pod jakiś wzmacniacz do 100W na takim TDA7294 w sam raz, do tego są ładne.
Niestety szkoda tylko, że same, takie niskie pojemności

Wolę zrobić wielką baterię kondensatorów, która będzie miała 20 sztuk takich kolosów 1000uF niż kupić 4700uF z Ebay.
A czy czasem EPCOS nie przejął działu kondensatorów od SIEMENSA?
Bo widziałem takie same, ale oznaczone jako EPCOS.
https://en.wikipedia.org/wiki/TDK_Electronics
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Z tego co wiem Siemens zmienił się na S+M (Siemens + Matsushita) a następnie przejął to EPCOS.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Zanim kupisz to poświęć 2,8 zł i rozpruj jeden, zobacz jak wygląda ilość elektrolitu i możliwa korozja doprowadzeń.Szrot majster pisze: ↑pt, 6 września 2024, 19:04
Czyli za 2,80zł się opłacało, kupię jeszcze kilkadziesiąt sztuk,
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Ukaniu pisze: ↑sob, 7 września 2024, 11:55Zanim kupisz to poświęć 2,8 zł i rozpruj jeden, zobacz jak wygląda ilość elektrolitu i możliwa korozja doprowadzeń.Szrot majster pisze: ↑pt, 6 września 2024, 19:04
Czyli za 2,80zł się opłacało, kupię jeszcze kilkadziesiąt sztuk,
Ja tego nie umiem ocenić, nawet jak 10-30% będzie odpadem, to i tak OK.
Kupiłem rosyjskie KEG-2 i mimo prawie 50 lat w magazynie są sprawne a SIEMENS to inna półka niż wyroby rosyjskie.
Póki co, wszystkie cztery kondensatory są w 100% sprawne.
Z kondensatorami z RFN kilka razy miałem problem....stary 5000uF z gumową uszczelką zaczął się gotować, miałem zwarty 50+50+5uF 350V, innym razem 50+50uF 350V zwarty, niestety były to elementy z półki konsumenckiej i przepracowały 40-70 lat.
Lata temu pozyskałem reklamówkę małych kondensatorów 1-100uF z początku lat 90-tych i jeszcze je stosuję, ani jeden nie był padnięty.
Kolega RomekD kupił coś, czego ja bym nie kupił, czyli wysokonapięciowe kondensatory o ogromnej pojemności i raczej z lat 90-tych.
Dziękuję za informację, choć w moim przypadku nie tylko pojemność, dopuszczalne napięcie i gabaryty są istotne. Kondensator musi być nowy, doskonałej jakości i na 105°C o gwarantowanym czasie pracy co najmniej kilka tyś. godzin w temp. 105°C. Producent zasilacza wymyślił dla niego specyficzne miejsce pracy, we wnęce grzejącego się radiatora (po prostu geniusz

Pozdrawiam
Romek
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Niestety ja pasującego nie mam.Romekd pisze: ↑sob, 7 września 2024, 16:52Dziękuję za informację, choć w moim przypadku nie tylko pojemność, dopuszczalne napięcie i gabaryty są istotne. Kondensator musi być nowy, doskonałej jakości i na 105°C o gwarantowanym czasie pracy co najmniej kilka tyś. godzin w temp. 105°C. Producent zasilacza wymyślił dla niego specyficzne miejsce pracy, we wnęce grzejącego się radiatora (po prostu geniusz). To dlatego jakość kondensatora jest tak ważna. Oryginalny nie zdołał nawet dobrze spuchnąć, gdyż nie było na to miejsca...
![]()
Pozdrawiam
Romek
Też już widziałem taki "patent" z kondensatorem we wnęce radiatora, albo elektrolity przytulone do diody Shottky prostującej napięcie wyjściowe czy dławików, które też potrafią być dość ciepłe

Pozdrawiam,
A.
Tego się nie dowiemy. Ale sądząc po aktywności na forach widać, że w Polsce duża część projektantów to nie są pasjonaci elektronicy z interdyscyplinarnym doświadczeniem ale po prostu przypadkowi ludzie akurat po takich a nie innych studiach wykonujący pracę projektanta 9-16. To powstają gnioty z kondensatorami pod radiatorem. Bywa też, że płytki malują ludzie z łapanki, nawet jak projekt jest dobry. Pomijam pomysł, że radiator stanowił ekran zakłóceń generowanych w prostowniku sieciowym

A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Tylko, że Kolega mówi o Polsce, a wiele urządzeń jest projektowanych poza krajem, a jak to wygląda gdzie indziej nie wiadomo.
Ja widziałem już na tyle dużo tak zaprojektowanych zasilaczy, że albo projektanci są faktycznie przypadkowymi osobami, albo to umyślne działanie
Pozdrawiam,
A.
Ja widziałem już na tyle dużo tak zaprojektowanych zasilaczy, że albo projektanci są faktycznie przypadkowymi osobami, albo to umyślne działanie

Pozdrawiam,
A.