Formowanie elektrolitów KEN i rosyjskich KEG

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: Formowanie elektrolitów KEN i rosyjskich KEG

Post autor: Olkus »

Siemens to ogólnie kondensatory wysokiej jakości, uformować i będą służyć latami.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Te dodatkowo mają w oznaczeniu dwie literki LL (LONG LIFE - długie życie). Poza tym wiele lat temu jeden ze znajomych audiofilów wypytywał mnie o kondensatory SIEMENS o pomarańczowym kolorze obudowy, gdyż, jego zdaniem były to jedne z najlepszych kondensatorów na świecie i o doskonałym "brzmieniu"... :wink:
Obecnie nasza firma zajmuję się między innymi naprawami urządzeń automatyki przemysłowej i w falownikach często widuję kondensatory elektrolityczne z "LL" w opisie. Te o większych gabarytach (jak te ze zdjęcia i większe) przeważnie są sprawne i mają znamionową pojemność, nieróżniącą się między poszczególnymi kondensatorami o więcej niż 1...3% oraz niski ESR, mimo często kilkudziesięciu lat (często ciągłej) pracy...
Kondensatory falownika.jpg

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Czy te kondensatory nadawały by się do naprawy czegoś innego niż sprzęt grający np: spawarki inwertorowe, czy zasilacze impulsowe?
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Oczywiście tak. Są to dobre kondensatory elektrolityczne o stosunkowo niskim ESR, dużym dopuszczalnym prądzie impulsowym, niskiej upływności i dużej trwałości, więc mogą znaleźć zastosowanie w niemal każdej aplikacji. Do nielicznych wyjątków należą tylko urządzenia, w których wymagane są kondensatory o małej wysokości (Low Profile) lub bardzo cienkie (Pencil-Shaped). Sam od długiego już czasu poszukuję (na razie bezowocnie) kondensatora elektrolitycznego 150 μF/450 V o wysokości do 22 mm (wyższy się nie zmieści; producent bardzo skutecznie zabezpieczył zasilacz przed naprawą...:( ).
150uF_450V.jpg

Może ktoś z naszych Użytkowników posiada taki kondensator i mógłby poratować (szukam takiego kondensatora już ponad pół roku)?

Pozdrawiam
Romek
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron6 »

Oj tam kondensatorów takich nie brakuje bez przesady

https://www.mouser.pl/ProductDetail/Nic ... ay1g%3D%3D

Za całe 2 dychy

lub 24 zeta

https://www.mouser.pl/ProductDetail/Rub ... uz5w%3D%3D
20mm pasuje?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Bardzo dziękuję za linki. Mnie jakoś nie udawało się takich niskich znaleźć, a szukaliśmy razem z moim wspólnikiem w firmie. Może wtedy akurat takich nie było, albo źle szukaliśmy... :wink:

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Romek

EDIT:
Jeszcze raz przyjrzałem się stronom z podanych linków i zauważyłem, że kondensatory owszem są w ofercie, ale nie ma ich fizycznie na stanie i nie wiadomo kiedy (może w grudniu) i czy w ogóle będą, gdyż sytuacja może ulec zmianie... :(
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Jestem prawie pewny, że jakiś czas temu widziałem taki niski elektrolit na allegro, niestety nie pamiętam czy o odpowiedniej pojemności. Poszukam, bo takie miałem ale nie wiem czy na aż tak wysokie napięcie.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Doszły, formowanie z przetwornicy StepUp przez rezystor 16k, po kilkudziesięciu minutach prąd upływu spada do 22-30uA, pojemność zgodna z opisem a ESR 0-0,5 oma.
Czyli za 2,80zł się opłacało, kupię jeszcze kilkadziesiąt sztuk, 10 takich mi daje 10000uF przy 40V, pod jakiś wzmacniacz do 100W na takim TDA7294 w sam raz, do tego są ładne.
Niestety szkoda tylko, że same, takie niskie pojemności :( , widać, że te lepsze o większej pojemości już nie do kupienia, na Ebay widziałem ale moje zdanie do zakupów zagranicą i kart płatniczych jest na Forum znane :D
Wolę zrobić wielką baterię kondensatorów, która będzie miała 20 sztuk takich kolosów 1000uF niż kupić 4700uF z Ebay.
A czy czasem EPCOS nie przejął działu kondensatorów od SIEMENSA?
Bo widziałem takie same, ale oznaczone jako EPCOS.
https://en.wikipedia.org/wiki/TDK_Electronics
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Z tego co wiem Siemens zmienił się na S+M (Siemens + Matsushita) a następnie przejął to EPCOS.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Szrot majster pisze: pt, 6 września 2024, 19:04
Czyli za 2,80zł się opłacało, kupię jeszcze kilkadziesiąt sztuk,
Zanim kupisz to poświęć 2,8 zł i rozpruj jeden, zobacz jak wygląda ilość elektrolitu i możliwa korozja doprowadzeń.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Ukaniu pisze: sob, 7 września 2024, 11:55
Szrot majster pisze: pt, 6 września 2024, 19:04
Czyli za 2,80zł się opłacało, kupię jeszcze kilkadziesiąt sztuk,
Zanim kupisz to poświęć 2,8 zł i rozpruj jeden, zobacz jak wygląda ilość elektrolitu i możliwa korozja doprowadzeń.
Witam!
Ja tego nie umiem ocenić, nawet jak 10-30% będzie odpadem, to i tak OK.
Kupiłem rosyjskie KEG-2 i mimo prawie 50 lat w magazynie są sprawne a SIEMENS to inna półka niż wyroby rosyjskie.
Póki co, wszystkie cztery kondensatory są w 100% sprawne.
Z kondensatorami z RFN kilka razy miałem problem....stary 5000uF z gumową uszczelką zaczął się gotować, miałem zwarty 50+50+5uF 350V, innym razem 50+50uF 350V zwarty, niestety były to elementy z półki konsumenckiej i przepracowały 40-70 lat.
Lata temu pozyskałem reklamówkę małych kondensatorów 1-100uF z początku lat 90-tych i jeszcze je stosuję, ani jeden nie był padnięty.
Kolega RomekD kupił coś, czego ja bym nie kupił, czyli wysokonapięciowe kondensatory o ogromnej pojemności i raczej z lat 90-tych.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Olkus pisze: pt, 6 września 2024, 15:32 Jestem prawie pewny, że jakiś czas temu widziałem taki niski elektrolit na allegro, niestety nie pamiętam czy o odpowiedniej pojemności. Poszukam, bo takie miałem ale nie wiem czy na aż tak wysokie napięcie.

Pozdrawiam,
A.
Dziękuję za informację, choć w moim przypadku nie tylko pojemność, dopuszczalne napięcie i gabaryty są istotne. Kondensator musi być nowy, doskonałej jakości i na 105°C o gwarantowanym czasie pracy co najmniej kilka tyś. godzin w temp. 105°C. Producent zasilacza wymyślił dla niego specyficzne miejsce pracy, we wnęce grzejącego się radiatora (po prostu geniusz :wink: ). To dlatego jakość kondensatora jest tak ważna. Oryginalny nie zdołał nawet dobrze spuchnąć, gdyż nie było na to miejsca... :wink:

Pozdrawiam
Romek
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Romekd pisze: sob, 7 września 2024, 16:52
Olkus pisze: pt, 6 września 2024, 15:32 Jestem prawie pewny, że jakiś czas temu widziałem taki niski elektrolit na allegro, niestety nie pamiętam czy o odpowiedniej pojemności. Poszukam, bo takie miałem ale nie wiem czy na aż tak wysokie napięcie.

Pozdrawiam,
A.
Dziękuję za informację, choć w moim przypadku nie tylko pojemność, dopuszczalne napięcie i gabaryty są istotne. Kondensator musi być nowy, doskonałej jakości i na 105°C o gwarantowanym czasie pracy co najmniej kilka tyś. godzin w temp. 105°C. Producent zasilacza wymyślił dla niego specyficzne miejsce pracy, we wnęce grzejącego się radiatora (po prostu geniusz :wink: ). To dlatego jakość kondensatora jest tak ważna. Oryginalny nie zdołał nawet dobrze spuchnąć, gdyż nie było na to miejsca... :wink:

Pozdrawiam
Romek
Niestety ja pasującego nie mam.
Też już widziałem taki "patent" z kondensatorem we wnęce radiatora, albo elektrolity przytulone do diody Shottky prostującej napięcie wyjściowe czy dławików, które też potrafią być dość ciepłe :roll: Umyślne działanie by sprzęt się zepsuł a klient zakupił nowy?

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Olkus pisze: ndz, 8 września 2024, 00:22 :roll: Umyślne działanie by sprzęt się zepsuł a klient zakupił nowy?
Tego się nie dowiemy. Ale sądząc po aktywności na forach widać, że w Polsce duża część projektantów to nie są pasjonaci elektronicy z interdyscyplinarnym doświadczeniem ale po prostu przypadkowi ludzie akurat po takich a nie innych studiach wykonujący pracę projektanta 9-16. To powstają gnioty z kondensatorami pod radiatorem. Bywa też, że płytki malują ludzie z łapanki, nawet jak projekt jest dobry. Pomijam pomysł, że radiator stanowił ekran zakłóceń generowanych w prostowniku sieciowym :-). Instytuty, produkcja, całkiem sporo się dzieje niby a na forach od 20 lat te same 20 osób dzieli się wiedzą i wszyscy się znają jeszcze z pl.misc.elektronika...
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Tylko, że Kolega mówi o Polsce, a wiele urządzeń jest projektowanych poza krajem, a jak to wygląda gdzie indziej nie wiadomo.
Ja widziałem już na tyle dużo tak zaprojektowanych zasilaczy, że albo projektanci są faktycznie przypadkowymi osobami, albo to umyślne działanie :roll:

Pozdrawiam,
A.
ODPOWIEDZ